ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Flopp för statens riskkapitalbolag

  • Foto: Pontus Lundahl / TT
Regeringens satsning på två nya statliga riskkapitalbolag har blivit en dyr flopp.
Investeringarna döms nu ut samtidigt som kostnaderna för skattebetalarna är skyhöga. 

Fouriertransform tillkom under fordonskrisen 2008. Dåvarande näringsministern Maud Olofsson (C) skrapade ihop 3 miljarder kronor att investera i innovativa fordonsföretag.

I slutspurten av valrörelsen 2010 presenterades nästa stora riskkapitalsatsning, Inlandsinnovation. 2 miljarder kronor skulle investeras i Norrlands inland.

Av de 5 miljarderna är i dag bara drygt 1,1 miljarder kronor investerade, och i stället för unga tillväxtföretag har staten i stor utsträckning gått in som delägare i en rad mogna bolag av skiftande kvalitet.

Samtidigt som nyttan av regeringens miljardsatsning ifrågasätts har de två statliga riskkapitalbolagen varit dyra i drift för skattebetalarna.

Fouriertransform har sedan starten haft kostnader på över 190 miljoner kronor.
Utgår man från hur mycket de har investerat ger det en förvaltningskostnad på 9 procent.

Inlandsinnovation har sedan 2011 haft kostnader på 65 Mkr, och i år ser förvaltningskostnaden ut att landa på klart över 10 procent.

”Tittar man på hela det svenska innovationssystemet, alla pengarna staten stoppar in, finner du helt horribla förvaltningskostnader”, säger en person som driver en privat fond.

Detta är en kortare version av en text från dagens utgåva av Dagens industri. Hela artikeln finns tillgänglig i papperstidningen.

Tyck till