ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Stark signal i verkstadsbolaget

Denna veckas insiderkrönika bjuder bland annat på flera insiders som fortsätter att köpa till högre börskurser.

I måndags offentliggjorde investmentbolaget Kinnevik att man som största ägare säljer hela sitt innehav i förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs.

Efter Kinneviks försäljning, som skedde till den rabatterade aktiekursen 72 kronor, är de största ägarna till Billerud Korsnäs ett österrikiskt investmentbolag samt en rad svenska fondbolag, AP-fonder och försäkringsbolag, alltså sådana som förvaltar andras pengar.

Kvarvarande insiders har ett sammanlagt ägande på 19 miljoner kronor i Billerud Korsnäs. Jag kan tycka att det är ganska lite och dessutom har nästan hälften av detta tillkommit i maj i år som ett resultat av 2010 års incitamentsprogram till de högsta cheferna. Även om det inte finns ett tydligt mönster i den övriga insiderhandeln så ser jag negativt på aktien och det beror på det låga insiderägandet i kombination med Kinneviks rabatterade försäljning. Om de säljer till en lägre kurs, varför ska du köpa till en dyrare?

En annan storägare som dock har ökat sitt innehav rejält är Karl-Axel Granlund som via sitt bolag Volito den 5 december köpte 800.000 aktier i fästelement-tillverkaren Finnveden Bulten. Efter köpet, som utgör 3,8 procent av aktierna i bolaget, så äger han 17,7 procent av bolaget. Han köpte även 230.000 aktier den 29 november där säljarna var bolagets vd, vice vd och en styrelseledamot som dock samtliga efter sina försäljningar har ett betydande ägande i bolaget. Intressant är också att Granlunds köp skedde på högre kursnivåer än hans tidigare köp. Min erfarenhet är att insiders som ökar på högre kursnivåer än de nyligen köpt till innebär en starkare signal.

Insiderköpen fortsätter i flera bolag där de varit aktiva den senaste tiden. Bland annat ökar East Capital Holding där Kestutis Sasnauskas och Karin Hirn är stora ägare, sitt innehav i investeringsbolaget East Capital Explorer med 187.434 aktier den 29 november. Under året har man ökat sitt innehav i East Capital Explorer med över 200 procent och även här har köpen skett till en stigande aktiekurs.

En annan köpglad insider hittar vi i Mats Qviberg och Öresund som har satt köpen i investmentbolaget Svolder på repris-knappen, en aktie som hittills i år har stigit med omkring 50 procent. Öresunds ägande i Svolder har sedan i början av oktober ökat med 23 procent och aktien har sedan dess stigit från 73 till 79 kronor. Nu senast köpte Öresund 52.348 aktier den 6 december.

Två bolag som jag skrev om för två veckor sedan finns det anledning att ta upp igen. I bemanningsföretaget Proffice sålde bolagets storägare den 21 november hela sitt innehav av B-aktier och sedan dess har aktien tappat omkring 12 procent. Den 29 november sålde styrelseledamoten Öyvind Ryber samtliga sina 8.500 aktier vilket bidrar ytterligare till den negativa bild jag har till aktien.

Teknikkonsulten Semcon, där storägaren JCE Group sålde 1,5 miljoner aktier den 21 november vinstvarnade i onsdags och aktien tog rejält med stryk. Det ska dock påpekas att det sannolikt är en tillfällighet att försäljningen och vinstvarningen sammanfaller i tiden.

Insiderhandeln under veckan har varit fortsatt negativ och endast 47 procent av affärerna har varit köp. Under första halvåret var 62 procent av all insiderhandel köp och under andra halvåret har det hittills varit 54 procent.

Du kanske tycker att det är en marginell skillnad men då vill jag att du tänker om. Den trend som nu råder för insidersentimentet är inte positiv för Stockholmsbörsen och sentimentet har som sagt varit en god indikator för den framtida börsutvecklingen. Insiders agerar före de stora börsrörelserna och jag förväntar mig därför att effekterna av det negativa sentimentet kommer att komma först om 6-12 månader.

Men även om jag tror på en svalare Stockholmsbörs framöver så finns det alltid intressanta aktier om man följer insiders. Jag har kunnat berätta om några i dag och, vem vet, kanske dyker det upp nya kandidater nästa vecka.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till