ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Råvaror: Oljan fortsätter sjunka

Guldpriset återhämtar sig svagt under torsdagsförmiddagen efter att ha tappat klart på onsdagen i spåren av ett Fed-protokoll som av marknaden tolkades som att QE kan trappas ned tidigare än väntat. Såväl olja som basmetaller noteras klart lägre i ett surt riskklimat.

Guldet sjönk till 1.555:55 dollar per uns som lägst under natten till torsdagen, den lägsta nivån sedan den 12 juli 2012, för att därefter stiga till 1.571 dollar per uns.

"Guldet är en riskindikator och det reagerar som det bör i ett normalt återhämtningsscenario, vilket innebär att Fed kommer att strama åt på grund av tillväxt, inte på grund av inflation. Det är därför som guldet tar stryk", sade Mikio Kumada på LGT Capital Partners till Bloomberg News.

Protokollet från Fomc-mötet den 29-30 januari antydde att den amerikanska centralbanken kan vara närmare ett beslut om att justera takten i de månatliga tillgångsköpprogrammen, för närvarande 85 miljarder dollar, än vad många hade väntat.

Protokollet visade att ledamöterna var oense om den nuvarande policyn. Några uttryckte att ett tidigare avslut av stimulanserna kan behövas, medan andra varnade för ett för tidigt avslut av dem.

"Marknaden tolkade (återigen) detta som en klar risk för att de kvantitativa lättnaderna upphör tidigare än beräknat med negativa konsekvenser för riskaptiten (positivt för dollar)", skrev SEB i bankens morgonbrev, och tillade att guldprisets fall vittnar om vad som borde hända med råvarupriserna om/när centralbankerna börjar normalisera penningpolitiken och drar in likviditet.

Dollarn har stärkts från 1:335 mot euron strax före Fed-protokollet till 1:319 på torsdagsförmiddagen medan dollarindex gått upp från 80,80 till 81,43 på torsdagen.

Oljan har sjunkit kontinuerligt sedan onsdags eftermiddag. Vid lunchtid på torsdagen handlas WTI 1:42 dollar lägre till 93:80 dollar per fat, medan Brent noteras 1:31 dollar nedåt på 114:29 dollar.

Utöver onsdagskvällens Fed-protokoll har officiella kinesiska uttalanden och svaga PMI-utfall tyngt risksentimentet på torsdagen.

Under natten kom officiella kinesiska uttalanden som tyder på begränsningsåtgärder för kinesisk fastighetsmarknad.

För hela euroområdet sjönk det totala PMI (composite) till 47,3 från 48,6 föregående månad, väntat var 49,0. Composite-PMI hade dessförinnan stigit tre månader i rad från den senaste botten på 45,7 i oktober. I såväl Tyskland som Frankrike steg PMI för industrin men sjönk för tjänstesektorn, men i båda länderna var utfallen lägre än väntat.

American Petroleum Institute, API, rapporterade på onsdagskvällen att de amerikanska lagren av råolja steg med 3,0 miljoner fat under föregående vecka. Energidepartementets officiella lagerrapport släpps klockan 17.00 på torsdagen. Medianprognosen i Bloomberg News analytikerenkät pekar mot att råoljelagren ska ha stigit med 2,0 miljoner fat.

"Ur ett tekniskt perspektiv så har vi nu potential för en vändning av uppåttrenden som började i november. Oljan har haft ett betydande rally mot bakgrund av ett rikligt utbud", sade Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

Även basmetallerna är klart ned. Kopparn retirerar 99 dollar till 7.861 dollar medan nickel är ned 540 dollar, eller omkring 3 procent. Även tenn backar runt 3 procent.

"Fed-protokollet och oron över Kinas fastighetssektor har skadat marknadssentimentet, vilket tynger Kinas aktiemarknad och råvarorna", konstaterade Peng Guoliang på Dadi Futures i en kommentar till Bloomberg News.

Noteringar 12.35
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -1:42 USD 93:80
Brent, första termin -1:31 USD 114:29Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -99 USD 7.861
Zink -30 USD 2.103
Aluminium -27 USD 2.076
Nickel -540 USD 16.630
Bly -42 USD 2.308
Tenn -725 USD 23.000Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +5:99 USD 1.570:54
Silver -0:03 USD 28:54
Tyck till