Annons

Stockholmsbörsen: Verkstad i fokus<br />

Stockholmsbörsen noterade på fredagen en oregelbunden utveckling med ledande europeiska börser. Bland annat ABB och övrig verkstad tickade på uppåt medan storbankerna hämmade utvecklingen för OMXS30-indexet.

"Att bankerna går lite svagare i dag är nog främst en reaktion på en längre period av stark utveckling. Jag anser att värderingen av sektorn har normaliserats och har för första gången på fem år en liten undervikt i sektorn. Ute i Europa har det köpts bank rätt ordentligt under senare tid, men bilden jag får är att det främst är många som stängt sina undervikter, för att de kostat för mycket. Jag tror att vi på Stockholmsbörsen kommer få se en viss sektorrotation från bank till verkstadsbolag framöver", kommenterar Ulric Grönvall, förvaltare på Danske Invest, till Nyhetsbyrån Direkt.

Kring klockan 13.50 var storbolagsindexet OMXS30 oförändrat kring indexnivån 1.183. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 6,4 miljarder kronor.

Bland storbankerna var SEB, Nordea och Swedbank de tre största förlorarna inom OMXS30 med nedgångar på mellan 0,5 och 0,9 procent medan SHB var 0,1 procent lägre.

ABB fortsatte 0,9 procent högre på fredagen efter torsdagens kursavancemang i spåren av en stark rapport som medfört höjda riktkurser från en rad analyshus.

Inom verkstad steg Scania, Atlas Copco A, Assa Abloy, SKF, Sandvik och Volvo samtliga mellan 0,2 och 0,7 procent.

Lundin Petroleum steg 0,9 procent till 150:60 kronor. I samband med rapport gav det norska oljebolaget Detnor positiva indikationer kring Johan Sverdrup-fältet, som även Lundin Petroleum och Statoil har intressen i.

Nokia steg 2,6 procent till 25:48 kronor. Nordea har höjt rekommendationen för mobiltillverkaren till starkt köp.

Saab klättrade nära 5 procent till 144,80 kronor sedan det inför öppning redovisat ett resultat och omsättning som båda var något bättre än väntat i SME Direkts analytikerenkät. Orderingången nådde dock inte riktigt upp till prognos.

På fredagsmorgonen meddelades vidare att Saab har ingått ett större avtal med FMV om Gripen E. För innevarande år bedöms försäljningen bli något högre jämfört med 2012, med Gripen E inkluderat i försäljningsprognosen, och vd har "en försiktig optimism när det gäller omsättningen i företaget".

Kinnevik B steg 4,5 procent till 147,30 kronor. I bokslutet framkom att investmentbolagets utdelning för 2012 höjs till 6,50 kronor, från 5,50 för 2011. Under 2013 väntas 2-3 miljarder i investeringar, merparten i befintliga innehav, vilket skulle vara en nedgång från 7 miljarder under 2012.

"Våra nyinvesteringar inom e-handel under de senaste åren har nått en högre mognadsgrad än i fjol, och vi kommer att fortsätta investera i dem, men det behövs inte lika mycket pengar för att hålla fart på expansionen i år", sade vd Mia Brunell i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Ratos tappade 0,7 procent och Kungsleden var oförändrad efter att bolagen publicerat bokslut på morgonen. Desto tyngre var det för ägare i CTT Systems och Pricer vars aktier backade 7 respektive 11 procent efter rapporter. Readsoft avancerade däremot 6 procent i spåren av fredagsmorgonens resultatflöde.

MQ backade 2,3 procent till 17 kronor. Capman har sålt sitt innehav om drygt 28 procent i klädhandelsbolaget till kursen 16 kronor per aktie, i ett bud initierat av marknaden. Köpare var enligt Capman en "spridd grupp av investerare". Danske Capital meddelade köp av 2,9 miljoner aktier i MQ, en post som motsvarar 8,2 procent av kapital och röster.

"Vi har en ganska positiv syn på den svenska konjunkturen framöver och den svenska detaljhandelsbranschen har haft det tufft i många år nu, så här ser potential för förbättring kommande år. I fallet MQ ser vi ett bolag som är välpositionerat för den utveckling vi ser framöver och passade på när möjligheten till en större affär gavs", förklarar Ulric Grönvall, ansvarig för Danske Capitals Sverigefonder, investeringsbeslutet i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

De problemfyllda gruvbolagen Northland Resources och Nordic Mines var 22 respektive 14 procent högre på fredagen.

Lucara Diamond var knappa 3 procent upp. Till Nyhetsbyrån Direkt sade vd William Lamb att stoppet av utbyggnadsplanerna av diamantprojektet Mothae i Botswana inte ska ses som att bolaget ger upp möjligheterna att bredda sin verksamhet. Tvärtom kommer diamanter med stor sannolikhet att utvinnas vid fyndigheten i någon form, och dessutom letar bolaget efter andra lämpliga projekt att investera i.

Under fredagen inleds G20-mötet i Moskva med finansministrar och centralbankschefer där Japan kommer att vara i fokus. På fredagseftermiddagen publiceras också en hel del USA-statistik, såsom industriproduktion och preliminärt Michigan-index samt Empire Manufacturing Index.

Marsterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq 100 noterades samtliga runt 0,1 procent ned, strax före 14.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Visiba CareAnnons

Digitala vårdbesök är här för att stanna

Behovet och användandet av digitala lösningar inom vården har ökat drastiskt under coronapandemin. Dessa lösningar kommer fortsätta att nyttjas även efter krisen, menar Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care, och pekar på mer patienttid för vårdgivaren och stora samhällsbesparingar som några av fördelarna. 

Efter coronavirusets utbrott har vården tagit stor plats i debatter och på nyhetssidor. Vårdpersonal är hårt belastad och vård som inte är kopplad till pandemin har skjutits upp. 

- Det kommer inte bli en tydlig avslutning på covid-19 i Sverige inom förutsebar tid, utan vi kommer förmodligen behöva leva med pandemin länge. Samtidigt finns det ett stort behov att börja beta av den vård som blivit uppskjuten. Då är digitala lösningar ett viktigt stöd för att kunna hantera en längre period av en pandemi och samtidigt få den övriga verksamheten att fungera, säger Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care.

Som bra exempel på hur digital teknik kan avlasta vården låter flera av Visiba Cares kunder sina patienter boka provtagning för covid19 digitalt. Primära syften är att underlätta smittspårning, avlasta telefonrådgivningen och förhindra att andra patientgrupper inte når fram till vården i tid.

Dramatisk ökning av digitala vårdbesök under coronakrisen

Visiba Care grundades 2014 och har sedan dess gett vården möjlighet att möta patienter digitalt, antingen via videosamtal eller chatt beroende på ärende. Behovet av digitala vårdmöten har skjutit i höjden under rådande pandemi – sedan den 11 mars har volymen av digitala möten per dag ökat med drygt 650 procent. 

- Vi har en del att göra, milt uttryck. Många av våra befintliga kunder har varit oerhört flexibla i sina arbetssätt och flera av dem ställde om på dagen, säger Peter Tyreholt. 

Så funkar Visiba Cares lösning.

Enkelt för vårdorganisationer att anpassa sitt vårdutbud med plattformen

Visiba Care riktar sig främst till stora vårdorganisationer – som regioner, kommuner eller större privata vårdgivare – till vilka de levererar en skalbar digital plattform under vårdorganisationens eget varumärke där de kan öppna en eller flera digitala mottagningar och anpassa sina erbjudanden. Detta har många också gjort under pandemin. Peter Tyreholt berättar:

- Ett exempel är vårdcentralerna Bra Liv, som är Jönköpings primärvård. De har flera gånger konfigurerat sina vårderbjudanden för att anpassa sig efter händelseutvecklingen av viruset, till exempel att patienter med luftvägssymtom först tas emot digitalt och nu senast för att hantera det utökade uppdraget runt provtagning.

Läs hur Visiba Care med hjälp av AI-teknik guidar patienter till rätt plats i vårdkedjan.

Peter Tyreholt tror inte att svensk sjukvård kommer att återgå till det normala när väl pandemin har lagt sig. Undersökningar visar exempelvis att både patienter och vårdutövare ställer sig positiva till digitala möten efter att ha provat dem.

- Det har också pratats länge om att flytta point of care, alltså var du behandlas, så nära hemmet som möjligt. Detta kommer nu att öka kraftigt eftersom det blivit tydligare än kanske någonsin att centrala samlingsplatser är sårbara när något är smittosamt, säger han och avslutar:

- Digitalisering erbjuder helt nya sätt att organisera vården och den möjliggör att man kan automatisera många processer, vilket frigör livsviktig tid som vårdgivarna kan lägga på sina patienter istället. 

Fakta

Visiba Care lanserades 2014 och är idag Nordens ledande plattform för digitala vårdbesök. Plattformen används av över hälften av Sveriges regioner, på över 1 500 mottagningar och inom en stor bredd av vårdverksamheter, både inom hemsjukvård, primärvård och specialistvård. Sedan hösten 2020 kan även Red Robin, ett verktyg för automatiserad triage och anamnes, aktiveras i plattformen. Läs mer på www.visibacare.com. 

 

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?