Annons

USA-börserna: <br />Dow Jones på femårshögsta<br />

USA-börserna var i klart positivt territorium på fredagen där storbolagsindexet var uppe kring de högsta nivåerna sedan 2007. Sysselsättningsstatistik som reviderades upp för slutet av 2012 stärkte optimismen kring den amerikanska ekonomin.

Dow Jones Industrial Average var strax före 18.00 upp 1,0 procent till indexnivån 13.996. Det bredare S&P 500 steg 0,9 procent till 1.507 medan tekniktunga Nasdaq Composite klättrade 1,0 procent till 3.172.

Sysselsättningen utanför jordbrukssektorn steg något mindre än väntat för januari, medan antalet arbetslösa var i stort sett var enligt förväntningarna. I den positiva vågskålen fanns emellertid att såväl december- som novembersiffrorna för sysselsättningen reviderades upp kraftigt, till 196.000 respektive 247.000, från tidigare 155.000 och 161.000.

I rapportflödet redovisade oljebolaget Exxon Mobil ett resultat om 2:20 dollar per aktie för det fjärde kvartalet, jämfört med förväntningar på 2:00 dollar. Intäkterna var strax under estimaten. Aktiekursen var i princip oförändrad och med det en av de svagaste i storbolagsindexet.

Läkemedelsbolaget Merck sjönk efter kvartalsrapporten, som slog förväntningarna något för både resultat och omsättning, men innehöll prognoser för 2013 som mottogs med besvikelse av marknaden. Aktien tappade 2,9 procent.

I övrigt handlade det mest om uppgångar i storbolagsindexet. Försäkringsbolaget Travelers steg mest, med 2,3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?