1515

Räntor och valutor: Deppet tilltar<br />

USA-börserna föll på torsdagskvällen efter att den oväntat starka BNP-utvecklingen under det tredje kvartalet fått investerarna att oroa sig över om Federal Reserve ändå kan komma att trappa ned på sina obligationsköp redan i december.

De asiatiska börserna följer med ned under natten och inte ens ett oväntat stort kinesiskt exportlyft har lyckats förbättra sentimentet. Intresset vänds nu mot den amerikanska sysselsättningsrapporten för oktober, som släpps på fredag eftermiddag.

"Den starkare BNP-statistiken har fått vissa att tro att Fed kommer att börja trappa ned lite tidigare än vad de annars trodde", sade Keith Poore, chef för investeringsstrategi vid AMP Capital i Wellington, till Bloomberg News.

Amerikanska marknadsräntor har trots nedtrappningsoron sjunkit tillbaka ett par punkter, med den tioåriga statsobligationsräntan 2 punkter ned till 2,60 procent, från torsdagens svenska stängning.

På valutamarknaden har euron återtagit lite mark mot dollarn efter den kraftiga försvagningen på torsdagen som orsakades av ECB:s oväntade räntesänkning.

Statistik under natten visade att Kinas export ökade 5,6 procent i oktober, långt över väntade +1,7 procent. Importen ökade samtidigt 7,6 procent och överskottet i utrikeshandeln steg till 31,10 miljarder dollar, högst hittills i år.

"Kombinerat med bättre exportdata från Korea och Taiwan tyder Kinas exportstatistik på en viss - om än inte avgjord - förbättring i momentum i efterfrågan globalt", skriver RBS i ett marknadsbrev som citeras av Reuters.

Intresset för kinesisk del riktas nu mot en diger statistikskörd under helgen och centralkommitténs tredje plenum, som inleds på lördagen.

Statistik på torsdagen visade att USA:s BNP ökade 2,8 procent i beräknad årstakt under det tredje kvartalet, klart mer än väntade +2,0 procent i Bloomberg News enkät. Detta ökade förväntningarna om att Federal Reserve kan komma att inleda en nedtrappning av sina obligationsköp redan nu vid kommande räntemöte i december.

Nästa viktiga pusselbit i svaret på den frågan kommer i eftermiddagens amerikanska sysselsättningsrapport för oktober, där den statliga stängningen väntas ha satt ett negativt avtryck, om än ganska måttligt. Statistiken kan också vara mer svårtolkad än vanligt.

Enligt Bloomberg News tror analytikerna att sysselsättningstillväxten växlade ned till 120.000 personer i oktober från oväntat låga 148.000 i september. I privat sektor väntas sysselsättningen ha ökat med 125.000 personer och arbetslösheten spås ha stigit till 7,3 från 7,2 procent.

Japanska marknadsräntor handlas stabilt med tioårsräntan oförändrad på 0,60 procent. Nikkei 225 sjunker samtidigt 1,0 procent, tyngd av bland annat en starkare yen.

På valutamarknaden har euron återtagit lite av den torsdagens kraftiga försvagning efter ECB:s oväntade räntesänkning till rekordlåga 0,25 procent. Euron har stärkts till 1:341 mot dollarn från 1:337 vid svensk stängning på torsdag eftermiddag.

Yenen har samtidigt stärkts mot både dollarn och euron.

Kronan handals stabilt mot dollarn och har tappat ett par öre mot euron.

De tilltagande spekulationerna om tapering från Fed har tyngt valutor i tillväxtländer, bland annat i Braslien, Sydafrika och Chile, som alla försvagades till tvåmånaderslägsta mot dollarn på torsdagen. De asiatiska valutorna har däremot gått lite bättre.

På fredagens USA-agenda står förutom jobbrapporten även statistik över privata inkomster och privatkonsumtion i september, liksom preliminärt Michigan-index över konsumentförtroendet i november, som väntas ha rekylerat upp efter den kraftiga nedgången i oktober i spåren av den statliga stängningen.

Ett par Fed-företrädare är dessutom ute och talar under kvällen, bland andra Fed-chefen Ben Bernanke, som medverkar i en paneldebatt vid en IMF-konferens om finanskriser.

Här hemma kommer först Arbetsförmedlingen med sin statistik över arbetslösheten i oktober följt av SCB-statistik över industrins produktion och orderingång i september, vilket får ses som dagens svenska höjdpunkt.

Frågan är om den förbättring som under en ganska lång tid setts i indikatorer nu kommer att visa sig även i hårddata. Hur som helst kommer i alla fall jämförelsetalen från föregående år att bli mer gynnsamma, givet nedgången i industriproduktionen under 2012.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas industriproduktionen ha stigit 1,0 procent i september efter en oväntad nedgång med 2,3 procent i augusti. Jämfört med september 2012 år väntas industriproduktionen ha sjunkit 0,3 procent.

Från Europa kommer under morgonen tysk handelsstatistik och fransk industriproduktion i september.

Noteringar 6.30
USD/SEK 4,000694 (6:5444) EUR/USD 2,411111 (1:3366)
EUR/SEK 5,692361 (8:7488) USD/JPY 98:16:00 (99:15)
Jp obl 2 0,09 -0,09 Jp obl 10 0,6 -0,6
Ty obl 2 0,09 -0,08 Ty obl 10 1,68 -1,69
US obl 2 0,28 -0,28 US obl 10 2,6 -2,62


Innehåll från HemocueAnnons

Snabbare svar ger bättre patientsäkerhet vid infektionsdiagnostik

Tid är en viktig faktor inom vården, både för läkare och patient, samtidigt som det finns stora krav på kvalitet och effektivitet. Med HemoCue WBC DIFF är det enklare för läkare att mäta antalet vita blodkroppar och en fempartsdiff – och på mindre än fem minuter bättre avgöra ett hälsotillstånd.

HemoCue AB i Ängelholm har utvecklat den medicintekniska produkten HemoCue WBC DIFF, som mäter det totala antalet vita blodkroppar i blodet och en fempartsdiff. Med kapillära eller venösa helblodsprover ger det ett patientnära provsvar med laboratoriekvalitet – inom bara några minuter. Det har flera fördelar, inte bara för läkarna utan även för patienten.

Många primärvårdsläkare får dra ett stort lass och för att kunna sköta sitt arbete är det viktigt med rätt hjälpmedel. Med HemoCue WBC DIFF som medicinskt och administrativt stöd kan läkaren snabbare ta mer välgrundade beslut. Att kunna utesluta allvarligare tillstånd är även det viktigt och ökar i sin tur patientflödet och gör läkaren tryggare i sina vårdbeslut.

– Vi har cirka tio mil till närmsta sjukhus, vi vill absolut inte missa en allvarlig infektion. Därför använder vi ”diffen” för att se hur pass allvarlig infektionen är. Vid en allvarlig infektion stiger LPK, de vita blodkropparna snabbt – det kan ske inom bara några timmar – medan CRP, ett protein i kroppens immunförsvar, kan ta något dygn på sig, säger Martin Annsberg, läkare och medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral.

Video: Så fungerar WBC DIFF i vardagen. 

Användare

HemoCue WBC DIFF lanserades 2010. I dag används produkten på vårdcentraler, akutmottagningar och barnakutmottagningar runtom i Sverige. En av dessa är Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som ingår i Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hanna Sjöstedt, akutläkare och medicinskt ansvarig på Drottning Silvias barnsjukhus, menar att det bland annat har ökat patientsäkerheten.

– Vi har nästan 50 000 patienter varje år, när vi använder HemoCue WBC DIFF och får snabbare svar kan vi spara tid, öka patientflödet och påverka patientsäkerheten på ett positivt sätt, säger hon.

Läs mer: Så enkelt fungerar HemoCue WBC DIFF i vården. 

”Kan minska antibiotikaresistens”

Studier som gjorts visar även att en tillgång till svar på LPK med diff kan reducera antibiotikaförskrivningen. Trots att Sverige ligger i framkant vad gäller en hälsosam förskrivning, så krävs det ytterligare åtgärder för nå det långsiktiga målet på 250 recept per tusen invånare. HemoCue är övertygade om att HemoCue WBC DIFF kan bidra i jakten på det målet. 

– Vi använder ”diffen” framför allt för att skilja mellan virusinfektion och bakteriell infektion. Om du tagit ett CRP som kanske är lätt förhöjt, strax över 50, så kan du få ytterligare information för diagnos genom att ta prov på vita diff, säger Camilla Richardsson, läkare på HMC i Lomma. 

Martin Annsberg, medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral, håller med. 

– För att förhindra att antibiotika skrivs ut i onödan använder vi flitigt möjligheten till ett snabbsvar på diff för att på sikt undvika resistensutveckling, säger han.

Differentialräkning av vita blodkroppar kan ge beslutsunderlag för många olika tillstånd. Just nu pågår en studie i Uppsala där professor Kjell Alving studerar samband mellan nivå av eosinofila granulocyter och astma hos små barn. 

– Vi saknar markörer för att screena och bedöma behandlingseffekter vid astma i dag, framförallt på mindre barn. Det är också av stort värde att få svar direkt, så läkare har beslutsunderlag för behandling i samband med besök. Vår förhoppning är att WBC DIFF instrumentet ger oss denna möjlighet.

Passa på: Testa ett WBC DIFF instrument kostnadsfritt i en månad.

FAKTA: HemoCue

HemoCue AB, som ligger i Ängelholm, arbetar med vårdpersonal inom olika kliniska områden över hela världen och har utvecklat en stor förståelse för sina kunders behov. I dag utförs 140 miljoner tester från HemoCue varje år vilket motsvarar 4 tester per sekund, året om i cirka 140 länder. 

2010 utvecklade HemoCue den tekniska produkten HemoCue WBC DIFF som mäter antalet vita blodkroppar och en 5-partsdiff.

Kontakt:

Tel: +46 77 570 02 11

Fax: +46 77 570 02 12

kundservice@hemocue.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hemocue och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?