Annons

Råvaror: <br />Olja och metaller vänder upp<br />

Oljan och basmetaller har vänt uppåt och handlas högre vid lunchtid på tisdagen. Allmänt har riskaptiten ökat med stigande börser och stärkt euro.

Strax före klockan 13 handlas Brentoljan i första termin 0:55 dollar högre till 118:68 dollar per fat, medan WTI-oljan handlas 0:31 dollar upp till 97:34 dollar per fat.

Opec höjer prognosen för den globala efterfrågan på olja 2013, samtidigt som utbudsprognosen lämnas oförändrad, framkommer i Opecs månadsrapport som publicerades på tisdagen.

"Med användandet av den senaste informationen från fjärde kvartalet som guide och givet en del tecken på en återhämtning i världsekonomin under 2013, så indikerar kallare väder än normalt i början av året att den globala efterfrågan på olja 2013 kan visa en tillväxt liknande den förra året", skriver Opec i rapporten.

På tisdagen rapporterar American Petroleum Institute, API, lagerdata. Dessutom kommer DOE med månadsrapport. Energidepartementets officiella lagerrapport släpps sedan klockan 16.30 på fredagen.

På valutamarknaden har dollarn återigen försvagats till över 1:34 mot euron. G7-länderna har i ett uttalande på tisdagen betonat att de inte ska ha växelkurser som policymål. G20 har senare i veckan ett möte i Moskva.

Thomas Jordan, chef för Schweiz centralbank, sade i sin tur att SNB:s tak för francen mot euron är nödvändigt och att det inte har något att göra med ett "valutakrig".

På basmetallmarknaden har kopparns tremånaderstermin vänt upp och noteras 16 dollar högre till 8.215 dollar per ton, medan Nickel stiger 99 dollar till 18.264 dollar per ton.

Kina har helgstängt denna vecka för nyårsfirande och avsaknaden av efterfrågan från detta håll har pekats ut som faktor bakom ädelmetallers svaga utveckling efter helgen.

Guldpriset noteras 2 dollar lägre till 1.646 dollar per uns på tisdagen, från nivå kring 1.670 dollar i fredags.

Marknaderna har inte påverkats i någon större omfattning på tisdagen trots att Nordkorea bekräftat att landet har genomfört ett framgångsrikt kärnvapentest.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?