Annons

Räntor och valutor: <br />Euron tappar mot dollarn<br />

Europeiska statspappersräntor handlas något lägre i den inledande måndagshandeln, jämfört med fredagens stängning, medan euron handlas aningen lägre mot dollarn.

Den europeiska räntemarknaden tycks därmed anpassa sig till utvecklingen i USA på fredagskvällen, där rapporter om en svag start på februariförsäljningen hos Wal-Mart fått investerare att oroa sig för köphumöret hos de amerikanska hushållen.

I övrigt har mycket av helgens fokus riktats mot G20-mötet i Moskva, som enligt många ekonomer enades om ett relativt urvattnat valutauttalande som knappast kommer att bromsa en fortsatt försvagning för den japanska yenen.

Johan Javéus, chefsanalytiker på SEB Merchant Banking, noterar i bankens morgonbrev att G20 "lovar att inte manipulera sina växelkurser för att skaffa sig konkurrensfördelar". Visserligen var udden i uttalandet riktad mot Japan, även om landet inte nämndes vid namn, men det var inte tillräckligt skarpt för att påverka valutatrenden.

"I dagsläget finns dock inte tillräcklig enighet eller oro för att göra så mycket mer än så, och yenförsvagningspolitiken kan därmed fortsätta ett tag till", skriver Johan Javéus.

Yenen fortsatte att försvagas mot andra valutor när handeln kom i gång i Asien på måndagsmorgonen, men dollarn mötte motstånd vid 94,20 och backade senare tillbaka något.

Måndagens europeiska makroagenda innehåller inte några tyngre datapunkter, intresset riktas i stället kanske främst mot EU-parlamentets kvartalsvisa utfrågning av ECB-chefen Mario Draghi, som beräknas starka klockan 15.30.

Svenska statsobligationsräntor öppnar måndagshandeln oförändrade till marginellt lägre nivåer jämfört med fredagen. Kronan handlas samtidigt något starkare mot euron efter oregelbundna rörelser i den tidiga måndagshandeln.

Finansinspektionen meddelade på morgonen att det golv för diskonteringsräntor för livbolag och tjänstepensionskassor sommaren 2012 ska fortsätta att gälla fram till årsskiftet, då FI räknar med att kunna införa en ny diskonteringsränta som bygger på principerna bakom metoden i det kommande EU-regelverket Solvens 2.

I Sverige ska vice Riksbankschefen Karolina Ekholm delta vid ett lunchseminarium som anordnas Lindbäckskommissionen. Inget tal ska publiceras, och givet att protokollet från Riksbankens senaste penningpolitiska möte inte har publicerats väntas hon vara generellt försiktig med kommentarer.

Senare i veckan kommer dock mycket viktig information om hur den svenska ekonomin utvecklas, första hållpunkt blir SCB:s redovisning av AKU och KPI för januari på tisdagen.

USA firar Presidents Day på måndagen, vilket betyder att räntemarknaden håller stängt

Måndag kl 9.00 (fredag kl 16.15):
USD/SEK 6:3299 (6:3347) Statsobl 2y 1,09 (1,09)
EUR/SEK 8:4430 (8:4605) Statsobl 10y 2,02 (2,02)
EUR/USD 1:3340 (1:3355) Räntegap/ty 38 (37)
US obl 10y 2,00 (2,02) Tysk obl 10y 1,64 (1,65)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?