Annons

Räntor &amp; valutor: <br />Valutakrig i fokus i Moskva<br />

Europaräntorna visade små nettoförändringar i veckans avslutning, med tyska räntor i stort oförändrade medan spanska och italienska var svagt ned.

På fredagen inleddes G20-mötet i Moskva där frågan om ett "valutakrig" är i fokus, även om ett brett spektrum av ämnen ska hanteras.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble skrev i en artikel inför mötet att övriga länder i G20 bör följa EU:s exempel med koordinerade ansträngningar för att minska underskotten. Han konstaterade också att "frestelsen att ta en genväg till ekonomisk återhämtning och finansiell reparering genom att förlita sig på penningpolitik eller konkurrensdevalvering har blivit lika verklig som farlig", och att ett valutakrig skulle skapa offer, men inga vinnare.

Flera deltagare har tonat ned frågan om ett valutakrig.

IMF-chefen Christine Lagarde sade att visst har euron stärkts och yenen försvagats men det är resultatet av en "bra" policy i euroområdet och en "lättare" policy i Japan, och de stora valutorna ligger nära sina jämviktsnivåer.

ECB-chefen Mario Draghi upprepade att växelkursen är viktig för tillväxt och inflation, men att eurons kurs är nära sitt långsiktiga genomsnitt och att kursen inte är ett mål för ECB. Han avböjde att kommentera yenen och sade att "valutaprat är olämpligt, fruktlöst och kontraproduktivt".

Brasiliens finansminister Guido Mantega sade dock att det inte räcker att G20 säger att valutamanipulation är förbjudet. G20 ignorerade valutakriget för flera år sedan, och nu är det uppenbart och förvärras av att den globala handeln dämpas. Han sade också att de inte tänker låta realen stärkas hur som helst.

En G20-delegat uppgav på fredagen att utkastet till slutkommuniké från G20-mötet, som avslutas på lördagen, tagit bort delen i G7-valutauttalandet om att lova att använda finans- och penningpolitik enbart för att möta inhemska policymål och inte för att påverka växelkursen i sig.

I utkastet pekas inte Japan ut. Samtidigt upprepas formuleringarna om att undvika överdriven volatilitet och oordnade rörelser i växelkurserna, samt att låta valutakurserna bestämmas av marknaderna.

G20-länderna väntas bekräfta åtagandet om att nå uthålliga medelfristiga budgetplaner men samtidigt tillåta viss flexibilitet i närtid för länder med problem. Några direkta budgetmål nämns inte efter amerikanska påtryckningar.

Yenen stärktes under förmiddagen men tappade från 92:75 till 93:40 i spåren av uppgifterna om G20-slutsatser.

"Bristen på direkt referens till växelkursmål skulle få investerare att tolka G20 som att de inte bryr sig om vart yenen tagit vägen hittills. Det är ungefär som att ge sin välsignelse till vad som pågår i Japan", sade Charles St-Arnaud på Nomura Holdings till Bloomberg News.

Euron har i stora drag gått sidledes mot dollarn med handel runt 1:335-nivån, efter att ha tappat under torsdagen i spåren av det svaga BNP-utfallet.

Pundet tappade på fredagen efter en besvikelse för detaljhandeln. Denna sjönk 0,6 procent i januari jämfört med föregående månad, väntat var +0,5 procent, samtidigt som decemberutfallet reviderades ned.

"Uppenbarligen har snö och is påverkat stegen då folk varit ovilliga att ta sig till affärerna. En orosfaktor för detaljhandeln, och ekonomin överlag, är att konsumenternas köpkraft kommer under förnyat tryck", sade Howard Archer på IHS Global Insight till Bloomberg News.

Svenska räntor sjönk 1-3 punkter medan kronan tappade 1 öre mot dollarn och 2 öre mot euron under fredagen.

SCB rapporterade att produktionen i hela näringslivet steg 1,1 procent i december jämfört med månaden före, och steg 2,1 procent i årstakt. I november ökade produktionen med 0,5 procent i årstakt, reviderat från +0,4 procent.

Industriproduktionen ökade med 0,4 procent i årstakt i december (här ingår även elproduktion), tjänsteproduktionen ökade med 2,3 procent och byggproduktionen ökade med 5,2 procent.

Annan statistik visade att industrins lagervolym sjönk med 6,2 procent under fjärde kvartalet från föregående kvartal, samtidigt som kapacitetsutnyttjandet sjönk med 2,3 procentenheter till 84,5 procent.

Nordea skrev i en kommentar att produktionen i näringslivet ger en bra guidning inför BNP fjärde kvartalet, som publiceras den 1 mars. Månadsutfallen för fjärde kvartalet visar att den totala produktionen i näringslivet ökade med 0,1 procent jämfört med föregående kvartal och med 0,5 procent i årstakt.

"Även om aktiviteten är svag så är det något bättre än vad vi väntat och ger en viss uppåtrisk för vår BNP-prognos för fjärde kvartalet på -0,8 procent q/q. Men det är fortsatt nedåtrisk för Riksbankens prognos på -0,2 procent", skriver Nordea.

De noterade att lagren kommer att tynga BNP fjärde kvartalet med nästan 1 procentenhet i årstakt, vilket bekräftar uppfattningen att fjärde kvartalet var svagare än i Riksbanken antagit. Det rätt kraftiga fallet i kapacitetsutnyttjandet är också ett tecken på det tuffa läget i industrin i slutet av förra året.

"Lagren av insatsvaror liksom av färdigvaror minskades, vilket återspeglar fallande produktion och mindre behov av lager i produktionsprocessen. De goda nyheterna är att när efterfrågan återvänder så kommer produktionen att ta fart relativt snabbt", skrev Nordea.

USA-räntorna sjönk på torsdagskvällen för att därefter successivt stiga under fredagen, med den tioåriga statsobligationen på 2,02 procent vid svensk stängning, 1 punkt ned från torsdag samma tid.

Affärsförhållandena för industrin i delstaten New York förbättrades i februari jämfört med månaden före. Empire Index steg till 10,04 från -7,78 månaden före, väntat var -2,00.

Det framåtblickande indexet steg till 33,07 från 22,41 och bland delindexen var uppgången bred, med bland annat sysselsättningsindex upp till 8,08 från -4,30.

RDQ Economics skrev i en kommentar att Empire Index visar på tillväxt i industrin för första gången sedan juli 2012, men tyvärr har denna regionala rapport varit dålig på att förutsäga utfallet i det nationella ISM-index, och därför bör man invänta andra regioner som Philadelphia och Chicago.

USA:s industriproduktion sjönk 0,1 procent i januari, väntat +0,2 procent, medan det preliminära Michiganindex för februari visade på en kraftigare förbättring i konsumenternas stämningsläge än väntat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?