ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Silvia får 56 Mkr av näringslivet

  • Foto: Janerik Henriksson/ TT

Näringslivet skänker drottning Silvia 56 miljoner kronor till en ny stiftelse i 70-årspresent. Pengarna ska gå till utsatta barn och gåvan överlämnades på torsdagkvällen vid en hyllningskonsert på Oscarsteatern i Stockholm.

Det är OMX-grundaren Olof Stenhammar som har lett insamlingskommittén. På tre månader har det samlats in 56 miljoner kronor, vilket torde vara nytt donationsrekord i svenskt näringsliv.

”Jag tror inte att man skulle få ett så positivt gensvar till en insamling för någon annan person i Sverige. När det gäller arbetet med utsatta barn är hon en verklig auktoritet, som även är vida känd utanför Sveriges gränser”, säger Olof Stenhammar.

Som jämförelse kan nämnas att insamlingen till kronprinsessparets bröllopsstiftelse för drygt tre år sedan genererade 8 Mkr. Den nya stiftelsen, som heter Drottning Silvias stiftelse – Care about the children, ska stödja både svenska och internationella projekt som ger behövande barn god utbildning, vård och omsorg.

De första att stödja insamlingen var stiftelsens så kallade ambassadörer, men sedan dess har många sponsorer tillkommit. Postkodlotteriet är en av de största bidragsgivarna. Drygt tusen personer från allmänheten har också skänkt pengar.

Den nya stiftelsen ska samarbeta med de tre organisationer som drottningen själv har grundat: barnrättsorganisationen World Childhood Foundation, drogförebyggande Mentor och det årliga seminariet Global Child Forum på Stockholms slott.

Detta är en kortare version av en text från dagens utgåva av Dagens industri. Hela artikeln finns tillgänglig i papperstidningen.

Tyck till