Stockholmsbörsen: Veckan avslutades med uppgång<br />

Stockholmsbörsen inledde luciadagsfirandet med en uppgång efter tre dagars minussiffror. Detta sedan amerikanska politiker godkänt ett övergripande budgetförslag som innebär att någon ny stängning av statsapparaten inte ska behöva äga rum i vinter.

Allteftersom dagen gick återkom dock pessimismen och de flesta europeiska indexen vände nedåt. Bland storföretagen i Stockholm steg Sandvik mest efter en rekommendationshöjning, medan Swedish Match intog jumbopositionen.

Vid stängning var OMXS30 knappt 0,1 procent upp till noteringen 1.255,7. Veckans resultat summeras därmed till en nedgång på 1,5 procent. På fredagen omsattes 10,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Det amerikanska representanthuset röstade under natten till fredagen ja till det budgetförslag som presenterades tidigare i veckan och som innebär lättnader i utgiftsbegränsningarna de kommande två åren. Såväl demokrater som republikaner var i majoritet på ja-sidan. Förslaget väntas bli godkänt av senaten nästa vecka.

Många investerare är dock fortfarande oroliga för att en snabb nedtrappning av den amerikanska stimulanspolitiken ska aviseras vid kommande centralbanksmöte.

"När vi kommer närmare Fed-mötet nästa vecka lär vi sannolikt se mer nedgångar, vilket är befogat mot bakgrund av de uppgångar vi har haft tidigare", kommenterade Ryan Detrick vid Schaeffer Investments för Marketwatch.

I OMXS30-index var ungefär hälften av aktierna upp eller oförändrade för dagen. I topp återfanns Sandvik, som fått rekommendationen höjd till köp från behåll av Deutsche Bank. Verkstadsaktien klättrade 1,8 procent.

Uppåt var det också för läkemedelsbolaget Astrazeneca, som steg 1,3 procent. Den amerikanska läkemedelmyndighetens rådgivande panel röstade på torsdagskvällen för ett godkännande av Astrazenecas och Bristol-Myers Squibbs diabetespreparat dapagliflozin. Astrazeneca har även redovisat positiva fas 3-resultat mot gikt.

På plussidan noterades även Assa Abloy, Hennes & Mauritz och Atlas Copco.

Utanför storbolagsindex steg försvars- och flygkoncernen SAAB 1,6 procent. Bolaget har tecknat ett kontrakt med Airbus på cirka 1,1 miljarder kronor.

I andra änden av index hittades Swedish Match, som backade 2,0 procent till 195 kronor. Det innebär nivåer som senast sågs i början av 2011.

Tele2 backade än en gång, efter att ha noterat en mindre uppgång på torsdagen. Efter en nedgång på 1,7 procent till 71:25 kronor blir facit på en dryg vecka ett minus om nästan 10 procent.

Bland de mindre företagen märktes 3D-printertillverkaren Arcam, som avancerade 4,1 procent. Bolaget köper pulverdivisionen AP&C från Raymor Industries.

Handeln i Shelton Petroleum och Petrogrand inleddes efter ett börsstopp som varat sedan i måndags i spåren av en konflikt om ett konvertibelprogram. Båda parter gör gällande att en lösning av tvisten är nära förestående.

Marknaden reagerade med att skicka oljebolagen drygt 7 procent ned.

Bättre klarade sig Transcom, som säljer sin kredithanteringsverksamhet, CMS, i Tyskland för 9 miljoner euro kontant. Transcom steg 2,7 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?