ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

MP hotar Löfvens regeringsplaner

  • S-ledaren Stefan Löfven Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Socialdemokraterna går till val på att parterna ska kunna stoppa arbetskraftsinvandring om det finns arbetslösa svenskar som kan ta jobbet. Men MP slår bakut. "Vi kommer aldrig att bilda en regering som gör det svårare för människor att komma till Sverige", säger Miljöpartiets Maria Ferm.

I förra veckan presenterade Socialdemokraterna ett tiopunktsprogram för svensk arbetsmarknad tillsammans med LO. En av punkterna i programmet är att de fackliga parterna ska kunna stoppa arbetskraftinvandring i yrken där det finns arbetslöshet.

Tydligast formulerade Socialdemokraternas valledare Jan Larsson innebörden av förslaget i en intervju med di.se på måndagen.

Ska svenska arbetare stå först i kön till jobbet?
”Innan vi går ut i omvärlden och ber människor att flytta till Sverige är det väl väldigt bra om vi först ser om det finns människor i Sverige som vill ha de här jobben”, sa han i intervjun.

På onsdagen utvecklade Stefan Löfven tankegångarna i SVT.

”Har vi ett behov eller har vi inte ett behov?  Jag tycker att parterna ska få ge uttryck för det. Det är högst rimligt”, sa Stefan Löfven i tv-studion.

Samtidigt ser det parlamentariska läget ut att bli knepigt om S får chansen att bilda regering efter valet och en av Socialdemokraternas trognaste bundsförvanter är Miljöpartiet.

Nu kan di.se avslöja att Miljöpartiet – som tillsammans med alliansregeringen rev upp den tidigare arbetsmarknadsprövningen för fem år sedan - kommer att pressa Socialdemokraterna hårt i frågan. Och ytterst är det regeringsmakten som står på spel.

”Vi kommer aldrig att bilda en regering som gör det svårare för människor att komma till Sverige”, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm till di.se.

”Det är en väldigt viktig fråga så det är klart att vi kommer att stå upp för den frågan”, säger hon vidare.

Om man stryper arbetskraftsinvandringen av mindre kvalificerad arbetskraft så kommer det bara göra att människor söker sig hit på andra vägar, anser Maria Ferm.

”Det skulle bara leda till att personer skulle vara tvungna att komma hit som papperslösa och i den situationen har man inga rättigheter över huvud taget”, säger hon.

Miljöpartiet och regeringen kommer inom ramen för sitt migrationspolitiska samarbete att under våren presentera nya förslag som ska stävja missbruk av arbetskraftsinvandrare. Samarbetet med regeringen har tidigare varit nära att spricka vid två tillfällen.

Jonas Hinnfors som är professor i statsvetenskap anser ett uttalande som det Jan Larsson gjorde till di.se indirekt riskerar att legitimera Sverigedemokraterna.

”Det finns forskning som pekar på att när man säger som han gör legitimerar man den hårdare linje som SD har. Det Sverigedemokraterna säger blir inte lika omöjligt att yttra”, säger han.

”Det är en förvånande strategi att S tassar in på det här området. Man gör det förmodligen för att man är orolig för SD men risken är att man gör det lättare att rösta på Sverigedemokraterna”, säger han.

Maria Ferm vill inte uttala sig om Jonas Hinnfors slutsatser.

”Den analysen får han så klart stå för. Det gagnar inte debatten att utmåla människor som kommer hit och arbetar som problem. Problemet är ifall de utnyttjas av oseriösa och kriminella arbetsgivare”, säger hon.

De två senaste åren har det kommit mellan 15.000 och 16.000 arbetskraftsinvandrare till Sverige.

Tyck till