ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

S-strateg: En röst på SD är en röst på Reinfeldt

  • Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT
Socialdemokraternas valledare Jan Larsson varnar nu LO:s medlemmar för SD som han beskriver som ett extremt högerparti som går armkrok med etablissemanget i alliansregeringen.

Jan Larssons uppdrag till alla partiarbetare med partiordförande Stefan Löfven i spetsen är att vinna minst 35 procent av valmanskåren, berättade han på måndagen. Men också att bli tydligare i sina politiska ställningstaganden.

Sedan valet 2010, som var historiskt dåligt för S, har partiet tappat 33.500 väljare till SD, enligt nya siffror från Novus. En mätning från i början av oktober gjord av samma institut som LO beställt visar att SD har seglat upp som det andra största partiet i LO-kollektivet med närmare 17 procent av rösterna.

Jan Larsson uppmanar LO-medlemmar som går i SD-tankar att fundera ett varv till.

”Utifrån det Jimmie Åkesson säger, innebär en röst på Jimmie Åkesson att man får behålla Fredrik Reinfeldt som statsminister”, säger Jan Larsson till di.se och påminner om den undersökning som S har beställt från riksdagens utredningstjänst som visar att SD har röstat för alliansens förslag i mer än åtta av tio blockskiljande voteringar under det förra riksdagsåret.

Själv har Jan Larsson inga problem att placera SD politiskt och partiledaren Jimmie Åkessons definition av SD som ett mittenparti skriver han inte under på alls.

”Jag tror inte på deras beskrivning av vad de är. De står tillsammans med etablissemanget, med regeringen, och genomför en rad åtgärder som är dåliga för LO:s medlemmar”, säger han och pekar på att partiet har ”gått i armkrok med regeringen”.

Värderingarna, ideologin, historien – allt pekar i samma riktning, enligt Jan Larsson.

”För mig är det viktigt att LO:s medlemmar och alla väljare ska kunna göra ett informerat beslut när det gäller Sverigedemokraterna. Som jag ser det så är SD ett högerparti, till och med ett extremt högerparti”, säger han.

I förra veckan gav S beskedet att partiet går till val på att riva upp Lavalavtalet, som begränsar strejkrätten och gör att utländska arbetare kan jobba till en lägre lön i Sverige. Dessutom vill Socialdemokraterna att parterna ska få ett veto för att kunna stoppa arbetskraftsinvandring i yrken där det inte finns behov av arbetskraft. Utspelet fick kritik av statsminister Fredrik Reinfeldt i Aftonbladet för att leda till ett ”vi och dom-tänkande”. Ett liknande utspel från LO i maj i år applåderades av SD.  

Vilka grupper kan ni offra när ni ska bli ett tydligare parti och samtidigt växa från 33 till 35 procent?
”Ska vi nå 35 procent tror jag inte vi kan offra några grupper alls. Det finns en vilande vänstervind där ute. Det finns ett sätt att artikulera problemen på som gör att både människor från vänster och höger ser att det här är ett bra framtidsalternativ.”

Enligt Jan Larsson är det inga problem att formulera en tydlig politik som handlar om exempelvis behovsprövning vid arbetskraftsinvandring, som kan locka både väljare på vänsterkanten som SD-sympatisörer. 

”Det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad. De människor som kommer hit ska känna att de är behövda, att de har en plats och att de också har ett regelverk som gäller för dem", säger han.

Ska svenska arbetare stå först i kön till jobbet?
”Innan vi går ut i omvärlden och ber människor att flytta till Sverige är det väl väldigt bra om vi först ser om det finns människor i Sverige som vill ha de här jobben”, säger Jan Larsson.

Tyck till