Annons

Råvaror: ECB-uttalande lyfte WTI-oljan<br />

Råvarupriserna gick åt olika håll under veckans första handelsdag. Metallerna noterades överlag lägre, där ädelmetallerna stack ut på nedsidan, medan WTI- och Brentoljan gick skilda vägar.

Klockan 18.30 var Brentoljan i första termin 0:56 dollar lägre till 118:34 dollar per fat, medan WTI-oljan ökade 1:05 dollar till 96:77 dollar per fat.

WTI-oljan steg kraftigt efter att Jens Weidmann, rådsledamot i ECB, sagt att euron inte är kraftigt övervärderad och varnade stater mot försök att försvaga den europeiska valutan.

"Det där uttalandet från Weidmann skiftade momentum i oljehandeln. 120 dollar utgör ett psykologiskt motstånd för Brentoljan och skillnaden mellan Brent och WTI gick för brett isär förra veckan", sade Phil Flynn, marknadsanalytiker på Price Futures Group i Chicago, till Bloomberg News.

Priset på bensin har stigit nära 10 procent i USA under 2013, och enligt Bloomberg News ligger stängda raffinaderier bakom prisökningen, vilken lett bensinpriset i USA till den högsta nivån sedan oktober 2012.

Basmetallerna försvagades efter spekulationer om att ledigheterna som infinner sig i samband med Kinas nyårsfirande ska sänka efterfrågan på industrimetallerna.

"Huvudfokus på marknaden idag är att det kinesiska nyåret tar många köpare ur marknaden. Vi har också sett en tendens till en starkare dollar under natten", kommenterade Sterling Smith, terminsspecialist på Citigroup i Chicago, till Bloomberg News i en intervju.

På basmetallmarknaden noteras kopparns tremånaderstermin 96 dollar lägre till 8.198 dollar per ton, medan zink och aluminium var 13 respektive 17 dollar lägre till 2.192 samt 2.103 dollar per ton.

De kinesiska marknaderna håller nyårsstängt hela denna vecka varför efterfrågan på ädelmetaller kan tänkas vara fortsatt lågt.

Guldpriset noterades 21 dollar lägre till 1.646 dollar per uns, medan silvret tappade 0:55 dollar till 30:87.

Noteringar klockan 18.30
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +1:05 USD 96:77
Brent, första termin -0:56 USD 118:34
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar
-96 USD 8.198
Zink
-13 USD 2.192
Aluminium -17 USD 2.103
Nickel
-145 USD 18.175
Bly
-32 USD 2.389
Tenn
0 USD 24.850
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -21:34 USD 1.645:86
Silver -0:5450 USD 30:87


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från IdogenAnnons

När immunförsvaret blir din fiende

Anders Karlsson, vd på biotech-bolaget Idogen.
Anders Karlsson, vd på biotech-bolaget Idogen.

Vårt immunsystem kan vid vissa svåra sjukdomar och tillstånd angripa kroppens egna vävnader, utveckla antikroppar mot livsviktiga biologiska läkemedel och stöta bort transplanterade organ. Svenska biotech-bolaget Idogen vill med en ny cellterapi revolutionera behandlingen av en rad allvarliga sjukdomar och tillstånd där immunförsvaret blir kroppens egen fiende.

Idogens plattformsteknologi kan komma att revolutionera behandlingen av patienter med allvarliga sjukdomar och tillstånd där det egna immunsystemet riskerar att bli ett hot. Bolagets teknologi baseras på så kallade dendritiska celler, en typ av vita blodkroppar som är särskilt viktiga för immunförsvaret då de styr andra immuncellers igenkänning av vad som är kroppsegen vävnad och vad som är kroppsfrämmande. 

– Vi har utvecklat ett innovativt sätt att behandla flera allvarliga sjukdomar och tillstånd. Vi omprogrammerar en del av immunsystemet genom att skapa tolerans för till exempel biologiska läkemedel och transplanterade organ där patientens immunförsvar ställer till det i dag. Just nu behandlas dessa patienter med traditionell läkemedelsbehandling vilka tyvärr bara dämpar symptomen, säger Anders Karlsson, vd för Idogen. 

Blödarsjuka som första terapiområde

I Idogens första projekt, IDO 8, används teknologin för att producera en tolerogen cellterapi för patienter med svår blödarsjuka som, efter att ha utvecklat antikroppar mot sin ordinarie behandling med koagulationsfaktor VIII, står utan effektiv behandling. 

– Med vår cellterapi är avsikten att omprogrammera vissa av patientens egna celler så att immunförsvaret fortsätter att tolerera faktor VIII-behandlingen. Vi förbereder oss nu för en klinisk studie med IDO 8 och har ingått ett samarbete med Radboud University Medical Center i Holland. De är världsledande på att tillverka och producera celler i större skala för cellterapibehandlingar och är självklart en väldigt viktig milstolpe för oss, säger Anders Karlsson.

Idogens teknologi förväntas även kunna användas som förebyggande behandling mot avstötning vid njurtransplantation. Idag måste patienter med transplanterade organ ha livslång behandling med immunhämmande läkemedel för att motverka organavstötning. Dessa mediciner dämpar hela immunsystemet och ökar därmed också risken för andra sjukdomar såsom cancer. Här är tanken att Idogens behandling IDO T ska göra mottagarens immunsystem tolerant mot donatorns celler, och på så sätt säkerställa att organet inte stöts bort. 

– Drömmen vore att vår behandling IDO T blir så pass effektiv att patienten kan behålla sitt nya organ och kan klara sig utan immundämpande läkemedel. Det är även en stor vinst för vården och patienterna att kunna minska användningen av den traditionella behandlingen och därmed minska de oönskade bieffekterna, säger Anders Karlsson. 

Stort intresse bland globala läkemedelsföretag

Projektportföljen har nyligen utökats med ett tredje terapiområde för autoimmuna sjukdomar, IDO AID. Här utvärderas just nu potentialen för teknologin inom en grupp av autoimmuna sjukdomar där det medicinska behovet är stort.

Intresset för cellterapier är stort bland läkemedelsjättarna som ser små och innovativa biotech-bolag som en väg in på en nischad marknad. Idogen lämnade in en patentansökan för sin plattformsteknologi i fjol, och hoppas i framtiden kunna knyta nära samarbeten med globala läkemedelsbolag som har kapaciteten att tillsammans med Idogen kommersialisera innovationen. 

– Vi är bara ett år från att behandla de första patienterna i kliniska studier, vilket känns oerhört spännande. Vi har redan inlett dialoger med framstående nordiska sjukhus om att vara med i den kliniska prövningen av IDO 8 som vi avser starta nästa höst, säger Anders Karlsson och fortsätter: 

– Fältet vi verkar inom i dag är komplext och komplikationerna från standardbehandlingen av dessa allvarliga sjukdomar är oerhört kostsam. Förhoppningsvis kan vår teknologi göra stor skillnad för den enskilde individen men också för hela samhället när den når marknaden.

Fakta om Idogen

Idogen är ett svenskt bioteknikbolag baserat i Lund som utvecklar tolerogena cellterapier för att undvika att biologiska läkemedel, transplanterade organ eller kroppens egna celler eller vävnad angrips av patientens immunförsvar. Idogen är noterat på Nasdaq First North Growth sedan den 4 juni 2020. Kontakt: info@idogen.com  

Läs mer om Idogens livsviktiga arbete på idogen.com

 

Mer från Idogen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Idogen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?