Annons

Ljummen start väntas på börsen<br />

Terminerna för de ledande europeiska börserna pekar mot en öppning omkring nollstrecket på tisdagen efter måndagens svaga utveckling. På rapportfronten noterade Alfa Laval ett bättre utfall än Tele2 inför öppning.

Kring klockan 8.40 var terminerna för franska CAC 40, brittiska FTSE100, tyska DAX och regionala Euro Stoxx 50 samtliga från 0,2 procent ned till 0,2 procent upp.

Tele2 kan enligt marknadsaktörer antas öppna lägre på tisdagen efter en "svagare rapport än väntat". Bolaget redovisade inför öppning ett resultat som inte riktigt nådde upp till förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät, trots en omsättning i linje med analytikers snittprognos. Vidare höjdes inte utdelningen riktigt så mycket som väntat. Tele2 spådde vidare ökade kostnader i Ryssland på kort sikt. Flera internationella banker spår omkring 4-5 procents nedgång för Tele2-aktien i tisdagens öppningshandel.

Alfa Laval redovisade däremot ett resultat i linje med förväntningarna och en analytiker påpekar för Nyhetsbyrån Direkt att rapporten ser bra ut vad gäller orderingång och intäkter men att marginalerna var något svaga. Bolagets guidning om en efterfrågan på ungefär samma nivå under det första kvartalet 2013, som det fjärde kvartalet 2012, var i linje med andra verkstadsbolags utsikter.

"Rapporten i sig skulle nog kunna ge stöd för kursen, men aktien är högt värderad så det är osäkert vilken effekt vi får", konstaterar analytikern vidare för Nyhetsbyrån Direkt.

Bland mindre bolag har Addnode, Wihlborgs och Precise Biometrics släppt bokslut inför öppning. Under pågående handel på tisdagen väntas bland annat ÅF och Stora Enso rapportera.

Northland Resources har beslutat att ställa in den tidigare aviserade aktieemissionen på 250 miljoner dollar och även obligationsemissionen på 125 miljoner dollar.

Exane BNP Paribas tror att marknaden för fusioner och förvärv äntligen kan ta fart under 2013 efter en rad svåra år. Africa Oil är ett av elva bolag som banken lägger till sin lista över sådana som kan bli föremål för uppköp.

På makrofronten står den globala tjänstesektorn i fokus på tisdagen när inköpscheferna rapporterar sin syn på konjunkturläget i PMI-index från stora delar av världen.

Under natten visade HSBC:s index för kinesisk tjänstesektor en uppgång till 54,0 i januari, jämfört med 51,7 föregående månad. På morgonen visade svensk tjänste-PMI för samma månad en större uppgång än väntat till 52,4, från 49,1, väntat var 50,2, enligt SME Direkts prognosenkät.

Marsterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq 100 noterade en svag dragning uppåt på tisdagsmorgonen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?