Annons

Räntor &amp; valutor: <br />Sänkta svenska räntor<br />

Svenska marknadsräntor sjunker 1-2 punkter inför tunga besked från SCB klockan 9.30 i form av KPI och arbetslöshet i januari.

På valutamarknaden har yenen har stärkts efter att finansminister Taro Aso sagt att landet inte planerar att köpa utländska obligationer. Samtidigt handlas dollarn rätt stabilt mot euron och den svenska kronan visar små förändringar mot de stora världsvalutorna.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan handlas i öppningen 2 punkter ned till 2,02 procent medan den tyska tioårsräntan handlas oförändrat till 1,62 procent. Räntorna i Italien och Spanien stiger 2-5 punkter och Europabörserna öppnar svagt ned.

För svensk del vänds nu intresset mot arbetslöshet och KPI för januari.

"Arbetslösheten väntas vara i blickfånget för penningpolitiken i vår, särskilt efter revideringen av AKU föregående vecka", skriver Nordea i sitt morgonbrev.

SCB meddelade i slutet av förra veckan att de ändrat beräkningarna för AKU, vilket gör att arbetslösheten under 2010-2012 i genomsnitt har varit cirka 0,3 procentenheter högre än vad som tidigare redovisats.

Ekonomerna i SME Direkts prognosenkät räknar med att den ojusterade arbetslösheten steg till 8,5 procent i januari, från 7,6 procent i december. Den säsongsrensade statistiken väntas ha stigit till 8,1 procent i januari från 8,0 procent i december.

KPI väntas som vanligt sjunka i januari, till följd av klädreorna efter julen, medan KPI-inflationen väntas ha letat sig upp över nollstrecket. Ekonomerna i SME Direkts prognosenkät tror att KPI sjönk 0,7 procent jämfört med i december, och att inflationen var 0,2 procent. KPIF-inflationen, KPI exklusive boräntor, väntas ha stigit till 1,1 procent i januari från 1,0 procent i december.

"Fortsatt försiktig efterfrågan och en starkare krona bidrar till att inflationen fortsätter att ligga en bra bit under Riksbankens mål", skriver SEB i sitt morgonbrev.

Ekonomerna påpekar att osäkerheten alltid är extra stor i januari eftersom SCB då ändrar vikterna i den varukorg som utgör basen för KPI, och denna korgeffekt är notoriskt svår att förutsäga.

På den internationella tisdagsagendan riktas kanske störst uppmärksamhet mot det tyska ZEW-index klockan 11. ZEW-index, som är en sentimentsindikator för finansmarknadsaktörer, väntas fortsätta uppåt till 35,0 i februari från 31,5 i januari. Under dagen ska också Spanien emittera statsskuldsväxlar under förmiddagen och klockan 16 publiceras amerikanska NAHB-index, som mäter stämningsläget bland husbyggare.

I nattens nyhetsflöde kan nämnas kinesiska medieuppgifter om att det kan komma nya åtgärder för att dämpa utvecklingen på fastighetsmarknaden, vilket bidrog till att pressa tillbaka Kinabörserna. Protokollet från RBA:s senaste räntemöte den 5 februari visade att centralbanken ser indikationer på att lägre räntor får effekt i ekonomin.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan handlas vid svensk öppning 1 punkt ned till 1,99 procent.

På valutamarknaden har yenen stärkts till 93:50 mot dollarn från 93:95 vid svensk stängning på måndagen, efter att finansminister Taro Aso tonat ned tidigare uttalanden från premiärminister Shinzo Abe om att Japan kan komma att köpa utländska obligationer.

"Han har i princip skjutit ned premiärministerns ballong", sade Sean Callow, senior valutastrateg vid Westpac Banking i Sydney, till Bloomberg News.

Dollarn visar små förändringar mot euron på nivåer just under 1:335.

Kronan handlas i stort sett oförändrat till 6:35 mot dollarn och 1 öre svagare till 8:48 mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?