Annons

Räntor och valutor: <br />Kronan svagare<br />

Amerikanska marknadsräntor steg med stigande börser på fredagskvällen och handlas upp ytterligare någon punkt i ett fortsatt gott risksentiment i måndagens asiatiska handel. På valutamarknaden har yenen försvagats något under helgen medan euro/dollarn handlas stabilt. Kronan har försvagats något öre mot dollarn och euron.

Amerikanska marknadsräntor har stigit 1-8 punkter från fredagens svenska stängning, med den tioåriga statsobligationsräntan 8 punkter upp till 2,04 procent. Ränteuppgången skedde till största del på fredagskvällen och följde på en stark börsuppgång i USA som drevs av en stabil jobbrapport och en rejäl uppgång i industrins ISM-index.

"Den senaste omgången ekonomisk statistik pekar på en ekonomi som har klarat ett antal exogena faktorer extremt bra", skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev.

Till detta kommer att James Bullard, Fed-chef i St Louis, sa i en intervju med Bloomberg News på fredag eftermiddag svensk tid att han räknar med en sjunkande arbetslöshet och att en arbetslöshetsnivå på "låga" 7 procent kan komma att låta Federal Reserve upphöra med de kvantitativa lättnaderna.

Brian Edmonds, räntechef vid Cantor Fitzgerald i New York, sa till Wall Street Journal att för att den amerikanska tioårsräntan ska handlas betydligt over 2 procent behöver obligationsmarknaden en stadig ström av stark statistik som skapar ett brett skifte i marknadsförväntningarna att Fed kommer att sluta köpa statsobligationer tidigare än vad många räknar med.

I Asien är riskaptiten god och börserna stiger överlag efter fredagens amerikanska statistik i kombination med en uppgång i inköpschefsindex från Kinas tjänstesektor.

Kinas tjänste-PMI steg marginellt till 56,2 i januari från 56,1 i december, enligt statistik under helgen. Det var det högsta utfallet sedan augusti och togs till intäkt för att Kinas ekonomi nu kommer att ta bättre fart.

Japanska räntor stiger, drivet av börsuppgångar, och tioårsräntan är upp 3 punkter till 0,80 procent. På tisdagen ska Japan emittera tioåriga statsobligationer.

På valutamarknaden har yenen försvagats en del mot dollarn under helgen samtidigt som euron handlas stabilt mot dollarn.

Yenen var på fredagskvällen nere mot 93 mot dollarn, men har sedan stärkts något igen till 92,60 tidig måndagsmorgon, vilket innebär en försvagning från 92,20 vid svensk stängning på fredagen.

Daisaku Ueno, senior ränte- och valutastrateg, sade till Bloomberg News att yenen inte kan fortsätta att stärkas i samma takt och att det därför är naturligt att det kommer en korrektion.

"Historien om den svaga yenen fortsätter på förväntningar om att BOJ kommer att behålla sin ackommoderande hållning för lång tid framåt", sa han.

Den svenska kronan har försvagats något öre mot euron och dollarn under helgen.

Måndagens agenda är tunn, med december-PPI från euroområdet och amerikanska industriorder i december som två av få hållpunkter.

Senare i veckan blir det desto mer intressant med bland annat räntebesked från ECB liksom tjänste-PMI för januari och industriproduktionen i december från ett antal länder. För svensk del kommer den sista statistiken före Riksbanken räntemöte nästa vecka.

Tisdagen riktas intresset mot tjänste-PMI, där analytikerna tror på en uppgång i euroområdet med en nedgång i USA. Här hemma väntas Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn ha stigit till 50,2 i januari, från 49,1 i december, enligt SME Direkts enkät. På tisdagen släpper även SCB statistik över tjänsteproduktionen i december.

Onsdagen blir lite av en mellandag inför torsdagen, som bjuder på räntebesked från både Bank of England och ECB. Inga penningpolitiska förändringar väntas från någondera centralbank och som så ofta riktas störst intresse mot ECB-chefen Mario Draghis presskonferens. Bland annat väntas han få frågor om ECB:s syn på bankernas återbetalningar av ECB:s treårsrepor (LTRO).

Torsdagen bjuder också på industriproduktion från Tyskland och Storbritannien och EU:s stats- och regeringschefer inleder ett två dagar långt toppmöte om EU:s långtidsbudget 2014-2020.

Veckan avslutas på fredag med kinesisk data över handelsbalans, PPI och KPI samt handelsbalans från USA.

Här hemma redovisar SCB den svenska industristatistiken för december. Enligt SME Direkts enkät väntas industriproduktionen ha varit oförändrad från i november och minskat med 3,8 procent från december 2011.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?