Annons

Stockholmsbörsen: Positiv start<br />

Kurserna på Stockholmsbörsen inledde onsdagshandeln försiktigt positivt under en morgon fylld av bolagsrapporter. I Europa var utvecklingen blandad med en svagt positiv Frankfurtbörs, medan Paris och London handlades knappt nedåt.

SIX Generalindex var klockan 10.12 upp 0,2 procent till 353 medan OMXS30-index ökade 0,2 procent till 1.179. Omsättningen var 3,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

De ledande europeiska börserna inledde onsdagen trevande i väntan på industriproduktionsstatistik från Eurozonen och amerikansk detaljhandelsstatistik. Tyska DAX 30 var upp 0,1 procent, samtidigt som CAC 40 och FTSE 100 var ned 0,2 och 0,2 procent i Paris respektive London.

New York-börserna stängde nära nollstrecket på tisdagen, avvaktade inför Obamas tal senare på kvällen amerikansk tid. En rad bolag, däribland Coca-Cola, redovisade kvartalssiffror med blandat utfall. Samtidigt visade statistik att januari var den första månaden sedan 2008 som den amerikanska staten uppvisade ett överskott i statsbudgeten. Överskottet uppgick till 2,88 miljarder dollar, att jämföra med ett väntat underskott om 2,00 miljarder dollar.

I Asien pressades Tokyobörsen tillbaka på onsdagen efter dystra bolagsrapporter och en starkare yen. Australien gick i motsatt riktning och handlades på högsta nivån på fyra och ett halvt år. Börserna i Kina höll fortsatt stängt med anledning av firandet av det kinesiska nyåret.

Under morgonen har en rad medelstora och mindre svenska bolag avlagt kvartalsrapporter. Bland de första ut för dagen var Nobia som redovisade ett resultat efter finansnetto exklusive strukturkostnader på 174 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2012, vilket var helt i linje med analytikernas förväntningar. Samtidigt föreslås utdelningen bli 0,50 kronor per aktie, jämfört med förväntningarna om 0,20 kronor per aktie. Nobia stärktes 4,3 procent till 38,60 kronor i den inledande handeln.

Husqvarnas aktie föll med 6,4 procent efter delårsrapporten som visade sämre än väntad försäljning och resultat i fjärde kvartalet 2012. Resultatet efter finansiella poster uppgick till -757 miljoner kronor, mot väntade -488 miljoner kronor.

Enligt en analytiker som SIX News talat med var Husqvarnas fjärde kvartal svagt drivet av en dålig produktmix, vilket drog ned bruttomarginalen. Husqvarnas bruttomarginal sjönk till 22,0 procent, från 27,8 procent samma period 2011.

Industrikoncernen Trelleborg redovisade ett resultat före skatt på 329 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2012, vilket var 20 procent sämre än marknadsförväntningarna som låg vid 411 miljoner kronor, enligt SIX Market Estimates. Utdelning föreslås bli 3 kronor per aktie (2,50), mot väntade 2,86 kronor. Aktien var upp 2,6 procent till 85,55 kronor.

Lindab steg 5,6 procent till 47,31 kronor efter att ha rapporterat ett kraftigt försämrat resultat om 6 miljoner kronor före skatt, att jämföra med förväntningarna om 49 miljoner kronor. I resultatet ingår dock en engångspost om 65 miljoner kronor, vilket var 44 miljoner mer än väntat. Samtidigt meddelade bolaget att man utökar sitt kostnadsbesparingsprogram.

Hakon Invest backade som mest omsatta aktie med 4,1 procent till 160,50 kronor efter att ICA-handlarnas förbund meddelat att de sålt aktier motsvarande 6,0 procent av kapitalet i Hakon Invest till ett pris av 155 kronor per aktie.

Bland de mindre bolagen steg Cybercom med 7,8 procent till efter rapporten för det fjärde kvartalet.

Africa Oil steg 6,1 procent till 52,75 kronor sedan bolaget meddelat att brunnen Twiga South-1 uppvisat ett flöde om 2.351 fat oljeekvivalenter per dag, samtidigt som förekomsten av lätta kolväten i brunnen Paipai-1 bekräftats.

Astra Zeneca handlades ned 11,70 kronor, motsvarande -3,9 procent, till 289,20 kronor. Aktien handlas exklusive utdelningen om 1,90 dollar per aktie, vilket motsvarar 11,98 kronor vid rådande växelkurs.

Senare under dagen väntas rapporter från MTG och Klövern. På statistikfronten väntas siffror över industriproduktionen i EMU klockan 11.00, samtidigt som siffror från den amerikanska detaljhandeln presenteras klockan 14.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?