Annons

Räntor och valutor: <br />Fed skakade om marknaden<br />

Amerikanska statspappersräntor utvecklades oregelbundet efter den svenska marknadens stängning på onsdagen när kommentarer i protokollet från Fomc-mötet i slutet av januari skakade om marknaderna. Dollarn stärktes mot andra valutor, men vände åter ner mot japanska yen efter att risksentimentet reagerat negativt på protokollet.

Protokollet från Fomc-mötet den 29-30 januari antydde att den amerikanska centralbanken kan vara närmare ett beslut om att justera takten i de månatliga tillgångsköpprogrammen, för närvarande 85 miljarder dollar, än vad många hade väntat

"Kommittén ska vara beredd att variera takten av obligationsköp, antingen som svar på förändringar i de ekonomiska utsikterna eller efter vidare utvärdering av hur effektiviteten och kostnaden av sådana köp utvecklas", hette det i protokollet.

Protokollet visade att ledamöterna var oense om den nuvarande policyn. Några uttryckte att ett tidigare avslut av stimulanserna kan behövas, medan andra varnade för ett för tidigt avslut av dem.

Ett antal ledamöter sade att deras utvärdering av effektiviteten och kostnaden av policyn "mycket väl kan leda till att kommittén begränsar eller avslutar obligationsköpen innan de ser en ordentlig förbättring på arbetsmarknaden", enligt protokollet.

Vidare framgick att "många deltagare" uttryckte oro över "potentiella kostnader och risker av fortsatta stödköp". Flera diskuterade "möjliga komplikationer" som kan uppstå när Fed väljer att avsluta stimulanserna. Ett fåtal nämnde inflationsrisker och några nämnde risker för den finansiella stabiliteten.

Amerikanska statspappersräntor steg omedelbart efter att protokollet publicerats men sjönk senare tillbaka och stängde USA-handeln på något lägre nivåer än vid den svenska stängningen på onsdagen. Dollarn stärktes mot andra valutor, men efter en tillfällig uppgång till 94-nivån mot yen vände dollarn ner mot den japanska valutan i takt med att aktiemarknaderna reagerade negativt på Fedprotokollet.

Utsikterna för eventuellt minskat likviditetsstöd från Federal Reserve bidrog samtidigt att guldpriset fortsatte ner på onsdagskvällen, som lägst noterades spotpriset till 1.555:55 dollar per ounce, den lägsta noteringen sedan den 12 juli.

Flera analytiker påpekar dock att protokollet inte ger något stöd för att börja räkna med några dramatiska förändringar i tillgångsköpprogrammet på kort sikt.

"De ändra debatten mot när de ska börja skala ned det, snarare än att debattera när det plötsligt ska upphöra", sade Jim O´Sullivan, chefekonom vid High Frequency Economics, till Bloomberg News.

Protokollet kommer dock att öka intresset för nya kommentarer från Fedledamöter, i kväll riktas blickarna mot anföranden från Fedledamöterna James Bullard, Fed St Louis, och John Williams, Fed San Francisco, om penningpolitik vid olika event i New York.

Ännu större intresse riktas dock sannolikt mot den halvårsvisa kongressutfrågningen av Fedchefen Ben Bernanke, tisdag-onsdag nästa vecka. I det som tidigare kallades "Humphrey Hawkins Testimony" får Fedchefen utrymme att utveckla Feds hållning i fråga om ytterligare tillgångsköp.

Eftermiddagen USA-agenda är välfylld, med veckodata över nyanmälda arbetslösa, januari-KPI, preliminärt industri-PMI för februari, Philadelphia Fed index för februari, försäljning befintliga bostäder samt ledande indikatorer för januari.

Det var rött över nästan hela linjen när handeln på ledande marknader i Asien inleddes på torsdagsmorgonen. Utöver oro för en eventuellt mindre expansiv hållning från Fed tyngdes kinesiska marknader av signaler om fortsatta åtgärder mot fastighetsspekulation i Kina.

Euron pressade ytterligare något nedåt mot dollarn i Asienhandeln medan dollarn sjönk ytterligare mot japanska yen. Rörelserna i amerikanska och japanska statspappersräntor var däremot mycket begränsade.

På den europeiska torsdagsagendan riktas intresset främst mot preliminära PMI från Frankrike, Tyskland och euroområdet. Bloomberg News prognosenkät pekar mot att inköpschefernas konjunkturbedömning fortsatte att förbättras något i februari, men PMI för såväl industrin som tjänstesektorn väntas fortsatt understiga 50.

Torsdag 5.30 (onsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:3571 (6:2902) EUR/USD 1:3258 (1:3381)
EUR/SEK 8:4281 (8:4173) USD/JPY 93:42 (93:68)
Jp obl 2 0,04 (0,04) Jp obl 10 0,74 (0,75)
Ty obl 2 0,20 (0,20) Ty obl 10 1,65 (1,66)
US obl 2 0,26 (0,27) US obl 10 2,01 (2,03)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?