Annons

Räntor och valutor: Euron stärks<br />

Europeiska statspappersräntor inleder tisdagens handel med mindre rörelser, något ner i kortare löptider, jämfört med vid måndagens svenska stängning. Euron handlas samtidigt något högre mot dollarn och japanska yen, men den gemensamma valutan har ändå försvagats något från högre nivåer tidigare under natten till tisdagen.

På måndagskvällen bidrog kommentarer från Bundesbankschefen Jens Weidmann, och i någon mån också uttalanden från eurogruppen, till att stärka euron samtidigt som kommentarer från USA:s finansdepartement bidrog till att pressa ner japanska yen mot dollarn och euron.

Jens Weidmann sade att euron inte är allvarligt övervärderad, och han manade politiker att hålla sig till den "etablerade arbetsordningen" och inte försöka försvaga den gemensamma valutan.

Eurogruppen diskuterade eurons växelkurs på måndagskvällen, men finansministrarna fastslog att det är G20-gruppen som är det bästa forumet för att diskutera växelkursfrågor.

Senare talade Lael Brainard, statssekreterare med ansvar för internationella frågor vid det amerikanska finansdepartementet, vid en presskonferens inför G20-gruppens finansminister- och centralbanksmöte i Moskva senare i veckan. Hon påpekade att G20-länderna måste avhålla sig från valutadevalveringar med avsikt att öka konkurrenskraften, och de måste också öka transparensen i växelkurserna.

Valutamarknadsaktörer tog dock fasta på att Lael Brainard samtidigt tycktes ge visst stöd till Japans ansträngningar för att få bukt med deflationen. Hon sade att hon stöder Japans ansträngningar för att avbryta deflationen och "återuppliva tillväxten".

Kommentarerna bidrog till att lyfta dollarn till treårshögsta 94:46 mot japanska yen i sen USA-handel, medan euron stärktes till 1:3428 som högst mot dollarn och 126:62 som högst mot japanska yen. Tisdagens Asienhandel inleddes med relativt stabila valutakurser, men uppgifterna om ett nytt nordkoreansk kärnvapenprov ledde senare till att yenen återhämtade delar av försvagningen i takt med att riskaptiten dämpades något.

Nordkoreas kärnvapentest har mött hårda internationella reaktioner, och FN:s säkerhetsråd har kallats till möte. Sydkoreas finansdepartement och centralbank sattes på hög beredskap, men överlag blev reaktionerna på de finansiella marknaderna i Asien relativt måttliga.

På tisdagens Europaagenda riktas blickar mot EU:s finansministermöte, som tar över efter eurogruppsmötet. Ekofinmötet ska bland annat lägga fast ramarna för övervakningen av EU-ländernas budgetpolitik och ekonomiska politik för 2013-2014.

ECB-chefen Mario Draghi ska dessutom träffa Spaniens premiärminister Mariano Rajoy i Madrid på tisdagen, och han ska också hålla en presskonferens klockan 15.30.

I övrigt på tisdagens Europaagenda riktas intresse mot växelemissioner i Spanien, Grekland och Italien, och KPI- och PPI-data för januari från Storbritannien, klockan 10.30.

Svenska statsobligationsräntor handlas oförändrat till marginellt lägre på tisdagsmorgonen medan kronan handlas obetydligt svagare mot euron jämfört med noteringarna vid måndagens svenska stängning.

Svensk Handel/Stil rapporterade på morgonen att försäljningen i klädhandeln sjönk 0,3 procent i januari medan skohandeln minskade 5,1 procent. Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, valde ändå att betrakta glaset som halvfullt. Han tror att brist på reavaror kan ha bidragit till att dämpa försäljningen, en nedgång i januari behöver därmed inte nödvändigtvis vara negativt.

Riksbanken håller penningpolitiskt möte på tisdagen, men räntebesked och ny penningpolitisk rapport publiceras först på onsdagen. På tisdagen publicerar dock SEB-ekonomerna sin syn på de ekonomiska utsikterna i en konjunkturprognos som publiceras klockan 10.00.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på NFIB:s konfidensindikator för småföretagen i januari samt veckostatistik om försäljningen i de större detaljhandelskedjorna, där tufft vinterväder på östkusten kan ha inverkat negativt i slutet av veckan.

Intresse riktas också mot Fedchefen i Kansas City, Esther George, som klockan 17.30 ska tala om USA-ekonomin. Esther George röstade för första gången i Fomc i slutet av januari, och reserverade sig mot majoritetens beslut att fortsätta med den mycket ackommoderande penningpolitiska hållningen.

Senare på tisdagskvällen ska också finansdepartementet sälja treåriga statsobligationer för 32 miljarder dollar, och under natten till onsdagen, svensk tid, ska president Barack Obama hålla sitt "State of the Union" tal inför kongressen.

Noteringar 9.00
USD/SEK 3,069444 (6:4054) Statsobl 2y 1,04 -1,04
EUR/SEK 4,297917 (8:5634) Statsobl 10y 1,99 -1,99
EUR/USD 2,388889 (1:3369) Räntegap/ty 39 -39
US obl 10y 1,96 -1,95 Tysk obl 10y 1,6 -1,6


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?