Annons

Räntor &amp; valutor: Kronan stärktes<br />

Såväl ränte- som valutamarknaden visade en ryckig utveckling på fredagen, men vid svensk stängning hade EMU-spreadarna vidgats, USA-räntorna var ned och kronan stärkts.

Fokus låg på den amerikanska jobbrapporten i första hand och inköpschefsindex som god tvåa.

Antalet sysselsatta ökade med 157.000 personer i januari, medan arbetslösheten steg till 7,9 procent från 7,8 procent månaden före. Väntat +165.000 respektive 7,8 procent. I december ökade sysselsättningen med 196.000 och totalt för november och december reviderades antalet sysselsatta upp med 127.000.

"Dagens jobbsiffra indikerar att ekonomins motor rusar, men bilen kommer ingenstans. Det finns en 'bearish' hållning att räntorna kommer stiga och dagens utfall har dämpat de känslorna om att räntenivåerna behöver gå upp betydligt. Köpare kommer att komma tillbaka till marknaden nu", sade Thomas di Galoma på Navigate Advisors till Bloomberg News.

Rob Carnell på ING Bank sade till Reuters att även om det fanns delar av jobbrapporten som kan tillfredsställa alla parter i synen vart obligationsmarknaden är på väg, så är det just nu ändå en bekräftelse på Feds decemberbeslut om mer QE och bör begränsa de tester på uppsidan som vi sett tioåringen göra på senare tid.

Commerzbank skrev i en kommentar att den årliga revideringen innebar att antalet sysselsatta var 647.000 fler till och med december 2012 än tidigare antagits. Profilen för 2012 är också mer jämn och visar en genomsnittlig ökning på 181.000 per månad. Januari kan utifrån detta verka lite svagare men det kan återspegla en fördröjd respons på den svaga BNP-utvecklingen fjärde kvartalet.

"Men med detta sagt är det uppmuntrande att se att varken kampen mot budgetstupet eller den faktiska höjningen av löneskatterna i januari har fått återhämtningen på arbetsmarknaden att spåra ur. Vi förväntar oss en fortsatt långsam återhämtning på arbetsmarknaden som bör få Fed att minska sina obligationsköp (QE3) under andra halvan av 2013", skrev Commerzbank i en kommentar.

Samtidigt understryker uppgången i arbetslöshetsnivån att Feds antagande om att tröskeln på 6,5 procent, för att höja räntan, kommer att nås först under 2015.

"Det bör därför hälla mer kallt vatten på förväntningarna om tidiga höjningar som orsakades av den snabba nedgången i arbetslöshetsnivån under sommaren 2012. Det senare hjälptes av att fler amerikaner än väntat lämnade arbetskraften. Fed förväntar sig att denna utveckling delvis reverseras framöver", skrev Commerzbank.

Andra USA-data på fredagen visade att ISM:s inköpschefsindex för industrin steg till 56,5 från 55,5, högre än väntat. Michigan-index och bygginvesteringarna kom också in bättre än väntat.

Den tioåriga USA-statsobligationen har sedan förra veckan stigit successivt med cirka 20 punkter men mött motstånd runt 2-procentsnivån. På fredagen var den uppe på 2,02 procent som högst, sjönk till 1,92 procent efter jobbrapporten för att därefter leta sig upp till 1,96 procent vid svensk stängning efter ISM och en positiv börsöppning.

Euroområdets inköpschefsindex för industrin steg till 47,9 i januari jämfört med 46,1 föregående månad, högre än preliminära 47,5. Produktionsindex steg till 48,7 från 46,0.

"Förbättringen leddes av Tyskland som såg den starkaste uppgången i produktionen av alla euroländer, men stigande export hjälper också till att förbättra industrisektorn i länder som Spanien och Italien", sade Chris Williamson chefekonom på Markit som sammanställer statistiken, till Reuters.

Andra eurodata visade en oförändrad arbetslöshetsnivå i december medan snabb-KPI visade en inflationstakt på 2,0 procent i januari, ned från 2,2 procent i december.

Inköpschefsindex i andra länder visade en blandad bild. Brittiska industri-PMI sjönk till 50,8 i januari från 51,2 föregående månad, sämre än väntat. I Kina sjönk det officiella indexet till 50,4 från 50,6 i december, medan HSBC:s index sjönk i Indien men steg i Ryssland.

Tyska räntor inledde upp efter PMI men sjönk tillbaka efter ECB-beskedet att 27 europeiska banker och institut ska återbetala 3,5 miljarder euro från ECB:s första treårsrepa (LTRO) i nästa vecka. Förra veckan, första gången som återbetalning var möjlig, valde 278 institut att återbetala 137,2 miljarder euro.

"Dagens utfall visar att mindre likviditet kommer att dras ut ur systemet", vilket drar ned räntorna. "Den stora siffran kom förra veckan och det tolkades positivt eftersom det var mycket mer än väntat. Det förefaller som om man kunde återbetala, så har man gjort det", sade Lyn Graham-Taylor på Rabobank International till Bloomberg News.

Tyska räntor fortsatte ned efter jobbarapporten och var vid svensk stängning 2-4 punkter lägre, medan spanska räntor handlades 2-5 punkter upp och italienska några punkter högre.

För svensk del kom äntligen ett rejält kliv uppåt för industrin. Silf/Swedbanks PMI visade en uppgång till 49,2 i januari från 44,6 i december, över väntade 46,2.

Bland underliggande delindex noterades stora uppgångar för orderingång och produktion, men sysselsättningsindex låg på svaga 40,8, trots en marginell uppgång sedan i december.

Silf/Swedbank konstaterade att den "kraftiga uppgången" i indexet innebär att den svenska industrikonjunkturen har stabiliserats efter fjolårets nedgång. De noterar också att företagen har höjt sina produktionsplaner till den högsta nivån sedan i somras.

Anna Råman på Nykredit skrev i en kommentar att den stabilisering som vi sett de senaste månaderna fortsatte även om nivån fortsatt indikerar en liten kontraktion i industrins aktivitet. Stabiliseringen går generellt i linje med förbättringen i den globala cykeln på senare tid, och i synnerhet med stabiliseringen i det tyska industri-sentimentet som har en likartad struktur och exportsammansättning som den svenska. Dagens PMI-utfall bådar också gott för KI-barometern, som normalt följer PMI med någon månads fördröjning.

"PMI och KI-barometern i januari och den överraskande motståndskraftiga arbetsmarknadsdatan stärker oss i vår uppfattning att Riksbanken kommer att hålla oförändrat den 13 februari. Medan vi ser utsikterna för en närtida räntesänkning som något under 50 procent, så är de dock fortsatt betydande", skriver Anna Råman.

Svenska räntor steg initialt men sjönk tillbaka i linje med utlandet senare under dagen och var vid stängning oförändrade till svagt ned. Kronan fick samtidigt en rejäl skjuts och stärktes 4 öre mot dollarn till 6:31 och 2 öre mot euron till 8:60. Mot pundet stärktes kronan till 9:94, första gången ett pund kostar mindre än en "tia" sedan maj 2011.

På valutamarknaden i övrigt har euron sammantaget stärkts något till 1:362 mot dollarn, medan yenen tappat ytterligare till 92:20 mot dollarn efter svaga japanska data.

"PMI i morse gav fortsatt bra understöd till euron. Det förefaller som om minsta motståndet väg är att euron ska fortsätta uppåt. Vi såg en liten tillbakagång (efter LTRO-beskedet) men det förefaller fortfarande som om marknadens bias är att testa uppsidan", sade Jeremy Stretch på CIBC Markets till Reuters, som ser 1:37 som en viktig psykologisk nivå för euro/dollar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?