ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Uppgifter: Brasilien väljer Gripen

  • Foto: Sören Andersson/TT

Medier i Brasilien uppger att landet har beslutat köpa Saabs stridsflygplan Jas Gripen. Nyheten om Brasiliens beslut återges av tidningen Folha de São Paulos på nätet.

Beskedet kommer enligt den brasilianska tidningen att tillkännages officiellt vid en presskonferens klockan 17 lokal tid, klockan 20 svensk tid, av försvarsminister Celso Amorim och flygvapenchefen Juniti Saito.

Enligt redaktionen Istoé Independente, som säger sig ha fått bekräftelser från militära och diplomatiska källor, kommer det inledningsvis att handla om ett köp av tolv Gripenplan. Enligt tidigare uppgifter handlar ordern om 36 Gripenplan.

Saab avvaktar i nuläget med att kommentera uppgifterna.

"Jag har inget att kommentera ännu, jag ser bara att brasilianska försvarsdepartementet har sagt att det ska vara en presskonferens senare i kväll", säger Helene Lindstrand, presschef på Saab.

Inte heller någon från regeringen vill ännu kommentera uppgifterna.

Avgörande för president Dilma Rousseffs beslut var Saabs erbjudanden om tekniköverföring till lokala partner, säger en regeringskälla till Reuters.

De brasilianska medierna beskriver beslutet som överraskande. Det amerikanska planet uppges ha varit flygvapnets favorit.

Men den senaste tiden har uppgifter kommit om att Brasilien trappat upp förhandlingarna med Sverige och att Gripen är favorit.

Det senaste av konkurrenterna som fallit ifrån är franska stridsflygplanet Rafale, tillverkat av franska Dassault. Orsaken ska enligt obekräftade uppgifter vara att president Dilma Rousseff ansett det för dyrt.

Därmed var bara Gripen och amerikanska Boeings F/A-18 Super Hornet kvar i matchen.

Men ända sedan augusti, när det blev känt via visselblåsaren Edward Snowden att USA har spionerat på bland annat Brasiliens regering, har brasilianska försvarsministeriet ökat tempot i sina förhandlingar med Sverige om köp av 36 Jas Gripen-plan från Saab, enligt brasilianska medier.

Beslutet har dragits i långbänk i Brasilien, under båda presidenterna Lula da Silva och Dilma Rousseff.

Ett beslut väntades redan för flera år sedan, men det sköts på framtiden av ekonomiska skäl.

För svensk del kan det vara avgörande att få Brasilien som kund. Den svenska mångmiljardsatsningen på den nya generationen plan, Gripen E ("Super-Jas"), behöver andra länder att bära utvecklingskostnaderna tillsammans med.

Staten har beställt 60 Gripen E i det dyraste försvarsprojektet och största industriavtalet hittills i Sverige. Tanken var att Schweiz köp av Gripen ska hjälpa bära upp affären, men det köpet är ännu inte slutgiltigt klart.

Riksdagen har beslutat att planen ska kunna avbeställas om inte Schweiz eller någon annan nation senast under 2014 beslutat att köpa minst 20 plan.

Tyck till