Annons

USA-börser: <br />Fusionsrykten ger nya krafter<br />

De amerikanska indexen öppnade tisdagens handel högre, efter att börserna hållit stängt på måndagen för Presidents Day. Bland enskilda bolag var Office Depot och Officemax i fokus i spåren av rykten om ett samgående.

Dow Jones Industrial Average, S&P 500 och Nasdaq Composite var alla upp 0,4 procent vid klockan 16.50, på 14.030, 1.526 respektive 3.204. Omsättningen uppgick till 190 miljoner aktier på New York-börsen och till 570 miljoner aktier på Nasdaq.

Kontorsmaterialsbolagen Office Depot och Officemax var 13 respektive 27 procent högre i den inledande handeln, sedan uppgifter nått marknaden om att bolagen kan komma att meddela ett samgående redan under denna vecka, i syfte att bättre kunna konkurrera med Staples.

"Efter att läget varit passivt en tid, då företagsledare fokuserat på överlevnad, har vinden vänt med dryga 140 miljarder dollar i M&A-affärer som tillkännagivits under februari", sade Gary Jenkins, chef för kreditanalysfirman Swordfish Research, till Marketwatch.

Enligt siffror som Bloomberg News sammanställt har värdet av företagsaffärer hittills i februari uppgått till just 140 miljarder dollar, att jämföra med de 100 miljarder dollar som tillkännagavs under de två första månaderna under 2012.

"Fler affärer där ute skapar ett gott sentiment", konstaterade Kevin Divney, investeringschef vid Beaconcrest Capital Management i Boston, till Bloomberg News kring uppgifterna.

På den amerikanska statistikfronten visade NAHB-indexet, som mäter stämningen bland landets husbyggare, en oväntad nedgång under februari.

På den europeiska makrofronten gavs ljusare signaler. Det tyska ZEW-indexet visade att institutionella investerare och analytiker blev mer optimistiska i sin bedömning av landets ekonomiska utsikter i februari. Indexuppgången var också större än analytiker, enligt Bloombergs konsensusprognos, hade förutspått.

Bland Dow Jones sektorer var mönstret risktillvänt, när finans- och industrisektorn hittades i täten, samtidigt som hälsobolag var enda sektor på minus.

Försäkringsbolaget Humana backade 8 procent sedan bolaget meddelat att de avgifter som regeringen betalar för Medicare är lägre än det förväntat sig.

Google-aktien steg under den inledande handeln över 800 dollar för första gången, efter en uppgång på 1,1 procent.

På obligationsmarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation oförändrad på 2,00 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?