ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Köpläge i plåtbolaget

Denna veckans insiderkrönika bjuder på flera insiderköp i en plåttillverkare och nya köp i ett investmentbolag.

”För första gången blev jag faktiskt intresserad av att bli aktiv i mitt sparande!” utbrister en kvinna framför mig under en presentation.

Exemplet jag berättade om för en dryg vecka sedan utspelar sig så här: Du är sjuk och behöver opereras. Vem vill du bli opererad av – kirurgen eller rörmokaren? Vem väljer du när du har problem med avloppet?

När vi söker lösningen på ett problem väljer vi den som har kunskapen att lösa problemet. Den som har kunskap om börsbolagen är insiders. Så om du ska spara i aktier, se vilka placeringar som insiders själva gör. Detta enkla exempel gjorde att hon förstod hur hon själv kan tänka i sina egna placeringar.

Med detta sagt så ska jag berätta vad insiderhandeln denna vecka avslöjar.

Bland de insiders som avslöjar att de väljer andra investeringsalternativ än den egna aktien hittar jag denna vecka två bekanta bolag.

I värdehanteringsföretaget Loomis var det Sarp Tarhanaci, som är vd för Loomis i Turkiet, som den 12 november sålde hela sitt tidigare innehav om 20.128 aktier. Så sent som för två veckor sedan skrev jag om Loomis vd Jarl Dahlfors som sålde merparten av sitt innehav trots att han i ett uttalande angav att bolaget nu är bättre än någonsin. Sarp Tarhanacis försäljning bidrar till den redan etablerade säljsignalen.

I industriföretaget Indutrade sålde styrelseledamoten Bengt Kjell 2.500 aktier den 29 november, en försäljning som innebär att han mer än halverar sitt tidigare innehav. För tre veckor sedan skrev jag om bolaget då en affärsområdeschef sålde. Indutrades aktie har utvecklats mycket starkt i år, men samtidigt har nästan all insiderhandel varit försäljningar. Detta får mig att misstänka att aktien har passerat bäst-före datum för denna gång.

Robert-Jan van Ogtrop, styrelseledamot i godistillverkaren Cloetta, sålde den 27 november alla sina 87.158 aktier i bolaget till ett värde av drygt 1,7 miljoner kronor. Aktierna köpte han den 16 mars 2012 och försäljningen innebär en vinst på omkring 170 000 kronor.

Cloettas aktie har annars haft ett bra år och flera insiders har köpt samtidigt som försäljningarna har varit få. Styrelseledamotens försäljning ska således inte tolkas som en säljsignal.

Även denna vecka har jag hittat positiva insiders och en av dem är ett bekant ansikte.

I plåttillverkaren Lindab är det vd:n Anders Berg som den 26 november köpte 4.000 aktier, en ökning av hans tidigare innehav med 14 procent. Dessutom köpte även Rickard Lindqvist 2.500 aktier den 2 december, en dubblering av hans tidigare innehav.

Båda affärerna är små i monetära termer men det är positivt med två insiders som ökar samtidigt. Dessutom har fler köp skett i år men endast en insiderförsäljning vilket är ytterligare en positiv signal.

En som fortsätter att köpa är Mats Qviberg som via Öresund den 29 november har köpt ytterligare 76.508 aktier i investmentbolaget Svolder. Öresund har på bara ett par veckor ökat sitt innehav med 17 procent och det är högst troligt att de fortsätter. Det får betecknas som ett mycket gott tecken för aktien.

Till helgen görs den årliga insättningen i premiepensionssystemet. För ett år sedan bad jag Pensionsmyndigheten att göra en undersökning om hur bra insiders har varit i sitt sparande i premiepensionssystemet. Det visade sig att de var något bättre än den genomsnittlige spararen och allra bäst var bolagens finanschefer. Finanscheferna har tydligen inte bara kunskap om det egna bolaget.

Bolagens insiders avslöjar löpande vilka aktier som är billiga och vilka som är dyra. Det är som med vilken typ av försäljning som helst – när säljaren själv använder och tror på sin produkt blir den självsäljande.

Och jag kan ju bara gå till mig själv. Det är enklare att få andra att placera i de fonder jag förvaltar om jag själv har ett stort ägande i dem.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till