ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Nu ska även telefonägare betala tv-avgift

  • Eva Hamilton, vd för Sveriges Television. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Kravet om tv-avgift gäller numera även mobiltelefoner med internet. Från och med fredag börjar Radiotjänst kräva avgift även av svenskar som inte har tv.

Tidigare i år började SVT sända sina kanaler via internet. Därmed blev hela programutbudet tillgängligt på nätet. Efter den förändringen ska alla som äger en tv-mottagare betala tv-avgift.

Det innebär att den som äger en dator, surfplatta eller mobiltelefon som kan visa SVT:s program är skyldig att rapportera det till Radiotjänst. Personen ska också betala tv-avgift, även om han eller hon bara äger en smart telefon. En förutsättning är att apparaten har internetuppkoppling.

Radiotjänst börjar tillämpa lagen 1 mars.

”Vi börjar i full skala på fredag. Vi har förberett oss för det här en tid och nu är vi redo", säger Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson.

Bolaget kommer precis som tidigare att genomföra kontroller. Skillnaden är att den som blir uppringd av Radiotjänst nu även får frågan om han eller hon äger en dator eller surfplatta med internet. Om så är fallet meddelas personen att det är dags att börja betala tv-avgift.

Vad gäller mobiltelefoner kommer Radiotjänst i sina kontroller inte aktivt att fråga svenskarna om de äger en sådan. Men apparaten är fortfarande avgiftspliktig.

"Vi har valt att inte aktivt fråga efter mobiltelefoner, eftersom vi bedömer att det är väldigt få som enbart har en telefon för att kolla på tv. Nästan alla som kollar har också någon annan typ av skärm, till exempel en dator. Men personen är fortfarande skyldig att anmäla sitt innehav och betala avgift, även om det bara gäller en mobiltelefon", säger Carl-Gustav Johansson.

SVT:s vd Eva Hamilton har tidigare meddelat att Radiotjänst inte ska jaga dator- och surfplatteanvändare. Det tolkades då av flera medier som att kravet inte ska börja gälla den 1 mars.

Enligt Radiotjänst var det dock ingen dementi av själva regeländringen. Det var bara ordet "jaga" som dementerades.

"Det Eva Hamilton sa var att vi inte ska jaga någon. Det har vi aldrig gjort. Vi för en dialog med personerna om vilken utrustning de har", säger Carl-Gustav Johansson.

Tyck till