ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Fyra aktier att se upp med

Fortsatta fyndköp, men även tjänstemän med gratisaktier som säljer i herrelösa bolag – det är bilden som målas upp när den senaste veckans insiderhandel summeras.

En aktie på Stockholmsbörsens small cap-lista lunkar på. Den har absolut inte varit en dålig placering för dem som hängt med ett par år men nu handlas den sidledes med börsen. Men så plötsligt under sommaren händer något. Det börjar med att en av direktörerna köper aktier i bolaget. Sedan köper fler. Någon månad senare köper även vd och finanschefen. Kursen har nu stigit med över 30 procent sedan de första köpen men ska stiga med ytterligare 70 procent då finanschefen köper igen.

Minns ni läkemedelsbolaget Orexo som jag skrev om förra veckan? Sedan dess har aktien klättrat 12 procent till.

Börsen är inne i en mycket positiv trend. Insiders har den senaste tiden blivit mer försiktigt inställda till att köpa i sina bolags aktier, en trend som vi brukar se i starka börsklimat. Att det är så beror på att insiders köper när det är billigt och säljer när det är dyrt. Det har även fortsatt under den senaste veckan då endast 45 procent av den registrerade insiderhandeln var köp. Detta ska inte tas som ett tecken på att börsuppgången är slut utan som ett tecken på att börsen har blivit ganska dyr, vilket är något helt annat.

När jag studerar veckans insiderhandel hittar jag några bolag som du definitivt bör avstå från att placera i. Det gäller exempelvis it-konsultföretaget Hiq International där styrelseledamoten Ken Gerhardsen har sålt 109.069 aktier den 25-30 oktober. Hittills i år har insiders i bolaget sålt vid 11 tillfällen, men bara gjort ett mindre köp i slutet av februari. En annan aktie att vara försiktig med är Ångpanneföreningen där vd samt två andra insiders sålde i slutet av oktober.

Hur ägarbilden ser ut i ett bolag säger ganska mycket om vad du som aktieägare kan förvänta dig av kursutvecklingen. Min erfarenhet är att du bör undvika bolag som saknar en eller flera starka ägare. Jag tycker också att man ska undvika bolag som byggs av tjänstemän med ett begränsat ägande i den egna aktien. Herrelösa bolag, som jag väljer att kalla dem, har också en tendens att gladeligen dela ut aktier till sina högst uppsatta tjänstemän. Om de säljer aktier nära sådana tilldelningar så har du fått en ypperlig säljsignal. Två riktigt bra exempel på sådana bolag finner vi just nu i bilsäkerhetsföretaget Autoliv och banken Nordea.

I Autoliv säljer nu tre insiders samtidigt. En av dem är styrelseordförande Lars Nyberg, som säljer 3.000 aktier och därmed minskar sitt innehav med 65 procent. Värdet på hans kvarvarande innehav understiger hans styrelsearvode. Bolagets största ägare utgörs av en rad fond- och pensionsförvaltare, vilket gör att bolaget saknar just den starka ägare man söker. Det kan noteras att insiders inte har gjort ett enda köp i aktien under året.

I Nordea är det två insiders som tidigare har tilldelats aktier som de nu säljer. Sören Dahlgaard, som har titeln ”Head of Investment”, har sålt 6.185 aktier som han tidigare under året fick via incitamentsprogram och Anders Jörgensen säljer 2.231 aktier. Antalet insiderköp och insiderförsäljningar i Nordea-aktien i år uppgår till 1 respektive 49. Dessa siffror talar ett tydligt språk om hur insiders ser på aktien.

Låt mig dock avsluta med mer positiva tongångar.

Förra veckan skrev jag om ett flertal fyndköpare som var i farten. Ett av dessa bolag var trädgårdsutrustningsföretaget Husqvarna där nu ytterligare en insider har köpt och förstärker den positiva fyndköpar-signalen. Jag tyckte också att det var intressant med it-konsulten Acando där bolagets Sverige-vd köpte efter en dålig rapport. Hans köp blev just ännu mer intressant eftersom styrelseledamoten Birgitta Klasén köpte 20.000 aktier den 4 november till kursnivåer som senast sågs i slutet av 2010.

Mitt råd till dig när du bygger och förvaltar din egen portfölj är att göra det med bolag där ledningen själva äger aktier och undvika de där ledningen har ett litet eller begränsat ägande.

Tyck till