Annons

Stockholmsbörsen: <br />Hänger inte med Europa<br />

Stockholmsbörsen orkade inte följa med övriga Europa uppåt på måndagen. Defensiva sektorer och verkstadsbolag hämmade OMXS30-indexets utveckling.

"Sverige 'laggar' övriga Europa i dag och verkstad går generellt lite sämre. Det kan vara tillfälligheter i en sportlovstunn marknad, det kan även vara så att några investerare börjar oroa sig för effekterna av den starka svenska kronan. Dessutom har OMXS30 gått bättre än många andra marknader i västvärlden sedan årsskiftet", resonerar en analyschef i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.25 noterades OMXS30 0,2 procent uppåt till indexnivån 1.207, vilket innebar en uppgång på dryga 9 procent sedan årsskiftet. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick strax efter lunch på måndagen till dryga 4 miljarder kronor.

I Europa var franska CAC 40, tyska DAX och regionala Euro Stoxx 50 samtliga mellan 1,8 och 2,4 procent högre. DAX har därmed stigit kring 3 procent under 2013.

Även börserna i Italien och Spanien klättrade klart inför att de italienska vallokalerna stänger klockan 15. Italienska marknadsräntor vände också klart nedåt kring 11.30 på måndagen och räntan på italienskt tioårigt statspapper hade tickat ned 10 punkter till 4,35 procent, strax efter lunch.

"Fokus ligger på det italienska valet, det ska bli spännande att se vad som händer när vallokalsundersökningarna kommer framåt eftermiddagen", konstaterar analyschefen.

Råvarubolag hade en relativt stark utveckling i London och Boliden steg en dryg procent i Stockholm.

Tysk fordonssektor hade en stark utveckling. I Stockholm var dock Volvo och Scania enbart 0,2 procent upp resektive 0,4 procent ned. Volvo B var klart mest omsatta aktie. Norska oljefonden har växlat B-aktier till röststarka A-aktier och kontrollerar nu över 5 procent av rösterna i Volvo.

Inom verkstad var vidare Atlas Copco A och SKF 0,3 respektive 0,4 procent lägre.

Telekomsektorn är i fokus då mässan Mobile World Congress inletts i Barcelona. Både Nokia och Ericsson deltar och telekombolagens aktier steg 2,1 respektive 0,7 procent.

Nokia har lanserat två nya lågpristelefoner i featuresegmentet (ej smartphones), och två lågprisversioner av flaggskeppstelefonen Lumia. Ericsson meddelade på morgonen att det fått en order från brittiska O2 samt att det ingått ett samarbete med SAP iför att gemensamt marknadsföra och sälja molnbaserade maskin till maskin-lösningar (M2M).

Aztra Zeneca noterades 1,0 procent nedåt till 287,50 kronor. Den 20 mars sker förändringar i indexet iTraxx Main och Astra Zeneca riskerar då att tvingas lämna detta index, spekulerade Citigroup i en analys. Bland defensiva bolag var vidare Getinge, SCA och Swedish Match samtliga mellan 0,6 och 0,7 procent lägre medan indextunga H&M tappade 0,2 procent.

Orexo backade kring 2 procent sedan det meddelat att OX17-programmet, kring behandling av gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), helt kommer att avslutas. Novartis har också sagt upp licensavtalet med Orexo gällande detta program.

I det nya numret av Börsveckan pekas callcenter- och inkassobolaget Transcom, bemanningsbolaget Proffice och First North-listade it-konsulten Diadrom ut som köpvärda. Aktierna klättrade 11, 2 samt 8 procent på måndagen.

Kinas inköpschefsindex för industrisektorn sjönk mer än väntat till 50,4 i februari, från 52,3 månaden före, enligt HSBC:s snabb-estimat. Enligt Bloomberg News väntades 52,2.

Marsterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq 100 noterades 0,4 till 0,7 procent upp, strax efter lunch på måndagen. USA-börserna fortsatte också ticka uppåt efter fredagens europeiska stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?