Annons

Räntor &amp; valutor: Kronan starkare<br />

Svenska marknadsräntor steg någon punkt på måndagen och kronan stärktes mot framför allt euron. Tyska räntor sjönk tillbaka och räntorna i Italien och Spanien steg på fortsatt politisk osäkerhet i Sydeuropa.

På valutamarknaden försvagades yenen efter uttalanden från officiellt håll om att Japan står fast vid sina åtaganden att få upp inflationen. Euron handlades stabilt mot dollarn.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan steg 1 punkt till 1,99 procent medan den tyska tioårsräntan sjönk 2 punkter till 1,60 procent.

Christian Börjesson, chefsanalytiker vid Nordea, sade till Nyhetsbyrån Direkt att den senaste tidens trend med en ökad spread gentemot Tyskland fortsatte, utan att det egentligen hänt något på måndagen.

"Det är något vi tycker är en smula märkligt. Det går emot vad som borde hända, vi tror att Riksbanken kommer att sänka i veckan och vi tycker att svenska räntor fått oförtjänt mycket stryk", sade han.

Han fortsatte med att säga att svensk statistik de senaste veckorna kommit in starkare än väntat, vilket minskar sannolikheten för att Riksbanken sänker reporäntan i veckan, men det borde i så fall mest påverka de kortaste räntorna och inte långa obligationer.

Dagens Industris skuggdirektion vill att Riksbanken sänker reporäntan nu i veckan eftersom konjunkturen fortfarande är mycket svag, både i Sverige och i omvärlden.

Fem av sex ledamöter röstar för en sänkning med 25 punkter till 0,75 procent, medan Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, vill sänka med 50 punkter. Ingen i skuggdirektionen räknar sedan med någon ytterligare sänkning framöver.

Marknaden tror inte att Riksbanken kommer att vara lika duvaktig. I SME Direkts enkät bland 14 analytiker svarar sex att räntan kommer att sänkas med 0,25 procentenheter, till 0,75 procent, medan åtta tror att räntan kommer att lämnas oförändrad på 1,00 procent.

Den senaste tidens stegrade politiska osäkerhet med det kommande italienska valet, den spanska korruptionshärvan och frågetecken kring Cypern fick investerare att sälja statspapper i Sydeuropa. Italienska marknadsräntor steg 3-6 punkter medan spanska räntor var upp 4-7 punkter.

Intresset på måndagen riktades i första hand mot eurogruppsmötet i Bryssel. Mötet pågick fortfarande vid den svenska räntemarknadens stängning och väntades bland annat avhandla eurons styrka och ett finansiellt stödpaket till Cypern.

Enligt Financial Times ska det finnas ett nytt radikalt förslag på bordet som innebär att långivare till cypriotiska banker liksom investerare i landets statsobligationer ska få ta förluster. Att det skulle finnas något sådant förslag förnekades av EU-kommissionen och Cyperns finansminister avvisade en sådan lösning. Beslut om Cypern väntas dock först i mars.

En annan fråga vid mötet väntas bli eurons styrka. Frankrikes finansminister Pierre Moscovici sade på väg in till mötet att han söker ett koordinerat synsätt bland euroländerna för att stabilisera eurons växelkurs. Tyskland väntas ha invändningar mot en styrning av växelkursen.

Eurogruppens nyblivne ordförande Jeroen Dijsselbloem sade på väg in till eurogruppens möte att eurons växelkurs är ett ämne som kan komma upp under dagens eurogruppsmöte, under den sedvanliga diskussionen om det ekonomiska läget.

KPI-inflationen i Danmark var 1,3 procent i januari, den lägsta på drygt tre år. Förväntningarna låg på 1,7 procent, enligt Bloomberg News enkät.

I Norge däremot kom KPI in högre än väntat och inflationen var 1,3 procent, jämfört med väntade 1,1 procent. Kärninflationen var 1,2 procent, här trodde analytikerna på 1,0 procent.

Även om kärninflationen var högre än marknadens förväntningar var den något lägre än de 1,3 procent som Norges Bank räknat med. Erik Bruce, seniorekonom vid Nordea i Oslo, skrev i ett marknadsbrev att avvikelsen från Norges Banks prognos är för liten för att centralbanken ska ändra sin syn på inflationen i någon betydande grad. Nordea räknar med att Norges Banks kommer med en första räntehöjning i början av 2014.

USA-räntorna sjönk tillbaka inför emissioner senare i veckan och tioårsräntan var ned 4 punkter till 1,95 procent, från fredagens svenska stängning.

På valutamarknaden försvagades yenen på bred front efter uppgifter om att Japans ekonomiminister Akira Amari i helgen sagt att den japanska regeringen håller fast vid sin ambition att den japanska börsen, Nikkei 225, ska ha stigit till 13.000 i slutet av mars.

Ian Stannard, chef för europeisk valutastrategi vid Morgan Stanley, sade till Bloomberg News att detta uttalande "stärker marknadens uppfattning om att Japan är mycket beslutsamt att få på plats en policy som tar landet ur deflationen".

"Yenens försvagningstrend är fortsatt extremt solid", sade han.

Yenen tappade till 93:30 mot dollarn från 92:70 på fredagen medan euron handlades rätt stabilt en bit under 1:340 mot dollarn.

Källor inom G7-länderna sade till internationella nyhetsbyråer att G7 förbereder överväger att publicera ett uttalande om växelkurserna denna vecka för att lugna marknadernas oro för ett "valutakrig".

Kronan stärktes 1 öre mot dollarn till 6:41 och 4 öre mot euron till 8:56, från fredagens stängning.

SEB:s boprisindikator steg till 24 i februari från 7 i januari och ligger därmed på den högsta nivån sedan juni 2011.

"Även om boprisindikatorn fortfarande är långt under de höga nivåerna 2009-2010 är tecken på ökad optimism om bostadsmarknaden bland hushållen inte välkommet för Riksbanken", skrev SEB-analytikern Elisbateh Kopelman i ett marknadsbrev där hon tillägger att utlåningen till hushållen kan komma att bli en huvudvärd igen för Riksbanken framöver.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?