Annons

Räntor och valutor: Yenen tappar<br />

Uppgifter om att ADB-chefen Huruhiko Kuroda ska ta över som ny BOJ-chef har fått yenen att tappa från 93,20 mot dollarn vid svensk stängning på fredagen till 94,10 på måndagsmorgonen, efter att ha varit uppe på 94,77 som högst. Tokyo-börsen står på klart plus.

Uppgifter till Bloomberg News och i japanska media anger att premiärminister Shinzo Abe bestämt sig för Haruhiko Kuroda som ny BOJ-chef. Han var under 1999 till 2003 finansdepartementets högste ansvarige för internationella frågor, och efterträdde Eisuke Sakakibara ("Mr Yen") på den posten. Han har lett Asiatiska utvecklingsbanken, ADB, sedan 2005.

Shinzo Abe väntas samtidigt utse Kikuo Iwata och Hiroshi Nakaso till nya ledamöter i Bank of Japans styrelse.

Chefskabinettsekreterare Yoshihide Suga sa på måndagen att Shinzo Abe ännu inte bestämt sig och ska presentera nomineringarna inför parlamentet under denna vecka.

Haruhiko Kuroda uppgav i en intervju den 11 februari att centralbanken har "betydligt mer utrymme" att lätta på penningpolitiken, och han ses som en förespråkare för en mer aktivistisk hållning för att nå inflationsmålet på 2 procent.

"Han har kommit fram med kommentarer som antyder att BOJ bör och kan göra mycket mer. Marknaderna bör vara rätt tillfreds med att det bör komma en mer aggressiv policy under hans ledning", sa Derek Halpenny på Bank of Tokyo-Mitsubishi till Bloomberg News.

Kazuhiko Sano på Tokai Tokyo Securities sade att han ser en hög sannolikhet för att BOJ kommer att utöka sin fond för tillgångsköp.

"Det kan inkludera en tidigarelagd start av tillgångsköp utan förutbestämd gräns, eller en förlängning av löptiderna i statsobligationer de köper till fem år", sa Kazuhiko Sano till Bloomberg News.

Kinas inköpschefsindex för industrisektorn sjönk till 50,4 i februari från 52,3 månaden före, enligt HSBC:s snabb-estimat. Väntat var en ett index på 52,2 enligt Bloomberg News prognosenkät.

"Trots dämpningen i februari månads snabb-PMI, så låg index över den kritiska 50-nivån för fjärde månaden i rad." Återhämtningens "underliggande styrka" är fortsatt intakt, "vilket indikeras genom den fortsatt expanderande sysselsättningen och den senaste tidens uppgång i kredittillväxt", sa Qu Hongbin, chefekonom för Kina på HSBC, i en kommentar.

USA-räntorna har i stort gått sidledes under måndagen och handlas marginellt högre jämfört med svensk stängning i fredags, med den tioåriga statsobligationen kvar på 1,97 procent.

Pundet har tappat från 1,525 till 1,512 mot dollarn och från 0,865 till 0,872 mot euron i spåren av att Moody's på fredagskvällen sänkt Storbritanniens långsiktiga kreditbetyg till Aa1, från tidigare Aaa, med stabila utsikter. Moody's uppgav en kombination av svaga tillväxtutsikter, betydande finanspolitiska utmaningar och hög och stigande skuldbörda som skäl för nedgraderingen.

"De har dragit en linje i sanden att om vi inte får fram en bra plan så förtjänar vi inte AAA-rating", sa Joseph Balestrino på Federated Investors till Bloomberg News.

Bedömare noterar samtidigt att betydelsen av det förlorade toppbetyget inte ska överdrivas, sett utifrån effekterna för länder som USA och Frankrike.

Eric Lascelles på RBC Asset Management konstaterade för Bloomberg News att det inte bör leda till någon mer massiv reaktion i obligationsmarknaden och att "detta är en era där utvecklade länder nedgraderas på regelbunden basis".

"Nedgraderingen finns i prissättningen och jag tror inte att det kommer som någon total överraskning för marknaderna. Inverkan på brittiska statsobligationer kommer att bli begränsad på samma sätt som nedgraderingarna har haft begränsad inverkan på USA och Frankrike", sa Shahid Ikram på Aviva Investors till Bloomberg News.

Moody's sänkte Frankrikes betyg med ett steg i november medan Standard & Poor's följde efter med samma åtgärd i januari. USA förlorade det högsta kreditbetyget hos S&P under hösten 2011.

HSBC skrev i en kommentar att risken för en nedgradering är en av de faktorer som legat bakom deras negativa syn på pundet, och de ser GBP/USD på 1:48 vid årsskiftet.

Pundet har haft en viss goodwill baserat på regeringens tidiga vilja att stärka de offentliga finanserna. Storbritannien erkände tidigt att de inte kan följa USA:s väg och låna upp i oändlighet eftersom pundet inte har samma reservstatus som dollarn.

Men Storbritannien var också angeläget om att inte följa euroområdets väg med kraftfulla åtstramningar när tillväxten var svag. Planen, som marknaderna accepterade, var att låna inledningsvis för att stimulera tillväxten och sedan få en plattform för besparingsprogram därefter.

Moody's nedradering indikerar att de tvivlar på att denna plan fungerar. Tillväxten är en besvikelse och budgetutfallen kommer in sämre än väntat, och marknadernas omprissättning av pundet kan komma att fortsätta, skrev HSBC.

Finansminister George Osborne uppgav i en kommentar att regeringen inte kommer att ge efter på tryck att ändra sin linje, utan hålla kvar vid målsättningen att minska skuldnivån.

Financial Times skriver att George Osborne nu står inför tryck från två olika håll. Nedgraderingen har fått en grupp konservativa ledamöter att trycka på för hårdare nedskärningar i nästa månads budget, men samtidigt kommer krav från koalitionspartnern Liberaldemokraterna att spendera mer inom bostadssektorn.

På valutamarknaden i övrigt har euron stärkts något till 1,319 mot dollarn, medan den svenska kronan stärkts 2 öre mot dollarn och 1 öre mot euron från fredagen.

Fokus på måndagen ligger på parlamentsvalet i Italien, som gäller 630 platser i underhuset och 315 platser i överhuset. Vallokalerna stänger klockan 15 och därefter får vallokalsundersökningar publiceras.

Den allians som fått flest röster garanteras minst 340 mandat i underhuset. Överhuset väljs utifrån respektive region, där den allians som fått flest röster i regionen också får en majoritet av den regionens platser.

"Om Berlusconi vinner, så kommer marknaderna att bli rätt oroade, men om han inte gör det, om det blir ett oklart läge (hung parliament) så är det ungefär vad som har väntats. Det är inte i närheten av så oroande som det var för ett år sedan", sa Alexander Friedman på UBS till Bloomberg News.

Senare i veckan kommer bland annat protokoll från Riksbanken, anförande från Fed-chefen Ben Bernanke, BNP-utveckling i Sverige fjärde kvartalet och inköpschefsindex i en rad länder.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?