Annons

Tungt börsfall i Europa

Det är osäkert vem som ska bilda regering i Italien efter valet. Finansmarknaden gillar inte osäkerhet, och därför faller börserna i Europa på bred front. "Risken är att eurokrisen blossar upp igen", säger Danske Banks aktiestrateg Henrik Moberg.

Börserna i Spanien, Frankrike, Storbritannien och Italien rasade när handeln öppnade på tisdagsmorgonen. Storbolagsindexet S&P Europe föll med 2,5 procent. Den främsta orsaken är det italienska valresultatet.

”Det saknas en klar majoritet i parlamentet. Man vet inte om politikerna kommer att fortsätta på den inslagna väg som marknaden har betraktat som positiv. Mario Montis regering har fattat beslut som kanske inte är så roliga för befolkningen, men som är positiva för samhällsekonomin i stort", säger Danske Banks aktiestrateg Henrik Moberg.

Oron på finansmarknaden beror bland annat på att italienska politiker som Beppe Grillo och Silvio Berlusconi kan komma att driva en politik som försämrar statens finanser.

Om Italiens ekonomi hamnar i sämre skick ökar det i sin tur pressen på eurosamarbetet.

”I förlängningen kan det innebära att den europeiska krisen blossar upp igen. Räntorna stiger och man kommer tillbaka till den negativa spiral som man lyckades ta sig ur i augusti förra året", säger Henrik Moberg.

Stockholmsbörsen hade vid 09.30 på tisdagen fallit med 1,3 procent. Råvaru- och verkstadsbolag ledde nedgången. Av storbolagen föll bland andra investmentbolagen Lundbergs och Melker Schörling med cirka 2,5 procent.

Milanobörsen i Italien hade en 15 minuters handel tappat drygt 5 procent. Flera storbolag handelsstoppades automatiskt vid öppning på grund av kraftiga kursfall.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?