1515

USA-börser: Sura Europabörser smittar<br />

New York-börserna tappade mark i den inledande tisdagshandeln. Varken imponerande kvartalsresultat från T-Mobile eller Emerson lyckades lyfta börssentimentet.

Både Dow Jones Industrial Average och det bredare S&P 500 var vid klockan 16.25 noterade 0,6 procent lägre till indexnivåerna 15.547 respektive 1.758. Nasdaq Composite hade samtidigt retirerat 0,5 procent till 3.919. Omsättningen uppgick till knappa 150 miljoner aktier på New York-börsen och 450 miljoner aktier på Nasdaq.

Det sura europeiska börsklimatet - som tyngdes av EU-kommissionens höstprognos - smittade av sig på de amerikanska aktiemarknaderna. Kommissionen sänkte prognosen för eurozonens tillväxt år 2014 till 1,1 procent, från tidigare 1,2 procent, och höjde samtidigt prognosen för arbetslösheten till 12,2 procent under 2014, från tidigare 12,1 procent.

På den amerikanska makrofronten steg det sammanvägda ISM-indexet för tjänstesektorn till 55,4 i oktober jämfört med 54,4 föregående månad. Enligt Bloomberg News snittprognos väntades ett index på 54,0.

Under dagen väntas tal från Fed-cheferna i Richmond och San Francisco, Jeffrey Lacker respektive John Williams. Ingen av dem är röstande medlemmar i Feds räntekommitté.

Senare i veckan väntar dessutom viktiga arbetslöshetssiffror och data gällande den ekonomiska tillväxten i USA.

"Vi kommer förmodligen se en del vinsthemtagningar inför de statistiktunga dagarna i slutet av veckan. Jobbrapporten är den viktigaste hållpunkten i USA den här veckan. Marknaden är stark och uppgångarna är inte förbi, men vi kommer nog se en del volatilitet under de kommande veckorna", sade Jacques Porta på Ofi Gestion Privee, till Bloomberg News.

På bolagsfronten var teleoperatören T-Mobile upp runt 6 procent i förhandeln efter en positiv kvartalsrapport. Omsättningen slog analytikernas förväntningar, och antalet nya kunder under kvartalet uppgick till 648.000 jämfört med det förväntade 401.000. Aktien sjönk dock tillbaka, och var noterad 0,5 procent under nollstrecket i inledningshandeln.

Sektorskollegorna Verizon och AT&T föll dessutom 1,3 respektive 1,1 procent, vilket bidrog till att placera sektorn som i botten av Dow Jones.

Teknologi utvecklades också i moll, trots stöd från webbserviceföretaget AOL och Spotify-konkurrenten Pandora.

AOL klättrade 8,1 procent efter att ha rapporterat starka kvartalssiffror innan USA-börsernas öppning. Pandora meddelade att bolagets andel av USA-marknaden steg till cirka 8 procent i oktober, vilket fick aktien att stiga med 3,2 procent.

Vidare inom sektorn sprang GT Advanced Technologies iväg med 21 procent sedan bolaget meddelat ett avtal med Apple om att leverera safirmaterial till teknikjättens komponenter.

Emerson Electric, som konkurrerar med ABB, redovisade ett starkare resultat än väntat för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret och höjde samtidigt den kvartalsvisa utdelningen från 0:41 till 0:43 dollar per aktie. Aktien var trots beskeden 0,4 procent lägre.

På obligationsmarknaden var räntan på tioårig amerikansk statsobligation 5 punkter högre till 2,66 procent.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Kunddriven innovation leder bostadsutvecklingen

Flexibla eluttag, flyttbara väggar och hem som räcker bortom den egna lägenheten. Nya sätt att leva gör att vi söker nya sätt att bo – frågan är bara om fastighetsbolagen hänger med?

Läs mer om Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb 

Innovation kan skapas på många sätt. Den kan vara teknikdriven, det vill säga ny teknik uppfinns först och därefter undersöks hur den kan implementeras i människors vardag. Eller så kan den vara behovsdriven, det vill säga att människors behov är det som styr vilka lösningar som tas fram. På Ikano Bostads BoLabb jobbar man efter det senare alternativet. 

– Vårt innovations- och utvecklingsarbete är väldigt kunddrivet. Vi lyssnar in vilka problem kunderna brottas med och försöker lösa dem, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad. 

BoLabb är egentligen inte ett fysiskt labb utan namnet på den metodik som används. 

– VI arbetar i tre faser. Den första är utforskande, den andra är skapande och i den tredje implementerar vi. 

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

I den första fasen är det viktigt att vara öppen och framförallt försöka detektera kundernas behov, inte deras önskemål om lösningar, säger Lotta.  

– Henry Ford sa en gång att om han hade lyssnat på sina kunder så hade de önskat sig en snabbare häst. Och det är ju det som är skillnaden mellan att lyssna på behov och på önskemål om lösningar. Behovet var att förflytta sig snabbare, inget annat. Men börjar man prata om lösningar för tidigt så målar man lätt i sig i ett hörn. 

FlexEl och FlexRum

För Ikano Bostad har det kunddrivna arbetssättet lett till flera innovationer som kommit till användning i kundernas vardag. Ett strategiskt samarbete med IKEA mynnade till exempel ut i flyttbara eluttag och dito väggar. 

– Många människor bor i dag lite mindre än vad de egentligen skulle vilja. Det gör att behovet av flexibilitet ökar. Ibland behöver man kanske ett extra rum att sova i, ibland ett extra rum att jobba i. 

Smart FlexEl
Smart FlexEl

De flyttbara eluttagen bottnade i att många av kunderna berättade om den dagliga kampen mot sladdhärvor och uttag som aldrig satt där de borde. 

– Båda de här lösningarna används i dag i praktiken. Vi jobbade tidigt med prototyper i skala 1:1 som kunderna fick prova, blanda annat genom att flytta in i testlägenheter. Och efter att vi implementerat lösningarna i riktiga hem så gör vi också uppföljningsbesök, för att se hur de fungerar i verkligheten, säger Lotta. 

Delad boyta

Just nu jobbar BoLabb med ett projekt som undersöker hur våra bostäder kan anpassas för att delas med flera. Tanken är att alla har sitt eget space, som kanske är lite mindre än vanligt, men att det i gengäld finns gemensamhetsytor, som vardagsrum och kök. 

– Många människor upplever i dag att de känner sig isolerade och saknar en större gemenskap. Samtidigt står städerna för en stor del av vår resursförbrukning och kan vi använda dem mer effektivt kan det ha en stor klimatpåverkan. 

Kontor på dagen och sovrum på natten.
Kontor på dagen och sovrum på natten.

Projektet riktar sig i ett första steg till ensamhushåll eller familjer med upp till två personer. Och tanken är inte att skapa nya 70-talskollektiv – utan att anpassa boendet efter vad dagens kunder behöver. 

– Det vi har sett hittills är att människor har ett behov av gemenskap, men man vill inte att den ska kännas påtvingad. Vi ska snart börja bygga bostäder i Malmö där vi kommer att utforska exakt hur det här ska göras. Just att vara inlyssnande genom hela processen är jätteviktigt för att det ska bli bra, säger Lotta. 

Här finns allt du vill veta om Ikano Bostad 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?