ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

14 heta it-bolag för 2014

2013 blev ett rekordår för svenska it-bolag. Nästa år väntas tillväxten fortsätta, inte minst bland it-bolagen med fokus på mobila tjänster. Di.se har listat de 14 hetaste it-bolagen för 2014.

Mobilen, mobilen, mobilen. Så skulle man kunna sammanfatta de tre viktigaste framgångsfaktorerna för svenska it-bolag 2014. Alla pilar pekar nämligen på att pc-användandet fortsätter att klinga av medan både företag och konsumenter använder läsplattor och smarta mobiler allt mer för underhållning, sök, transaktioner och köp.

”Mobila applikationer helt klart det hetaste området bland it-bolagen just nu. Det handlar om mobilspel, social media och betalningslösningar, men även nya områden som restaurangmenyer i mobiler och läsplattor”, säger Hans Otterling, partner på riskkapitalbolaget Northzone som nyligen drog in 1,35 miljarder kronor till sin nya fond.

Han nämner två svenska it-bolag som han tror blir heta nästa år, båda med appen som viktigaste skyltfönster.

”Ska jag peka ut några nykomlingar så är det Vint, som är en marknadsplats för personliga tränare, och Tink, som samlar alla dina finanser på en plats”, säger han.

Här är di.se:s lista över de 14 hetaste it-bolagen under 2014:

1. Widespace

Mobil annonsutveckling är ett glödhett område just nu. Bland annat räddades Facebooks börskurs av intäkter fån mobila annonser under 2013.

Widespace är Sveriges hetaste bolag inom det här området. Bolaget använder sig av en egen algoritm som flyttar mobila annonser dit de får flest klick. Under sitt första år, 2012 uppgick omsättningen till 46 miljoner kronor och resultatet till -16 miljoner kronor. Tillväxten under 2013 uppges vara enorm – och förlusterna lika så. 2014 blir ett ödesår för bolaget.

2. Seamless

Säljer SEQR, en betalningslösning för mobilen som använder sig av QR-koder och som sprider sig världen över. Bara i december har Seamless tecknat avtal med allt från Apotek Hjärtat och Axfood till en bank i Ryssland. Målet är att finnas i USA och England under våren 2014. I början av november hade aktien stigit med drygt 200 procent. Sedan dess har kursen fallit tillbaka lite, bland annat på uppgifter av insiderförsäljningar.
Under tredje kvartalet uppgick Seamless omsättning till 56 miljoner kronor och förlusten till 19,5 miljoner kronor. Kinnevik äger knappt 10 procent av bolaget och förhoppningarna är fortfarande skyhöga. Kommer vi se vinst under 2014?

3. Izettle

Ännu ett bolag som ägnar sig åt betalningslösningar för mobilen. Izettle låter entreprenörer koppla en enkel dosa till en smartphone och därmed läsa av kreditkort med magnetremsa eller chip. Bolaget expanderar snabbt internationellt, bland annat genom ett samarbete med den spanska storbanken Santander som även är delägare. Izettle går med förlust enligt de senaste siffrorna men värderas enligt uppgift ändå till närmare en miljard kronor. Näsa år lanserar man bland annat ett kassaregister.
Ska man lyckas slå konkurrenter som amerikanska Square, som var först på banan, och Clip, som även de storsatsar i den spansktalande delen av världen? 


4. Truecaller

En av världens snabbast växande mobilappar, med cirka 100.000 nya användare varje dag. Truecaller startades av KTH-vännerna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam i slutet av 2009 och är i grunden en internationell, elektronisk telefonkatalog med över 1 miljard tillgängliga nummer. Tjänsten är gratis och har exploderat i Indien där kontantkort är standard. Just nu laborerar man med olika betalversioner. Fråga för 2014: Hur kommer man åt de stora intäktsströmmarna?

 

5. Storytel

Ett Spotify för ljudböcker låter ju som en given succé. Men vill folk betala 169 kronor i månaden för obegränsad tillgång till 6.000 ljudbokstitlar? På Storytel är man övertygat att svaret är ja. Man har redan över 60.000 betalande abonnenter i Sverige och expanderar stegvis till andra länder i Europa. Bolaget var nummer 20 på DI:s Gasellista i år och har haft en tillväxt på närmare 600 procent de tre åren. Omsättningen uppgår till 65 miljoner kronor i år och bolaget har gått med vinst sedan 2010. Under 2014 ska man storinvestera i marknadsföring med målet att dubbla antalet kunder.

 

6. Tobii

Det blir inte mer hightech än såhär. Tobii, som utvecklar it-system som styrs via ögonrörelser, tackade nyligen nej till en kvarts miljard kronor i riskkapital, enligt DI:s podcast Digitalpodden. Får vi se tekniken i en konsumentprodukt under 2014? Tobii har ögonen på sig.

 

7. Spotify

Musikjätten Spotify är numera en veteran på listor som denna och värderas till över 35 miljarder kronor enligt den senaste uppskattningen. Nyfikenheten är dock fortsatt stor, inte minst i USA där många undrar när bolaget ska börsintroduceras. Storägaren Nothzone tycks vara redo att sälja sina andelar och har redan sagt att man skulle välkomna en börsintroduktion.

 

8. King

Mobilspelbolaget King seglade upp som den hetaste, hemligaste nykomlingen på den svenska it-himlen i år. Men spekulationerna om en snar börsintroduktion har hamnat på skam. När ska King flytta sitt juridiska säte från Malta och börja informera marknaden om sina intäkter? När ska man in på börsen? Blir det London eller New York? Och kan man upprepa succén med spelet Candy Crush som laddats ned 500 miljoner gånger?
Faktum är att King redan har andra succéspel  som Pet Rescue och Farm Heros samt åtskilliga miljarder i årlig omsättning, enligt di.se:s beräkningar. Börsvärdet spås bli drygt 30 miljarder kronor, enliogt den visklek som just nu pågår.

9. Visual Dreams

Nytt mobilspelbolag som grundades i Norrköping 2010. Kända för basketspelet Slam Dunk Basketball med 6 miljoner nedladdningar och Linkis Puzzle rush med en miljon nedladdningar sedan i somras. Under 2014 släpps en uppföljning till Slam Dunk samt fyra andra sportspel. Bolaget går med vinst idag och siktar på en omsättning på 10 miljoner kronor nästa år. Man söker även riskkapital i syfte att nyanställa och få ut fler spel snabbare och bli ledande inom sportspel för mobilen. När kommer det stora genombrotten? Blir Visual Dreams en framtida hittfabrik i klass med King eller Mojang?

 

10. Gavagai

”Big data” har seglat upp som ett nytt modeord i år och är även titeln på en populärvetenskaplig bok av Viktor Mayer-Schönberger och Kenneth Cukier. Svenska Gavagai jobbar nom detta område som går ut på att samlar in och analyserar enorma mängder data från internet. Bolaget har bland annat lyckats förutspå vinnaren i Melodifestivalen. Nu raggar företaget färskt kapital till en värdering på 200 miljoner kronor, enligt DI:s podcast Digitalpodden.

 

11. Tink

Avanzas förre vd Niklas Storåkers är ordförande för denna mobilapp med inriktning på privatekonomi och personliga finanser.  Appen finns nu både för Iphone och Android-telefoner. Blir det en hitt? Vi får väl se 2014.

12. Virtusize
Trots
många år på nacken är e-handel fortfarande ett hett område inom it-sektorn. Virtusize servar e-handlarna med system som ser till att kunderna beställer rätt storlekar på kläderna. (Systemet utgår ifrån plagg som kunden redan äger, eller tidigare köpt.) Idag är returer en av de stora kostnaderna för e-handelsbolag, så Virtusize kan spara dem mycket pengar. Bolaget har kontor i Stockholm och belönades nyligen med priset ”bästa initiativ” i World Retail Awards för 2013. Några kunder är brittiska ehandelsjätten ASOS, japanska Magaseek samt svenska Nelly.com och Acne Studios.

13. Dovado
Bolag som låter
mobilanvändare dela sitt mobila bredband med andra. Dovado grundades 2004 och utvecklar routrar som stödjer 4g och som är neutrala gentemot modemen. Idén känns spännande och sympatisk. Och bolaget hade en omsättning på 35 miljoner kronor redan 2012.
 

14. KNC Miner
Är den virtuella
valutan Bitcoin en bubbla en trend att räkna med? Svenska KNC Miner är världsledande inom så kallad brytning av Bitcoin, och har snabbt sålt slut på de superdatorer som framställer valutan. Bolaget bildades i början av 2013, har 35 anställda, expanderar snabbt och räknar med att omsätta 200 miljoner kronor bara under sitt fösta levnadsår. Vad händer 2014? 

För fler trendspaningar lyssna på årets sista avsnitt av DI:s podcast Digitalpodden.