ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svenska industribolag blåsta i Kina

Två svenska industribolag har på kort tid sökt juridisk hjälp efter ha blivit lurade på "mångmiljonbelopp" i Kina. Bedrägerier är vanliga i Kina, något som många utländska affärsmän bittert får uppleva.

Förra året drabbades hela 65 procent av alla företag som gjorde affärer i Kina av bedrägeri, enligt en studie av konsultföretaget Kroll Advisory. Över en fjärdedel av företagarna uppgav att lokala regeringstjänstemän låg bakom svindlerierna, i de fall gärningspersonen var känd.

I oktober kontaktades advokatbyrån Mannheimer Swartling i Hongkong av ett svenskt industriföretag som köpt insatsvaror till sin produktion från Kina, men när containrarna anlände till Sverige visade de sig innehålla skräp. Två månader senare inkom ett nästan identiskt fall.

"Detta är ett omfattande problem som riskerar att drabba många företagare", säger advokatbyråns delägare Ulf Ohrling, som av sekretesskäl inte kan nämna bolagens namn.

"Företagsledarna och inköparna tycker säkert det är genant, men det ska de inte göra. Upplägget är oerhört professionellt."

Informationen på de kinesiska bolagens hemsidor var fackmannamässig och bemötandet via e-post trevligt och kunnigt. Betalningen på "flera miljoner" kronor gjordes, men leveranserna innehöll bara oanvändbart gods.

Att varorna skickades överhuvudtaget beror troligen delvis på Kinas valutaregler; det är svårt att ta emot pengar från utlandet utan att visa upp en riktig varutransaktion.

Ett av de kinesiska bolagen – som visade sig vara inte en fabrik utan en mellanhand – har nu gått under jorden, medan andra erbjudit en bråkdel av värdet i kompensation.

Trots stränga straff fortsätter bedrägerierna att öka, inte minst på nätet. Runt var tredje internetshoppare föll offer för brottslighet på nätet förra året, enligt ny rapport från en polishögskola känd som PPSUC i engelsk förkortning.

Ulf Ohrlings råd till företag som gör affärer i Kina är att inte lita på hemsidor, alltid säkerställa att man träffar avtal med tillverkaren direkt, kräva referenser och höra sig för bland andra utländska företag som köpt från dem. Vid större affärer bör man anlita någon på plats i Kina som kan kontrollera produkterna både vid förhandlingarna och i samband med att godset skeppas.

"Kinesiska affärsmän skulle aldrig köpa något utan referenser och aldrig från en
mellanhand. De går direkt till fabriken", säger Ulf Ohrling.

Tyck till