1515

USA-börser: <br />Sent tapp förstörde köpefesten<br />

Dow Jones och S&P 500 vände ned under nollstrecket mot slutet av fredagens förkortade handelssession, där detaljhandelskedjorna var i fokus i och med att den amerikanska helghandeln inleddes. Verkstads- och teknologibolag tyngde, medan tekniktäta Nasdaq stängde upp med stöd från bland andra Apple.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned 0,1 procent till 16.086, samtidigt som det bredare S&P 500 sjönk lika mycket till 1.806. Nasdaq ökade samtidigt 0,4 procent till 4.060. Omsättningen var 470 miljoner aktier på New York-börsen och 840 miljoner på Nasdaq. USA-börserna höll stängt på torsdagen för firande av Thanksgiving, varför fredagens handel var förkortad. Volymerna var därför låga då många handlare tagit långhelg.

Bland enskilda aktier stängde Apple upp nära 2 procent, och stärkte därmed utvecklingen för Nasdaq-indexet. Siffror från undersökningsföretaget Kantar Worldpanel visade på fredagen att bolaget stod för 76 procent av försäljningen av smartphones i Japan under förra månaden, efter att landets största operatör, NTT Docomo, börjat erbjuda Iphones till sina kunder.

Inom Dow Jones och S&P 500 ledde teknologi- och industrisektorerna nedgångarna. Operatörerna Verizon och AT&T och industrikonglomeraten General Electric och United Technologies hittades i botten inom Dow Jones, alla med nedgångar på 0,6 procent.

Fredagen markerade det som i USA kallas "Black Friday", den dag då helghandeln i USA under november och december inleds. Försäljningen väntas under perioden stiga med 2,4 procent, enligt Bloomberg News - den minsta ökningen sedan 2009.

"Den generella inställningen är att vi kommer att få se tillväxt detta år i helghandeln, men troligen mindre än före krisen. Det finns förväntningar i marknaden om att den har inletts på ett positivt sätt, så jag tror att det definitivt driver tankarna i dag på handelsplatserna", sade Aaron Izenstark, medgrundare och investeringschef vid Iron Financial i Illinois, till Bloomberg News.

Detaljhandelsaktier gick också starkt samtidigt som butikerna slog upp portarna på fredagen. Bland andra steg Best Buy och Gap med 2,4 respektive 0,5 procent.

Dow Jones och S&P 500 stängde på sina högsta nivåer hittills på onsdagen, efter att antalet nyanmälda arbetslösa oväntat sjönk under förra veckan och ett index över konsumentförtroendet slagit förhandsförväntningarna.

Nästa vecka väntas viktiga amerikanska siffror över tillverkningsindustrin och bostadsförsäljning, följt av november månads officiella arbetslöshets- och sysselsättningsrapport.

Enligt protokollet från Federal Reserves senaste policymöte överväger centralbanken att börja skära ned på de månatliga stödköpen av obligationer "under de kommande månaderna" om ekonomin förbättras i linje med förväntningarna.

"Investerare väntar på indikationer om när tapering kan komma att inledas. Protokollet avslöjade en bred diskussion av olika typer av policyscenarios och eventualiteter. Det är fortfarande fallet att det inte finns tillräckligt med varaktiga bevis för att möta tapering-kriterierna redan nästa månad", resonerade Ioan Smith, strateg vid KCG Europe, i en intervju med Bloomberg.

På obligationsmarknaden noterades räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 1 punkter högre på 2,75 procent.


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?