ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Insiderkrönika: Passa dig för aktieraketen

  • Foto: John Raoux/TT

Denna veckas krönika bjuder på några insiders som är köpsugna och några som tar hem sina vinster i upptrissade bolag.

Stämningen är på topp och det doftar ljuvligt av kardemumma och kanel från julbaket. En bukett av granris får agera ställföreträdare för den saknade julgranen och gör julstämningen komplett på veckans inledande styrelsemöte. På agendan står en summering av det gångna året och en utblick inför det kommande. Så inleds min vecka som hittills endast har resulterat i ett futtigt julklappsinköp.

En del insiders har varit betydligt duktigare än jag med julshoppingen och andelen insiderköp under veckan har varit goda 72 procent. Veckans insiderhandel speglar på sätt och vis julen med inslag av såväl godis som ett allmänt må-bra-tänkande.

Låt mig börja med julgodiset. Den 9 december offentliggjorde konfektyrföretaget Cloetta att det förvärvar Nutisal som är specialiserat på torrostade nötter. Nyheten fick aktien att stiga med 3 procent och insiders att öka innehaven. Malfors Promotor AB som representeras i Cloettas styrelse av Olof Svenfelt köpte under perioden 11-17 december en miljon aktier. Ett gott tecken för aktien är att endast ett fåtal insiders har sålt i år samtidigt som många insiderköp har skett. Även om en styrelseledamot sålde hela sitt innehav för några veckor sedan så ser jag den senaste tidens köp tillsammans med den senaste affären som en positiv signal.

En annan insider som har varit i köptagen är ordförande i det lilla hälsoföretaget Feelgood, Christoffer Lundström, som via RCL Holding ökade sitt innehav med 958.924 aktier. Köpen skedde under perioden 10-18 december. Aktien har inte varit den bästa av placeringar i år men har de senaste veckorna börjat röra på sig.

En aktie där det kan finnas anledning att göra som insiders och ta hem vinsten är i 3D-skrivartillverkaren Arcam. Bolaget annonserade för en vecka sedan köpet av en kanadensisk pulvertillverkare och aktien har hittills i år stigit med över 400 procent. Bolagets största ägare, Industrifonden, sålde nyligen 200.000 aktier och den 17 december halverade bolagets vd Magnus René sitt innehav genom en försäljning på 30.000 aktier. En skyhög värdering och ledning och stora ägare som säljer är mycket sällan ett bra tecken.

Ett annat bolag som fångar mitt intresse är detaljhandelskedjan Clas Ohlson där tre insiders vardera köpte 96.000 aktier i början av veckan. Det är bröderna och storägarna Peter, Claus-Thoni och Björn Haid som med sina köp har ökat sina innehav med 11 procent. Bröderna är söner till Mary Haid som i sin tur är äldsta dottern till företagets grundare Clas Ohlson. Köpen innebär ingen klockren köpsignal, men med tanke på att det är Claus-Thoni och Peters första köp i aktien så tycker jag att du ska hålla bolaget under uppsikt. Julhandeln brukar dessutom vara bra för Clas Ohlson.

Det har varit en vecka fylld av insideraktivitet. Exempelvis har Fredrik Lundberg privat köpt 200.000 aktier i fordonstillverkaren Volvo.

I konsultmäklaren eWork Scandinavia sålde styrelseledamoten Dan Berlin 40.000 aktier den 12 december vilket tillsammans med en rad tidigare insiderförsäljningar i år innebär en negativ signal.

Ett annat bolag där jag tycker mig se en negativ signal är i bioteknologiska läkemedelsföretaget Swedish Orphan Biovitrum där tre högt uppsatta chefer har sålt aktier. Aktierna erhöll de som en del i ett incitamentsprogram 2010 till en rad nyckelpersoner. Aktierna erhölls och såldes den 13 december. Jag ser detta som ett negativt tecken då bolaget offentliggjorde lovande resultat från en fas-3 studie den 9 december. Bolagets aktie har utvecklats mycket väl i år och deras agerande andas vinsthemtagning.

Nästa vecka kommer jag att bjuda på en genomgång av året, och vem vet, kanske kan jag bjuda på några riktiga nyårsraketer för börsåret 2014.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till