1515

Råvaror: Nedåt för metallerna<br />

Små prisrörelser präglade ädelmetall- och oljemarknaderna på måndagen. Basmetallerna handlades lägre på bred front.

Vid klockan 18.30 handlades WTI-oljan 0,18 dollar högre till 94,79 dollar per fat, samtidigt som Brent steg 0,46 dollar till 106,36 dollar per fat.

En företrädare för Libyens oljedepartement, Ibrahim Al Awami, uppgav enligt Bloomberg News att landet ökar sin produktion och förbereder att återuppta verksamheten vid en exportterminal, Hariga. Produktionen har ökat till cirka 400.000 fat per dag, 100.000 fat mer än i början av förra veckan.

"Nyheterna om att Libyen kommer att öka exporten är negativt för oljepriserna. Just nu ser vi inte många bra makronyheter, och investerare förväntar sig inte någon nedtrappning av Fed. De nuvarande stödköpen och en svagare dollar är inprisat", sade Michael Lynch, vd på Strategic Energy & Economic Research, till Bloomberg News.

Bland basmetallerna noterades nedgångar på bred front. Kopparn handlades 89 dollar lägre till 7.156 dollar per ton, medan zink och aluminium var 13 respektive 19 dollar ned.

På ädelmetallmarknaden handlades guldet cirka 3 dollar högre till 1.319 dollar per uns, medan silverpriset noterades 0,08 dollar ned, på 21,80 dollar per uns.

"Guldet har varit under press på grund av styrkan i dollarn. Den fysiska efterfrågan fortsätter också att vara blek", sade Afshin Nabavi på MKS till Bloomberg News.

Noteringar klockan 18.30:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:18 USD 94:79
Brent, första termin +0:46 USD 106:36
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -89 USD 7.156
Zink -13 USD 1.927
Aluminium -19 USD 1.824
Nickel -232 USD 14.338
Bly -23 USD 2.164
Tenn -100 USD 22.700
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +2:72 USD 1.318:89
Silver -0:08 USD 21:80


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?