Annons

Stockholmsbörsen: <br />Ericsson dämpar nedgången<br />

Stockholmsbörsen tappade på måndagen i likhet med de ledande europeiska handelsplatserna i spåren av viss oro kring Spanien och Italien.
Ericsson fortsatte dock uppåt medan Telia Sonera utökade tappet, mot bakgrund av förra veckans rapporter.

"Det känns som att vi har fått en allokering inom it-relaterat från teleoperatörer till leverantören, det vill säga Ericsson, säger Ulric Grönvall, ansvarig för Danske Capitals Sverigefonder och som nyligen utsågs till årets stjärnförvaltare av Dagens Industri och Morningstar, till Nyhetsbyrån Direkt rörande rapportsäsongens utveckling.

Storbolagsindexet OMXS30 var 0,7 procent lägre till nivån 1.167,6, kring klockan 13.30. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då kring 6 miljarder kronor.

Brittiska FTSE100, tyska DAX och regionala Euro Stoxx 50 var samtliga från 0,8 till 1,3 procent lägre. I Spanien och Italien noterades börserna kring 2 procent nedåt. Kritiken har växt mot Spaniens premiärminister Mariano Rajoy efter anklagelser om illegala betalningar medan italienska opinionsundersökningar tyder på ökat stöd för förre premiärministern Silvio Berlusconi inför det italienska valet.

Indextunga Ericsson har fortsatt uppgången efter torsdagens rapport och noterades strax efter lunch på måndagen 1,8 procent uppåt till 77,65 kronor. På fredagseftermiddagen höjde Goldman Sachs aktien till den starka köprekommendationen conviction buy med 105 kronor som riktkurs.

Telia Sonera var däremot 2,4 procent lägre. Bank of America Merrill Lynch har dragit ned sin rekommendation för aktien till underperform, från tidigare neutral.

Inom banksektorn har Credit Suisse sänkt rekommendationen för SEB till neutral, från tidigare outperform. Vidare har Credit Suisse uppgraderat Nordea till outperform, från neutral, medan Nomura höjt rekommendationen för Nordea-aktien till köp, från tidigare minska.

Nordea var 0,8 procent upp medan SEB tappade 1,1 procent. SHB, som rapporterar på onsdag, var 1,2 procent ned.

"Det krävs nog ganska stora avvikelser för att få en kraftfull rapportreaktion denna vecka. Sedan ska man ha med sig att förväntansbilden i till exempel Handelsbanken skruvats upp en del, medan den kommit ner lite i bland annat Volvo, efter förra veckans rapporter", säger Ulric Grönvall även.

Volvo, som också rapporterar på onsdagen, tappade 1,1 procent på måndagen. Inom cykliskt var vidare ABB, SKF och SSAB A, 2,0, 1,9 samt 2,4 procent lägre.

Inom oljesektorn var Lundin Petroleum, Shamaran och Enquest var 0,4 procent ned, 1,1 procent upp samt 1,2 procent högre efter morgonens operationella uppdateringar.

Africa Oil steg 1,5 procent efter uppgifter om att naturgas har påträffats vid Paipai-projektet i norra Kenya, enligt Nairobi-baserade tidningen Business Daily. I ett marknadsbrev inför öppning tolkade Merrill Lynch detta positivt och räknade med 5 procents kursstegring för Africa Oil medan Credit Suisse konstaterade att gas inte är olja och därmed tolkade medieuppgiften som svagt negativ.

Tieto meddelade på måndagsmorgonen att det har tecknat avtal om att sälja majoriteten av verksamheterna i Tyskland och Nederländerna till den tyska industrikoncernen Aurelius. Bolagets aktie steg 2,2 procent till 146,10 kronor.

Bioteknikbolaget Oasmia lyfte omkring 16 procent sedan det tecknat avtal med Pharmasyntez avseende Oasmias cancerproduktkandidat Paclical.

Medicinteknikföretaget Elekta var knappa 3 procent högre. Bolaget meddelade inför öppning att det kommer att presentera ny teknik inom strålbehandling den 1 mars i år.

Anoto vände nedåt knappa 40 procent på måndagen, efter en stark utveckling på senare tid. Bolaget föreslog inför öppning en nyemission om cirka 95 miljoner kronor.

Lagercrantz steg 2,5 procent efter en upprepad köprekommendation i det nya numret av Börsveckan. Vidare lyfte Medivir runt 5 procent efter ett köpråd i Dagens Industri.

Carnegie har höjt Biogaia till köp och aktien steg knappa 5 procent högre.

Carnegie har även sänkt Electrolux till sälj medan JP Morgan och Danske har höjt sina rekommendationen för vitvarubolaget till övervikt respektive till köp i en uppdatering efter fredagens rapport. Electrolux B steg 1,4 procent

Måndagens tyngsta punkt på statistikagendan är amerikansk industriorder för december, klockan 16.

Marsterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq 100 var samtliga ned runt 0,2 procent, kring klockan 13.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?