1515
Annons

Råvaror: <br />Soros dumpning sänkte guldpriset<br />

Priserna på råvaror handlades under den senare delen av fredagskvällen utan tydlig riktning. Råoljorna och ädelmetaller noterades lägre, samtidigt som utvecklingen på basmetallmarknaden var blandad.
Foto:Thomas Peter/Scanpix

Vid golvhandeln stängning på råoljemarknaden i New York, klockan 20.30, var Brentoljan i första termin 0:36 dollar ned till 117:64 dollar per fat, medan WTI-oljan var 1:40 dollar lägre på 95:91 dollar per fat. Båda terminerna handlades dock på än lägre nivåer under eftermiddagen och den tidiga kvällen.

Enligt Bill Baruch, en marknadsstrateg vid Iitrader.com som Bloomberg News talat med, tyngdes priserna på råoljemarknaden av siffror över industriproduktionen i USA, som oväntat visade på en minskning under januari, samt sjunkande export från euroområdet under december.

Industrisiffrorna lade också sordin på kopparpriset utveckling, och tremånadersterminen för industrimetallen sjönk 19 dollar till 8.221 dollar per ton.

"Det har varit en massa prat om att saker och ting i ekonomin förbättras, men det är små steg och det kommer att ske vissa bakslag. Detta adderar till osäkerheten.", sade John Petrie, marknadsstrateg vid Zaner Group i Chicago, till Bloomberg News mot bakgrund av industristatistiken.

Utvecklingen överlag på basmetallmarknaden var dock oregelbunden, när priserna på nickel, aluminium, bly och tenn steg.

Även på den amerikanska statistikfronten var utfallet blandat, när siffror - utöver de för den amerikanska industrin - visat att industriförhållandena i New York och stämningen bland de amerikanska konsumenterna förbättrats under februari.

På ädelmetallmarknaden fick sig sentimentet en törn av beskedet att finansmannen George Soros minskat sina tidigare investeringar i guld med dryga 100 miljoner dollar.

"Rubriker som de om att Soros drar sig ur är nog för att rensa ut svaga (investerare) från marknaden", sade Bob Haberkorn, råvaruhandlare vid RJO Futures, till Wall Street Journal.

Spotpriset på guld var ned knappt 30 dollar till 1.607 dollar per uns, medan silvret noterades 0:67 dollar lägre på 29:73 dollar.

Innehåll från DigipAnnons

Så digitaliserar Digip immaterialrättsmarknaden

En varumärkesregistrering skyddar inte bara från intrång och kopior – den kan även öka förtroende och respekt för varumärket. 80 procent av ett företags värde ligger i immateriella tillgångar, men processen för att varumärkesskydda dem har tidigare varit utdragen och krånglig. Nu har Digip gjort den traditionella immaterialrättsmarknaden helt digital.

De digitala immaterialrättsliga tillgångarna har exploderat i takt med digitaliseringens framfart och i dag behöver företag ha en immaterialrättslig strategi för exempelvis domännamns- och varumärkesregistreringar, varumärkesintrång och säkerhetstjänster för DNS. Samtidigt har eran av kryptovalutor, blockchainapplikationer och andra virtuella varor gjort varumärkeshantering utmanande för organisationer att hantera.

Viktor Johansson startade stockholmsbaserade Digip 2019, tillsammans med Christian Vierling, Victor Fredriksson och Jimmy Hörström. De har fler än 300 kunder i 40 länder och arbetar främst med högteknologiska startups, digitalt drivna små och medelstora företag, e-handelsföretag och digitala tjänsteleverantörer.

Kostnadsfri juridisk hjälp

– Vår plattform skiljer sig från konkurrenterna då obegränsade varumärkessökningar kan göras. Våra kunder kan även kostnadsfritt boka möten med juridiska rådgivare och varumärkesexperter, vilket sparar tid och skär ner på kostnadens som traditionellt kommer med ett varumärkesarbete. Det är en kombination som jag tror blir särskilt attraktiv i dagens marknad, där företag behöver se över sina kostnader och effektivisera verksamheten. Det ska bli spännande att följa de makroekonomiska förändringar vi nu ser. 

Viktor beskriver Digip som en helhjärtad partner för skydd av varumärkets olika delar. Samarbetet menar han bottnar i ett gemensamt arbete med kunderna.

– Genom att kombinera innovativ teknik och specialistrådgivning bygger vi tillsammans en proaktiv, kostnadseffektiv och skyddande varumärkesstrategi anpassad efter kundens behov. Det är kunden som kan sin marknad bäst, vi kompletterar arbetet med vår expertis om varumärkesskyddets olika delar. Tillsammans kartlägger vi de risker som är förknippade med varumärket. Vår plattform skannar sedan av marknaden för att proaktivt övervaka eventuella intrång.

Ett kostsamt misstag

Tillsammans har grundarna mer än 50 års erfarenhet av strategisk rådgivning och Viktor berättar att man tydligt kan se hur företag påverkas av bristande eller obefintliga varumärkesskydd.

– I och med att det kan bli en komplicerad och utdragen registreringsprocess struntar många i att varumärkesskydda sina produkter; de tänker kanske att intrång är ovanliga eller att de ska ta tag i registreringen senare. Om någon då kopierar företagets kod, design eller andra immateriella tillgångar kan prislappen bli stor och väldigt, väldigt onödig. 

Det var den insikten som lade grunden till Digip. De leder utvecklingen av den traditionella immaterialrättsbranschen och vill förenkla och utmana en bransch som inte har hängt med i den digitala utvecklingen, men ändå utvecklat innovativa lösningar.

– Digip blev historiska när vi som första ombud ansökte om varumärkesskydd genom en API-koppling. Vi kombinerar kunskap med marknadens mest innovativa teknik – vi gör det helt enkelt smidigt och kostnadseffektivt för företag att ha kontroll på sin immaterialrättsportfölj, avslutar Viktor Johansson.

Läs mer på digip.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Digip och ej en artikel av Dagens industri

Blindskären och ljusglimten – Almegachefen om avtalsförhandlingarna

Almega-chefen Stefan Koskinen berättar i en intervju med Di vilka lönepåslag han ser som otänkbara i den kommande avtalsrörelsen och varför det kan vara okej att tjänstemän får mer än arbetare. Och så pekar han han på ett ljus i inflationsmörkret. 

”Vi kan till och med öka vår konkurrenskraft”, säger Almega-chefen Stefan Koskinen. 

Almega-chefen Stefan Koskinen.
Almega-chefen Stefan Koskinen.Foto:@imageAuthorName

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera