Annons

USA-börser: Svaga siffror sänker<br />

I spåren av onsdagens FOMC-protokoll öppnade de ledande amerikanska börserna lägre på torsdagen. Svag europeisk PMI-data spädde under dagen på det negativa sentimentet och Philadelphia Fed-index kom in betydligt lägre än väntat.

Dow Jones Industrial Average var efter knappt en timmes handel ner 0,5 procent till indexnivån 13.858, medan det bredare S&P 500 backade 0,6 procent till 1.503. Nasdaq Composite tappade 0,7 procent till 3.141.

Omsättningen uppgick till 160 miljoner aktier på New York-börsen och 400 miljoner aktier på Nasdaq.

Protokollet från Feds räntemöte i januari sänkte på onsdagen humöret på de amerikanske börserna och det negativa klimatet hängde kvar i torsdagens inledande handel.

"Tidpunkten för släppet av Feds kommentarer från det senaste räntemötet tog en del av euforin ur marknaden. Aktiemarknaden hade verkligen tagit ut segern i förskott med antagandet att det varje månad kommer in 85 miljarder nya dollar på marknaden från Fed", sade Tim Hartzell, chefinvesterare på Sequent Asset Management i Houston, till Bloomberg News.

I Europa sjönk estimatet över euroområdets samlade inköpschefsindex till 47,3 i februari, från 48,6 föregående månad. Analytikerna hade väntat sig att indexet skulle stiga till 49,0, enligt Bloomberg News snittprognos.

Försäljningen av befintliga bostäder i USA steg med 0,4 procent i januari, vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar på -0,8 procent.

Philadelphia Fed-index, som mäter den ekonomiska aktiviteten i näringslivet, sjönk till -12,5 i februari, jämfört med månaden före, vilket var betydligt lägre än väntade +1,0.

Verifone, som tillverkar kortterminaler, tappade hela 37,7 procent. Bolaget lämnade en prognos för det andra kvartalets vinst som understeg analytikernas förväntningar med bakgrund av de svaga ekonomiska utsikterna i Europa.

Wal-Mart redovisade ett resultat för det fjärde kvartalet 2012 på 1:67 dollar per aktie, vilket var bättre än analytikernas förväntningar på 1:57 dollar. Bolaget meddelade samtidigt att den kvartalsvisa utdelningen höjs med nära 18 procent till 0:47 dollar per aktie.

Wal-Mart, som tidigare straffats efter att ett internt mail läckt ut och visat på en riktigt svag februariförsäljning, steg 2,3 procent.

Av sektorerna på Dow Jones gick verkstad svagast, tyngt av Caterpillar som tappade 2,2 procent.

Bankerna backade också, med Bank of America på -2,3 procent.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper ned 4 punkter till 1,97 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?