Annons

Räntor och valutor: <br />Tapp för euron<br />

Euron öppnar torsdagens handel på betydligt lägre nivåer mot dollarn och japanska yen jämfört med nivåerna när den svenska marknaden stängde på onsdagen. Statspappersräntor sjunker något i euroområdets kärnländer medan italienska och spanska räntor stiger i den inledande handeln.

Fed-ledamöternas kommentarer vid det senaste Fomc-mötet i slutet av januari, som redovisades i det protokoll som publicerades på onsdagskvällen, har skapat viss oro på internationella marknaden - och frågan är om den amerikanska centralbanken kan vara på väg att minska volymen i de månatliga tillgångsköpen tidigare än vad många har räknat med.

Protokollet från Fomc-mötet den 29-30 januari antydde att den amerikanska centralbanken kan vara närmare ett beslut om att justera takten i de månatliga tillgångsköpprogrammen, för närvarande 85 miljarder dollar, än vad många hade väntat

"Kommittén ska vara beredd att variera takten av obligationsköp, antingen som svar på förändringar i de ekonomiska utsikterna eller efter vidare utvärdering av hur effektiviteten och kostnaden av sådana köp utvecklas", hette det i protokollet.

Protokollet visade att ledamöterna var oense om den nuvarande policyn. Några uttryckte att ett tidigare avslut av stimulanserna kan behövas, medan andra varnade för ett för tidigt avslut av dem.

Ett antal ledamöter sade att deras utvärdering av effektiviteten och kostnaden av policyn "mycket väl kan leda till att kommittén begränsar eller avslutar obligationsköpen innan de ser en ordentlig förbättring på arbetsmarknaden", enligt protokollet.

Alan Ruskin, valutastrateg på Deutsche Bank New York, noterar i en kommentar att "nedskärning" (i de kvantitativa lättnaderna) nu dök upp för första gången i Fedprotokollet.

"Att skära ned QE ses som en allt viktigare exitstrategi för att begränsa en aggressiv reaktion i risktillgångar", skriver han.

Alan Ruskin konstaterar att protokollet inte innehöll många argument om det ekonomiska läget, medan skillnaderna i åsikterna om de relativa fördelarna med det nuvarande QE-programmet fortsatte att öka. Men medan den hökaktiga delen av Fedledningen argumenterar om nedskärningar i QE-programmet är den mer duvaktiga gruppen, inklusive ben Bernanke, Janet Yellen och William Dudley oroade för en alltför tidig nedskärning av obligationsköpen.

Alan Ruskin tror att Fedchefen ben Bernanke kommer att bekräfta sin duvaktiga hållning när han håller sitt halvårsvisa penningpolitiska anförande inför kongressen på tisdag.

"Men protokollens utveckling från möte till möte antyder att QE börjar bli mer omstritt... De som börjar blicka fram mot en eventuell nedskärning av QE under andra halvåret stiger fram, vilket får viktiga implikationer för marknaderna", skriver Alan Ruskin.

På den europeiska torsdagsagendan riktas intresset främst mot preliminära PMI från Frankrike, Tyskland och euroområdet. Bloomberg News prognosenkät pekar mot att inköpschefernas konjunkturbedömning fortsatte att förbättras något i februari, men PMI för såväl industrin som tjänstesektorn väntas fortsatt understiga 50.

Preliminärindex från Frankrike visade att åtminstone industrisentimentet vände upp från låga nivåer den senaste månaden, men utvecklingen var långt ifrån imponerande. Industri-PMI steg till, fortsatt låga, 43,6 i februari, från 42,9 i januari, vilket var något svagare än väntat. Den franska tjänstesektorn märker dock inte alls av några vårvindar, tjänste-PMI sjönk oväntat till 42,7 från 43,6.

Europeiska marknadsaktörer kommer också att hålla ett öga på hur det går för Spanien att emittera statsobligationer i tre olika löptider. Resultat väntas något efter klockan 10.30.

Svenska statsobligationsräntor sjunker 2-5 punkter på torsdagsmorgonen samtidigt som euron handlas marginellt högre mot kronan.

Den svenska torsdagsagendan innehåller inga tunga datapunkter, intresset riktas nu främst mot Konjunkturinstitutets februaribarometer som publiceras på fredag.

Eftermiddagen USA-agenda är välfylld, med veckodata över nyanmälda arbetslösa, januari-KPI, preliminärt industri-PMI för februari, Philadelphia Fed index för februari, försäljning befintliga bostäder samt ledande indikatorer för januari.

Ondagskvällens Fomc-protokoll kommer också att öka intresset för nya kommentarer från Fedledamöter, i kväll riktas blickarna mot anföranden från Fedledamöterna James Bullard, Fed St Louis, och John Williams, Fed San Francisco, om penningpolitik vid olika event i New York.

Torsdag kl 9.05 (onsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:3507 (6:2902) Statsobl 2y 1,12 (1,14)
EUR/SEK 8:4224 (8:4172) Statsobl 10y 2,05 (2,09)
EUR/USD 1:3262 (1:3381) Räntegap/ty 42 (43)
US obl 10y 2,00 (2,03) Tysk obl 10y 1,63 (1,66)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?