Annons

Stockholmsbörsen: <br />Rapportvinnarna fortsätter upp<br />

Stockholmsbörsen steg svagt med de ledande europeiska handelsplatserna under fredagens inledande handel. Ericsson och Swedbank fortsatte sina kursresor uppåt efter starka rapporter tidigare i veckan medan Electrolux däremot tappade efter ett aningen klent resultat.

Storbolagsindexet OMXS30 var 0,4 procent högre till nivån 1.174, klockan 9.45. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 1,7 miljarder kronor.

Franska CAC 40, brittiska FTSE100, tyska DAX och regionala Euro Stoxx 50 steg mellan 0,2 och 0,4 procent.

Indextunga Ericsson fortsatte uppgången från torsdagen med ytterligare 1,4 procents stegring till 75 kronor.

Ericsson-aktien har fått en rad höjda riktkurser efter torsdagens överraskande starka rapport såsom Exane BNP Paribas som höjt riktkursen med 25 procent till 100 kronor och samtidigt upprepade outperform. Vidare har Credit Suisse, Danske Bank och SEB Enskilda samtliga skruvat upp sina rekommendationer för aktien, de två sistnämnda till köp.

Vidare fortsatte Swedbank kursresan uppåt 1,3 procent till 151,90. Deutsche Bank har höjt rekommendationen för Swedbank till köp, från tidigare behåll, på fredagsmorgonen.

Efter två högst svettiga dagar på rapportfronten är fredagen klart lugnare. Dock har vitvarujätten Electrolux levererat ett justerat resultat som var aningen under förväntan i SME Direkts enkät och aktien backade 1,8 procent i öppningshandeln. Credit Suisse konstaterade inför öppning att rörelseresultat och marginaler var aningen svaga och spådde en nedgång på mellan 2 och 3 procent för Electrolux i skenet av gårdagens uppgång om 2,5 procent efter Whirlpools rapport.

Telia Sonera tappade 1,1 procent till 45,40 kronor inför att styrelseordförande Anders Narvinger hållar presskonferens klockan 12 på fredagen, med anledning av Mannheimer Swartlings utredning om bolagets investeringar i Uzbekistan.

På makrofronten har marknaden fokuserat på ett oväntat tapp i Kinas officiella inköpschefsindex för industrin till 50,4 januari, jämfört med 50,6 i december, väntat var 51,0. I spåren av att HSBC:s kinesiska industri-PMI däremot steg till 52,3 i januari, jämfört med 51,5 föregående månad samt uppreviderat från preliminära 51,9, har det lyfts fram att säsongseffekter kan ha tyngt den officiella statistiken.

Inköpschefsindex för svensk industrisektor steg till 49,2 i januari från 44,6 månaden före. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades en uppgång till 46,2 i januari.

Under förmiddagen publiceras också slutligt januariutfall för industri-PMI i euroområdet, klockan 9.58.

Fredagens huvudnummer blir dock sannolikt den amerikanska arbetsmarknadsrapporten för januari.

Marsterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq 100 noterades mellan 0,3 och 0,4 procent uppåt, strax före 10.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?