1515

USA-börser: ECB:s räntesänkning ger börsen bränsle<br />

De ledande amerikanska börsindexen väntas öppna högre på torsdagen, sedan en oväntad räntesänkning från ECB, skickat Europabörserna mot nya höjder.

På bolagsnivå riktades investerarnas intresse föga oväntat mot mikrobloggen Twitters uppmärksammade börsdebut.

Runt 15-tiden var decemberterminen för Dow Jones 0,4 procent högre, efter att indexet under onsdagen stängd på rekordnoteringen 15.747. Motsvarigheterna för S&P 500 och Nasdaq Composite var samtidigt 0,3 respektive 0,2 procent högre inför börsöppningen.

Europabörserna utökade sitt avancemang på torsdagseftermiddagen och det breda Europaindexet Euro Stoxx 600 och noterades till den högsta nivån på fem år efter att den europeiska centralbankens råd meddelat att det sänker styrräntan, refiräntan, med 25 punkter till 0,25 procent.

"ECB:s besked hjälper till elda på marknaderna. Jag trodde inte det skulle ske i dag och jag är väldigt glad över beskedet. Om du är aktieinvesterare, är nyheten om räntesänkningen väldigt bra. Det ser ut som att ECB har tagit det rätta beslutet för att hålla uppe aktiemarknaderna", kommenterade Herbert Perus, aktiechef på Raiffeisen Capital Management, till Bloomberg News.

Från amerikanskt håll presenterades även data för BNP och antalet nyanmälda arbetslösa. Datan fick dock begränsad effekt i jämförelse med beskedet från ECB.

USA:s bruttonationalprodukt, BNP, ökade med 2,8 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker att BNP skulle ha ökat med 2,0 procent under kvartalet.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 9.000 till 336.000 personer, under vecka 44, jämfört med föregående vecka. Analytiker hade här räknat med 335.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd, enligt Bloomberg.

På torsdagen är det Twitters första handelsdag på New York-börsen. Introduktionspriset för aktien är satt till 26 dollar, vilket ger ett marknadsvärde om över 14 miljarder dollar. Enligt Bloombergs beräkningar innebär det att bolaget värderas till 12,4 gånger den förväntade omsättningen för 2014, en multipel som därmed ligger över Facebook och i linje med Linkedin.

Twitter tar in 1,82 miljarder dollar vid börsintroduktionen, som därmed är den största för ett amerikanskt teknikbolag sedan Facebooks börsdebut i maj 2012.

I rapportflödet noterades telekombolaget Qualcomm, runt 4 procent lägre i förhandeln sedan det lämnat en rapport på onsdagskvällen som inte levde upp till analytikernas förväntningar, varken för resultat eller prognoser.

För Rockwell Automation, som konkurrerar med ABB inom automation, förväntas däremot en högre öppningskurs sedan det lämnat en rapport för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal som var bättre än väntat. Bolaget meddelade vidare att det förväntar en organisk försäljningstillväxt om 2-6 procent för innevarande räkenskapsår.

Efter USA-börsernas stängning på torsdagen väntas Elekta-konkurrenten Accurays kvartalsrapport.

Från Fed-håll ska William Dudley, Fedchef i New York, tala vid ett forum om global ekonomisk politik, klockan 19.30 svensk tid.

På obligationsmarknaden var räntan på tioårig amerikansk statsobligation 1 punkt lägre till 2,63 procent, och på valutamarknaden tappade euron mark mot dollarn efter beskedet om ECB:s räntesänkning.


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?