Annons

Råvaror: Metallpriserna stiger<br />

Råvarumarknaderna visade ingen enhetlig tendens när handeln återupptogs efter helgen. Metallerna bibehöll en positiv ton, medan råoljan föll tillbaka något jämfört med stängningen före helgen.

Förra veckan avslutades starkt över hela linjen, pådrivet av den amerikanska sysselsättningsrapporten som gav bränsle till förhoppningarna om att USA-ekonomin kanske ändå inte är så svag som BNP-statistiken tidigare indikerat. För oljepriset innebar förra veckan den största veckovisa klättringen på närmare åtta år.

Måndagens inledande nedgångar får därför ses i ljuset av detta prislyft och reaktionen måste beskrivas som måttlig. Något efter klockan 8 handlades Brentoljan 0,27 dollar lägre till 116,50, medan WTI var ned 0,30 dollar till 97,47.

På London Metal Exchange fortsatte marknaden att drivas uppåt av förväntningar om stigande efterfrågan från de två viktigaste regionerna utifrån ett efterfrågeperspektiv, Kina och Nordamerika. Den senaste statistiken från Kina, under måndagen, var dock mer av indikativ natur för metallmarknaden. Den avsåg tjänste-PMI som dock visade en liten uppgång för januari, samma riktning som motsvarande index för tillverkningsindustrin visade i fredags.

Tremånadersterminen för koppar var vi 8.15 upp 14 dollar till 8.304 dollar, vilket innebär att metallen handlas kring fyramånadershögsta. Zinken var upp 8 dollar till 2.184.

På ädelmetallmarknaden var guldet starkast, upp drygt 3 dollar till 1.670,54, medan silvet tappade något, ned 0,04 dollar till 31,78.

Noteringar kl 08.15
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -0,30 USD  97,47
Brent, första termin  -0,27 USD  116,50Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +14 USD  8.304
Zink  +8 USD  2.184
Aluminium  +16 USD  2.141
Nickel  +50 USD  18.675
Bly  +22 USD  2.473
Tenn  +200 USD  25.100Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +3,09 USD  1.670,54
Silver  -0,04 USD  31,78


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?