ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Börsen mot nya höjder 2014

Veckans insiderkrönika handlar om den senaste insiderhandeln i ett snabbväxande tjänsteföretag och en summering av hur det gått för bolag där insiders sänt fina signaler.

”Jag tror att vi går ett riktigt toppen-år till mötes och jag skulle därför inte bli förvånad om vi hamnar i spannet +20-+30%.” Denna något tursamma gissning om Stockholmsbörsens utveckling 2013 skrev jag i ett inlägg på min blogg den 2 februari i år.

Men hur som helst var det tydligt redan vid årsskiftet 2011/2012 att börsen stod inför en längre uppgångsfas. Mina bloggläsare gissade vad de trodde om börsen 2013 och snittgissningen hamnade på +7,5 procent. Det speglar försiktigheten som rådde för ett år sedan – idag är tongångarna annorlunda.

Jag sitter i mellandagslugnet och summerar hur insiders har agerat under året. Men först ska jag titta närmare på ett bolag där det i veckans insiderhandel har hänt saker.

Opus, som tillverkar utrustning för bilprovningar, annonserade i november att man köper branschkollegan Envirotest Systems. Köpet finansierades genom banklån och en nyemission till befintliga aktieägare till en rejält rabatterad aktiekurs.

I den senaste veckans insiderhandel så visar det sig att styrelseledamoten Anders Lönnqvist den 16-18 december sålde majoriteten av sitt och en stiftelses ägande som han har inflytande över. Trots att han deltog fullt ut i emissionen har han nettosålt en miljon aktier vilket motsvarar en 80-procentig minskning av ägandet från den 16 december.

En annan insider som sänder en negativ signal är styrelsens ordförande som istället för att teckna till en låg kurs sålde sina teckningsrätter den 5 december. Om vi bara hade tittat på dessa händelser så skulle det tolkats som en säljsignal. Men i affärer som genomfördes den 19 december visar det sig att bolagets största ägare bestående av vd Magnus Greko, vice vd Jörgen Hentschel och Lothar Geilen tecknade sig fullt ut i emissionen.

Den sammantagna bilden av insiders agerande blir då inte negativ utan snarare svagt positiv för detta intressanta bolag som har haft en fantastisk kursutveckling under 2013.

Efter att ha summerat årets insiderhandel kan jag konstatera att insiders har blivit mer negativa än de var 2012, och under 2012 var de mer negativa än 2011. I år var 60 procent av insiderhandeln köpaffärer att jämföra med 70 procent under 2011. Men de är inte bara deppigare, de är också mindre aktiva. Den minskade aktiviteten kan bero på flera saker men jag tror att vi just nu bevittnar insiders som tar hem vinster och avvaktar bättre köptillfällen.

Att insiders agerar med lång framförhållning har jag skrivit om tidigare. Det betyder också att du får de bästa effekterna från att följa deras placeringar flera kvartal senare och därför ska man inte bedöma signalvärdet från insiderhandeln på några månaders sikt. Men jag vill ändå berätta om utvecklingen för de bolag/aktier som jag har berört i tidigare krönikor.

Bolag som jag nämnt upprepade gånger med samma insidersignal tar jag bara med en gång – det första tillfället då det omnämns. För bolag med positiva insidersignaler är den genomsnittliga utvecklingen +3 procent och de har i snitt slagit Stockholmsbörsens OMXS30-index med 1 procent och de med negativa insidersignaler har haft en oförändrad värdeutveckling samt utvecklats 2 procent sämre än index.

Mycket ska till för att hindra börsen från att nå nya höjder i början av 2014. Men den negativa trenden i insiders agerande skvallrar om att de är på väg in i ide i väntan på en billigare börs. Uppgångsfasen från finanskrisen varade i 31 månader och den nuvarande har 26 månader på nacken. Jag hoppas att insiders har fel, men mycket talar för att det kan vara klokt att sänka risken i aktieportföljen före sommaren.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till