ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Euron backar på svag statistik

Euron tappade och tyska räntor sjönk ytterligare under förmiddagen efter svagare inköpschefsindex än väntat. Europabörserna utökade samtidigt sin nedgång.

Tyska räntor handlas 3-6 punkter ned, medan italienska räntor är 3-7 punkter upp.

"Det finns mycket efterfrågan på kärnan som drivs av makrodata. Euro-PMI var sämre än väntat vilket indikerar att tillväxten är under tryck. Det har spätt på ett rally i tyska statspapper", sade Alessandro Giansanti på ING Groep till Bloomberg News.

I såväl Tyskland som Frankrike steg PMI för industrin men sjönk för tjänstesektorn, men i båda länderna var utfallen lägre än väntat. Tyska industri-PMI tog sig med nöd och näppe över 50-gränsen, som indikerar expansion, medan franska industri-PMI fortsatt ligger långt därunder på 43,6.

För hela euroområdet sjönk det totala PMI (composite) till 47,3 från 48,6 föregående månad, väntat var 49,0. Composite-PMI hade dessförinnan stigit tre månader i rad från den senaste botten på 45,7 i oktober.

Inköpschefsindex för industrin sjönk till 47,8 från 47,9 medan tjänste-PMI sjönk till 47,3 från 48,6 föregående månad.

Chris Williamson, chefekonom på Markit som sammanställer statistiken, konstaterar att utfallet var en besvikelse. Tyskland håller EMU uppe, medan utfallet för Frankrike mer liknar periferin än kärnan i euroområdet. Bedömningen i den franska tjänstesektorn är den svagaste sedan i februari 2009, mitt under finanskrisens mest intensiva skede.

"Om det inte var för Tyskland så skulle detta vara riktigt dyster läsning. Den tyska ekonomin hjälper åtminstone till att håller euroområdet flytande i vissa avseenden", sade han enligt Reuters.

Han tillade att det senaste PMI-utfallet indikerar att BNP i euroområdet sjunker med 0,2 till 0,3 procent under första kvartalet, efter att ha minskat med 0,6 procent under fjärde kvartalet enligt Eurostats snabbestimat.

"Informationen i företagsundersökningar visar för närvarande att tillväxtimpulsen i Europa nästan uteslutande kommer från utländsk efterfrågan, en tillväxtmotor som kan hämmas av en starkare växelkurs. Och även om vi antar att eurons förstärkning till stor del är bakom oss, så är nettoexporten i sig inte tillräckligt för att lyfta tillväxten över noll procent 2013", sade Peter Vanden Houte på ING Bank till Bloomberg News.

Euron har tappat ytterligare från 1:326 till 1:318 mot dollarn under förmiddagen, den lägsta nivån sedan i början av året.

"De franska och tyska PMI-undersökningarna har båda slagit ned euron. Kombinerat med Fed-protokollet som visar på mer oenighet om ytterligare penningpolitiska stimulanser i USA och den dystra ekonomiska verkligheten i euroområdet, så kan vi få se euron gå svagare", sade Peter Kinsella på Commerzbank till Reuters.

Utfallet kan åter väcka förväntningar om en ny räntesänkning från ECB. ECB-chefen Mario Draghi sade i EU-parlamentet i måndags att även om vi ännu inte sett en uthållig förbättring i den reala ekonomin, så har indikatorer bekräftat en stabilisering på en låg nivå och en gradvis återhämtning väntas under året.

Spanien sålde under förmiddagen obligationer i linje med avsedd volym och med räntenivåer under närmaste föregående emissioner. Uppgången i spanska räntor gröptes ur efter emissionen, och de handlas vid lunchtid 1-3 punkter högre.

Svenska räntor handlas 3-8 punkter ned medan kronan tappat 14 öre till 8:43 mot dollarn och 6 öre till 8:48 mot euron jämfört med nivåerna vid svensk stängning på onsdagen.

Dollarn började stärkas och USA-räntorna sjunka efter Fed-protokollet på onsdagen, från Fomc-mötet den 29-30 januari, som antydde att Fed kan vara närmare ett beslut om att justera takten i de månatliga tillgångsköpprogrammen, för närvarande 85 miljarder dollar, än vad många hade väntat

"Kommittén ska vara beredd att variera takten av obligationsköp, antingen som svar på förändringar i de ekonomiska utsikterna eller efter vidare utvärdering av hur effektiviteten och kostnaden av sådana köp utvecklas", hette det i protokollet.

Protokollet visade att ledamöterna var oense om den nuvarande policyn. Några uttryckte att ett tidigare avslut av stimulanserna kan behövas, medan andra varnade för ett för tidigt avslut av dem. Ett antal ledamöter sade att deras utvärdering av effektiviteten och kostnaden av policyn "mycket väl kan leda till att kommittén begränsar eller avslutar obligationsköpen innan de ser en ordentlig förbättring på arbetsmarknaden", enligt protokollet.

Efter protokollet ökar fokus på Fed-uttalanden i allmänhet, med anföranden av James Bullard, John Williams och Richard Fisher på torsdag-fredag, och Ben Bernankes halvårvisa utfrågning i senaten på tisdag i nästa vecka i synnerhet.

Eftermiddagen USA-agenda är välfylld, med veckodata över nyanmälda arbetslösa, januari-KPI, preliminärt industri-PMI för februari, Philadelphia Fed index för februari, försäljning befintliga bostäder samt ledande indikatorer för januari.

 

Torsdag kl 11.40
USD/SEK 6:4335 (6:2902)
EUR/SEK 8:4863 (8:4172)
EUR/USD 1:3187 (1:3381)
US obl 10y 1,98 (2,03)
Statsobl 2y 1,11 (1,14)
Statsobl 10y 2,01 (2,09)
Räntegap/ty 41 -43
Tysk obl 10y 1,60 (1,66)
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies