Annons

Räntor och valutor: Euron stabil<br />

Räntorna i Europas problemländer sjunker medan de i kärnländerna stiger något i torsdagens handel, i spåren av att oron över det politiska läget i Italien dämpats något.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras 3 punkter högre till 1,46 procent, medan den svenska motsvarigheten är 2 punkter högre på 1,03 procent.

I Italien har sentimentet förbättrats och tioårsräntan är ned 6 punkter.

"Det finns spekulation om att Italien kommer att forma en koalition och marknaden tolkar det som positiva nyheter. Det kanske inte är en perfekt situation men det är långt bättre än alternativet. Berlusconi kanske inte är ett så stort hot som marknaden har befarat, och europeiska ledare kommer att fortsätta pressa Italien på att reformera", sade Martin Munksgaard Danske Bank till Bloomberg News.

Gianfranco Polillo, statssekreterare vid det italienska finansdepartementet, sade till Bloomberg News att trycket från obligationsmarknaden troligen kommer att leda till att det blir en bred regeringskoalition mellan vänsteralliansens Pier Luigi Bersani och högeralliansens Silvio Berlusconi.

På hemmaplan låg fokus på statistik från SCB i form av detaljhandel och PPI för januari.

Den svenska detaljhandeln utvecklades något sämre än väntat under årets första månad, då den steg med 0,1 procent jämfört med december och med 1,9 procent jämfört med januari 2012. Enligt SME Direkts prognosenkät räknade analytiker i genomsnitt med att försäljningen skulle ha stigit med 0,2 respektive 2,3 procent.

"Inom sällanköpsvaruhandeln var utvecklingen blandad. Tunga branscher som elektronik-, kläd- och byggvaruhandeln har utvecklats svagt medan några andra branscher som apoteks-, bok- och optikbranschen har utvecklats starkt", skriver HUI.

De skriver vidare att utsikterna för 2013 är "försiktigt optimistiska".

"Hushållens framtidstro är fortfarande negativ, men har ökat något de senaste två månaderna. Antalet varsel har legat på en hög nivå men har nu sjunkit något. Räntan är också fortsatt låg och frigör kapital för konsumtion. Första halvan av 2013 kan dock komma att bli fortsatt tuff för detaljhandeln och återhämtningen kan ta längre tid än man tidigare trott", skriver HUI.

Andreas Jonsson på Nordea ser inga större överraskningar i dagens detaljhandelsstatistik. Visserligen kom den in något under konsensus men den generella trenden fortsätter att vara positiv, om än inte särskilt stark.

Enligt Andreas Jonsson är utsikterna för resten av 2013 relativt ljusa. Måttliga löneökningar tillsammans med låg inflation kommer att öka hushållens köpkraft.

"Fortsatt låga bostadsräntor och hittills fördelaktig utveckling på aktiemarknaden kommer att stötta hushållens finansiella situation ytterligare. Dessutom har konsumentens sentiment förbättrats den senaste tiden vilket kan öka konsumenternas möjlighet att konsumera", skriver han i en kommentar.

De svenska producentpriserna var oförändrade i månadstakt och sjönk 2,9 procent i årstakt.

I Tyskland redovisades att antalet arbetslösa sjönk med 3.000 i februari (väntat oförändrat), medan arbetslösheten noterades till 6,9 procent, över väntade 6,8 procent. Vidare kom KPI-statistik för euroområdet i januari som till stor del kom in i linje med förväntningarna.

Under eftermiddagen kommer BNP-statistik från USA för det fjärde kvartalet. Statistiken, som publiceras klockan 14.30, väntas visa en tillväxt på 0,5 procent i beräknad årstakt, vilket skulle innebära en upprevidering från det första estimatet om en negativ tillväxt på 0,1 procent.

I fokus finns också de automatiska budgetnedskärningarna om 85 miljarder dollar i USA som träder i kraft på fredag, om inte de amerikanska politikerna, mot all förmodan, lyckas enas om annat.

På valutamarknaden har euron visat små nettorörelser med en marginell förstärkning till 1,312 mot dollarn från 1,311 vid svensk stängning på onsdagen.

Bedömare uppger för Reuters att euron fick stöd av utfallet i auktionen av italienska statsobligationer på onsdagen, vilket bidrog till att dämpa oron över att det politiska dödläget skulle kunna destabilisera den italienska marknaden.

Den svenska kronan har försvagats 2 öre mot euron till 8,45 medan förändringarna mot dollarn är små med handel runt 6,44.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?