1515

Råvaror: Ädelmetaller tappar fästet<br />

Råvarupriserna fluktuerade under fredagseftermiddagen i spåren av en amerikansk jobbrapport som visade att antalet sysselsatta steg betydligt mer än väntat i oktober.

Ädelmetallpriserna föll efter rapporten, som stärkte oron för att den amerikanska centralbanken Federal Reserve snart kan komma att trappa ned sina tillgångsköp.

Vid klockan 18.00 var WTI-oljan 0:29 dollar högre på 94:49 dollar per fat, samtidigt som Brent noterades 1:20 dollar högre till 104:66 dollar per fat.

"Jobbrapporten är ett positivt tecken för ekonomin. De flesta signaler pekar på att ekonomin förbättras vilket stärker efterfrågan på olja, men det gör samtidigt Federal Reserve mer benägen att skala ner sina stimulanser", resonerade Chris Barber, senior analytiker på Energy Security Analysis i Massachusetts, till Bloomberg News.

Den amerikanska jobbrapporten för oktober visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 204.000 personer, betydligt fler än de 120.000 personer som väntades enligt Bloomberg News snittprognos.

På oljemarknaden riktades även fokus mot västländernas förhandlingar med Iran om landets kärnteknikprogram. USA:s utrikesminister, John Kerry, sade att "det inte finns en överenskommelse i nuläget" och att "ingen får bortse från att det finns några viktiga luckor som måste täppas till".

På ädelmetallmarknaden var guldet cirka 22 dollar lägre till 1.286 dollar per uns, medan silvret var ner 0:31 dollar till 21:36 dollar per uns. Både guld- och silverpriset handlades inför jobbrapporter i positivt territorium.

"De starka jobbsiffrorna ökade sannolikheten för att en nedtrappning inleds redan i år, vi ser en flykt till dollarn", sade Bart Melek, chef för råvarustrategi på TD Securities i Chicago, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange var handeln tidvis slagig. Kopparns tremånaderstermin återhämtade en tidigare nedgång och var 25 dollar högre på 7.170 dollar per ton. Zink och aluminium var samtidigt upp 5 respektive ner 4 dollar per ton.

Statistik från Kina visade att landets tillverkning steg mer än väntat till den högsta nivån på 18 månader. Samtidigt steg landets import av raffinerad koppar i september i den högsta takten sedan februari 2012, enligt Bloomberg News.


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?