Annons

Räntor och valutor: Euron stärks<br />

Räntorna i Europas kärna har vänt upp från de inledande nedgångarna och visar små förändringar från fredagens stängning. Samtidigt har euron stärkts efter att under natten ha varit nere på den svagaste nivån på två veckor mot dollarn.

Räntorna i Italien och Spanien stiger några punkter inför eftermiddagens eurogruppsmöte, som bland annat väntas behandla eurons styrka och finansiellt stöd till Cypern. Med helgstängt i både Kina och Japan och i brist på tyngre makroekonomiska besked väntas handeln vara ganska lugn.

Den svenska kronan handlas något öre starkare mot både dollarn och euron samtidigt som den svenska tioåriga statsobligationsräntan stiger 1 punkt till 1,99 procent. Den tyska tioårsräntan handlas oförändrat till 1,62 procent.

Den senaste tidens stegrade politiska osäkerhet får investerare att sälja statspapper i Sydeuropa och italienska marknadsräntor stiger 2-4 punkter medan spanska räntor är upp 3-5 punkter.

Förutom misstankar om en korruptionsskandal i Spanien och det kommande italienska valet riktas intresse mot Cyperns stödpaket, som blir en viktig fråga på dagens eurogruppsmöte även om beslut väntas först i mars, efter presidentvalet i Cypern senare i februari.

Enligt Financial Times finns ett nytt radikalt förslag på bordet som innebär att långivare till cypriotiska banker liksom investerare i landets statsobligationer får ta förluster, och att landets banksektor minskar kraftigt.

Detta ska vara ett av tre förslag i ett hemligt utkast som förberetts inför eurogruppsmötet, men enligt seniora EU-källor som Financial Times talat med ska det vara osannolikt att detta radikala förslag blir verklighet.

Även om storleken på Cyperns stödpaket är litet jämfört med tidigare program för Irland, Portugal och Grekland har det visat sig mycket svårt eftersom det stöd som behövs är mycket stort i förhållande till landets BNP.

Wolfgang Franz, chef för den tyska förbundskanslern Angela Merkels råd av ekonomiska rådgivare, sade till Welt am Sonntag i helgen att Cyperns stödpaket liksom de fortsatta stödprogrammen i Grekland och Portugal kan skapa ytterligare politisk osäkerhet i framtiden.

Frankrike väntas vidare ta upp frågan om eurons styrka vid mötet. Finansminister Pierre Moscovici har flaggat för att han kommer att följa upp president Francois Hollandes utspel om ett medelfristigt mål för eurons växelkurs.

Tyskland väntas ha invändningar mot en styrning av växelkursen, och mer vilja fokusera på andra åtgärder för stärkt konkurrenskraft.

Januari-KPI i våra grannländer visade en blandad utveckling, med ett utfall klart under prognos i Danmark och högre än förväntningarna i Norge.

KPI i Danmark sjönk med 0,4 procent i januari och inflationen var 1,3 procent. Förväntningarna låg på oförändrat KPI på månaden respektive 1,7 procents inflation, enligt Bloomberg News.

I Norge däremot kom KPI in högre än väntat och sjönk 0,2 procent på månaden och steg 1,3 procent på året. Väntat här var -0,4 procent respektive +1,1 procent. Kärninflationen var 1,2 procent, högre än väntade 1,0 procent.

Andreas Johnsson, senioranalytiker vid Nordea, säger till Nyhetsbyrån Direkt att man inte kan dra någon slutsats för eventuella överraskningar i svensk KPI utifrån utfallen i grannländerna.

"Det säger faktiskt mindre än man tror. Tittar man systematiskt finns en relation, men det finns ingen relation mellan månadsförändringarna och överraskningarna. Vi kan inte förlita oss på det här för att få en bättre KPI-prognos", säger han.

Svensk KPI för januari kommer nästa tisdag, den 19 februari.

Här hemma visade SEB:s boprisindikator att hushållen blev betydligt mer positiva beträffande utvecklingen för bostadspriserna i februari jämfört med föregående månad. Boprisindikatorn steg till 24 i februari från 7 i januari.

Dagens Industris skuggdirektion vill att Riksbanken sänker reporäntan nu i veckan eftersom konjunkturen fortfarande är mycket svag, både i Sverige och i omvärlden.

Fem av sex ledamöter röstar för en sänkning med 25 punkter till 0,75 procent, medan Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, vill sänka med 50 punkter. Ingen i skuggdirektionen räknar sedan med någon ytterligare sänkning framöver.

Marknaden tror inte att Riksbanken kommer att vara lika duvaktig vid tisdagens räntemöte (räntebesked meddelas på onsdagen). I SME Direkts enkät bland 14 analytiker svarar sex att räntan kommer att sänkas med 0,25 procentenheter, till 0,75 procent, medan åtta tror att räntan kommer att lämnas oförändrad, på 1,00 procent.

USA-räntorna sjönk tillbaka några punkter på fredagskvällen, en rörelse som gröpts ur någon punkt när handeln återupptogs igen i Europa på måndagen. Sammantaget har den amerikanska tioårsräntan sjunkit 2 punkter till 1,97 procent från fredagens svenska stängning.

På valutamarknaden har euron återhämtat sig från tvåveckorslägsta mot dollarn i den asiatiska handeln och handlas framåt lunchtid på måndagen marginellt starkare mot dollarn än vid svensk stängning på fredagen.

Yenen har samtidigt försvagats något mot både dollarn och euron inför Bank of Japans räntebesked på torsdag.

Kronan har stärkts 1 öre mot dollarn till 6,41 och 2 öre mot euron till 8,58, från fredagens stängning.

Den norska kronan har stärkts något öre mot euron efter den oväntat höga KPI-inflationen. Även om kärninflationen var högre än marknadens förväntningar var den något lägre än de 1,3 procent som Norges Bank räknat med.

Erik Bruce, seniorekonom vid Nordea i Oslo, skriver i ett marknadsbrev att den avvikelsen från prognos är för liten för att centralbanken ska ändra sin syn på inflationen i någon betydande grad. Nordea räknar med att Norges Bank börjar höja räntan i början av 2014.

Noteringar 11.30
USD/SEK 3,0875 (6:4237) Statsobl 2y 1,05 -1,04
EUR/SEK 4,386806 (8:5964) Statsobl 10y 1,99 -1,98
EUR/USD 2,399306 (1:3383) Räntegap/ty 37 -36
US obl 10y 1,97 -1,99 Tysk obl 10y 1,62 -1,62


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?