ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Indien tillbaka på banan

  • Anup Maheshwari förvaltar Black Rocks indiska placeringar Foto: Robin Benigh
Indiens nya finansminister har just avslutat sin världsturné för att berätta om landets stora vändning efter fem svåra år och han har en hel del att visa upp. Black Rocks Indienförvaltare vill inte vara sämre. Han förutspår nya börsuppgångar för svårt sargade sparare i Indienfonder.

Indienfonder står lågt i kurs. Det gäller både i avkastningsindex och bland svenska småsparare efter fem år av besvikelser.

Men jättelandet har på några månader vänt från marknadsmörker till sprittande framtidstro.

Sedan nye finansministern Palaniappan Chidambarams tillträde med buller och bång i slutet av sommaren har Bombaybörsen rusat med 20 procent.

”Chidambarams höga reformtakt har tagit alla på sängen och vänt marknadens skepsis till optimism”, säger Anup Maheshwari, som förvaltar omkring 4 miljarder kronor i fondjätten Blackrocks Indienfond BGF India.

De värsta varningsklockorna kring Indiens statsfinanser har tystnat och flera känsliga avregleringar som tidigare mött hårt motstånd har nu klubbats på löpande band. Bland annat har reglerna lättats för utländska direktinvesteringar och kostsamma statliga bränslesubventioner är på väg bort.

”Det kommer stadigt nya utspel nästan dagligen. Den nye finansministern har lyckats med konststycket att samla politiskt stöd för en rad långtgående reformer”, sammanfattar Anup Maheshwari.

Black Rock BGF India har i svenska kronor backar med 24 procent på fem år, enligt Morningstar. Det är i linje med jämförelseindex MSCI India och med den usla utvecklingen på Bombaybörsen. Men nu är tiden kommen för nya stora lyft, menar Anup Maheshwari.

”Värderingarna på börsen är låga och vinsttillväxten kommer att förbättras. Jag skulle ärligt sagt bli ganska besviken om inte börsen steg med minst 15 till 20 procent per år de närmaste tre åren.”

Sex av de tio största innehaven i Black Rocks indienfond är inom finans- och banksektorn, där Maheshwari ser stor potential. Hälften av Indiens invånare har ännu inte öppnat sitt första bankkonto och marknadens för hus- och konsumentlån är kraftigt underutvecklad jämfört med till exempel Kina.

Indiens enorma folkbokföringsprojekt med ett biometrisk ID-system som scannar ögon och fingeravtryck har också öppnat helt nya möjligheter att öppna bankkonto för breda folklager.

Det gör samtidigt att Indiens bidragsapparat på motsvarande omkring 400 miljarder kronor i årliga stöd till bland andra fattiga och småjordbrukare kan flytta från komplicerade kontantadministratörer till banksystemet, berättar Anup Maheshwari. Hittills har ID-projektet registrerat ungefär 225 miljoner människor på tre år. Målet är att halva befolkningen ska vara registrerade inom de kommande två åren.

”Politiskt är det fantastiskt för regeringen. Pengarna når ut till de rätta händerna, hos miljontals människor. Ur banksektorns perspektiv innebär det att miljontals nya bankkonton kan öppnas av människor som tidigare aldrig haft ett, och understödspengarna börjar passera genom banksystemet.”

Men det saknas inte utmaningar. Investeringsboomen som drev BNP-siffror på omkring 9 procents tillväxt per år i mitten av 2000-talet kommer inte tillbaka på länge, bedömer Anup Maheshwari. 2012 dämpades tillväxten till 6 procent, den sämsta siffran på över tio år. De kommande åren spår han en tillväxttakt på omkring 7 procent.

Indien är svårt beroende av importerad olja och drabbas hårt om oljepriset skjuter i höjden. Tunga bedömare påpekar också att landet trots regeringens kraftiga nystart har en mycket lång väg att gå när det gäller ekonomiska reformer och svag konkurrenskraft.

Så sent som den tredje februari varnade Haruhiko Kuroda, chef för den mäktiga Asiatiska utvecklingsbanken ADB, för att Indien kan bli en besvikelse på nytt - om inte fler och snabbare regellättnader kommer för finanssektorn och svårt eftersatta investeringar i elnät, hamnar och vägar tar fart.

I maj 2014 väntar också ett nytt nationellt val. Om det styrande Kongresspartiets brokiga regeringskoalition lyckas vinna val på sin bryska reformagenda är en öppen fråga.

Tyck till