Annons

Räntor och valutor: Spretande förväntningar inför räntebesked<br />

Svenska marknadsräntor handlas stabilt och den svenska kronan är i stort sett oförändrad mot både dollarn och euron inför Riksbankens räntebesked klockan 9.30, där analytikernas förväntningar spretar mer än vanligt.

Även internationellt är det små rörelser överlag. Yenen visar ganska små förändringar mot dollarn från tisdagens stängning och dollarn har stärkts något mot euron under natten.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan handlas i öppningen 1 punkt upp till 2,05 procent medan den tyska tioårsräntan sjunker 1 punkt till 1,64 procent.

Alla blickar vänds nu mot Riksbankens räntebesked klockan 9.30, som ser ut att bli en riktig rysare.

En knapp majoritet, åtta av fjorton analytiker, i SME Direkts prognosenkät räknar med att räntan lämnas oförändrad till 1,00 procent. Övriga sex tror på en räntesänkning på 25 punkter till 0,75 procent, bland andra de tre storbankerna Nordea, SEB och Swedbank. Som enda svenska storbank tror Handelsbanken på en oförändrad ränta.

Marknadens prissättning är också splittrad och sannolikheten för en sänkning ligger på knappa 40 procent.

Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén säger till Nyhetsbyrån Direkt att det som troligen gör beslutet så här osäkert är att protokollet från decembermötet visade att en sänkning med 50 punkter diskuterades, något ingen hade räknat med.

"Själva hade Riskbanken en ganska låg sannolikhet för en sänkning i sin bana och tittar vi på vad som verkligen har hänt sedan i december ser allt mer positivt ut än i deras prognoser då, utom kronförstärkningen, som dock inte är så dramatisk. Kronan tycker jag är det enda man kan lägga i vågskålen för en sänkning utifrån deras prognoser i december, som man måste relatera allt till", säger Claes Måhlén.

Själva räknar alltså Handelsbanken med en oförändrad reporänta, vilket Claes Måhlén motiverar med att det nu finns en ganska tydlig bild av en vändning i den globala konjunkturen, liksom tidiga tecken på en vändning även i Sverige. I bakhuvudet på Riksbankens ledamöter lär också hushållens skuldsättning finnas.

"Det är ganska lätt att måla upp ett scenario där vi får en helt okej inhemsk efterfrågan i år, som på marginalen kan ge ökad kredittillväxt. Det finns ingen anledning för Riksbanken att elda på sådant scenario", säger han.

Han säger vidare att det de spretiga förväntningarna lär det bli reaktioner på marknaderna oberoende av Riksbankens beslut. Claes Måhlén tror att valutamarknaden är mer inställd på oförändrat än räntemarknaden och skulle Riksbanken sänka kan man räkna med en ganska kraftig kronförsvagning, där kronan kanske kan testa 6:67 mot euron ett tag framöver. Även på räntemarknaden lär det dock bli reaktioner, framför allt på en sänkning, som är mindre inprisad.

I sitt årliga tal till nationen, "State of the Union", sade USA:s president Barack Obama att han vill höja minimilönerna i USA till 9 dollar i timmen, förhandla fram ett nytt handelsavtal med EU och satsa 50 miljarder dollar "brådskande" infrastrukturprojekt.

Barack Obama sade att hans förslag inte skulle leda till någon ökning av budgetunderskottet och han upprepade att republikanerna måste acceptera höjda skatter för att tillsammans med sänkta utgifter få till en "balanserad" väg mot lägre budgetunderskott.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan handlas oförändrat till 1,98 procent.

Dagens huvudnummer internationellt är detaljhandeln i USA i januari, som väntas ha ökat med 0,1 procent enligt Bloomberg News enkät, lika mycket exklusive transport. Från USA kommer även statistik över importpriser i januari och lagren av osålda varor i december. Till kvällen talar Fed-chefen i St Louis, James Bullard, om ekonomin.

På Europaagendan står bland annat inflationsrapport från Bank of England, norsk BNP för det fjärde kvartalet och industriproduktionen i euroområdet i december.

På valutamarknaden är yenen fortsatt i fokus efter tisdagens motstridiga signaler från G7, där ett officiellt uttalande ska ha missförståtts enligt en icke namngiven G7-företrädare, som sade att G7 velat signalera oro över överdrivna rörelser och den "ensidiga guidningen" i den japanska yenen, och Japan kommer att vara i fokus vid G20-mötet i Moskva i slutet av veckan.

"Vi kan lugnt räkna med viss kritik av Japans penningpolitik vid G20 och marknaden är fortsatt försiktig", sade Noriake Murao vid Bank of Tokyo-Mitsubishi i New York, till Bloomberg News.

Yenen stärktes under natten för att sedan försvagas igen under morgonen och vid svensk öppning visa små nettoförändringar mot dollarn från tisdagen.

Dollarn har samtidigt stärkts till 1,347 mot euron från 1,344 på tisdagen.

Den svenska kronan har försvagats 1 öre mot euron till 8,57 och stärkts 1 öre till 6,36 mot dollarn.

Onsdag kl 9.00 (tisdag kl 16.15):
USD/SEK 6:3620 (6:3698) Statsobl 2y 1,07 (1,07)
EUR/SEK 8:5662 (8:5589) Statsobl 10y 2,05 (2,04)
EUR/USD 1:3465 (1:3436) Räntegap/ty 41 (39)
US obl 10y 1,98 (1,98) Tysk obl 10y 1,64 (1,65)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?